...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Kultura / Pozorište

Kroz angažovani teatar do odgovora na teška pitanja

24.06.2021.

Pozorišna trupa iz Novog Sada "Drž' ne daj" okupila je ovog proleća, kroz otvoreni konkurs, četrdesetoro mladih iz Novog Sada i okoline. Aplikantima je ponuđen angažman u Omladinskom angažovanom teatru, koji bi trebalo da iznedri predstavu na neku od tema koje mladi vide kao važnu i goruću.  

.

Sa mladima na projektu rade dramska pedagoškinja i glumica Sonja Leštar i rediteljka Maja Grgić. Kako kažu, za sada su se kroz radionice i debate iskristalisale dve potencijalne teme kojima će se omladinci baviti: prava žena u Srbiji i ekologija.

Koja će od te dve teme biti deo predstave planirane za jesen, odlučiće mladi. Omladinski angažovani teatar podrazumeva produkciju omladinske predstave kroz radioničarski rad, u kojoj mladi učestvuju kao autori i izvođači. Projekat je zamišljen kao mešavina različitih aktivnosti: društvena istraživanja, debate, predavanja, prezentacije, umetnički i kreativni radovi, timski rad, međunarodne omladinske razmene...

Kada učesnici prođu kroz sve to, vođeni profesionalcima, u stanju su da na scenu iznesu ozbiljno istraženu i dokumentovanu predstavu koja, ne samo da otvara i najbolnija pitanja, već i nudi neke od mogućih odgovora.

"Trenutno se dvoumimo između ženskih prava i ekologije, a u julu ćemo znati konkretnu temu. O njoj će isključivo učesnici odlučivati. Sa njima prolazimo kroz istraživački rad, na određene teme, uz stručnjake iz tih oblasti. Uz to imamo tim-bildinge, oslobađanje od nastupa pred publikom. Neki od njih više vole da glume, neki da istražuju, a svako daje onoliko koliko mu je prijatno", objašnjava rediteljka Maja Grgić za Oradio.

teatar jpg

Prošlogodišnja tema angažovanog teatra bio je evroskepticizam

Prema njenim rečima, ova predstava ne mora obavezno da sadrži elemente klasičnog teatra, ali će sigurno imati debatu sa publikom nakon izvođenja.

"Publika se uključuje dajući mišljenje, kao na antičkom Forumu. Na taj načun je svaka repriza nova premijera, jer ne znaš kako će publika reagovati. Naše iskustvo je da ljudi žele da učestvuju, oni često nemaju priliku da iskažu mišljenje, pa rado prihvate naš poziv. Naročito u tome prednjače mladi koji, kada shvate da se za nešto pitaju, tada počinju i da se uključuju", kaže Maja.

Mentori, tokom rada na predstavi, insistiraju da se svako mišljenje koje mladi učesnici iskazuju argumentuje i potkrepi činjenicama, jer se mišljenja, najčešće, temelje na neproverenim informacijama.

Za glumicu i pedagoškinju Sonju Leštar, Omladinski angažovani tetatar je najbolji način da čujemo kako mladi vide najteže društvene probleme, koliko su spremni da istražuju, da menjaju mišljenje kada su suočeni sa činjenicama, da prihvataju nove informacije. I kao krunu svega, koliko su talentovani da sav taj naporan rad pretvore u pozorišnu predstavu.

"Važno nam je da imamo stručnjake za oblasti koje istražujemo, a onda mlade angažujemo da istražuju dok mi proveravamo informacije koje donose. Najvažnije nam je da oni istražuju kod svojih vršnjaka, roditelja, profesora, da proverimo njihove stavove, pa da onda vidimo šta nama od svega toga za predstavu treba. Ne želimo da delimo lekcije, već da svi zajedno istražimo probleme i dođemo do odgovora na pitanja koja nas muče", objašnjava Sonja.

teatar2 jpg

Sa gostovanja u Padovi

Ona navodi da mladi prihvataju i menjaju mišljenje kada su suočeni sa činjenicama koji protivureče njihovim stavovima.

"Mišljenje menjaju iz nedelje u nedelju. Kako teče istraživanje i naši stavovi se koriguju - nije ni poenta da se ima čvrst stav, već da se mišljenja preiospituju i traže rešenja", kaže Sonja.

Preedstava Omladinskog angažovanog teatra je deo međunarodnog projekta European Youth Engagement Network 2.0 -  EYE.net 2 podržanog od strane EU programa Evropa za građane i građanke. Nosilac projekta je Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" u saradnji sa 15 partnerskih organizacija iz devet država.

Partnerske organizacije iz Grčke, Nemačke, Češke, Italije, Slovenije, Francuske, Srbije i Litvanije imaju zadatak da naprave autorsku omladinsku predstavu na neku od sledećih tema: izbeglička kriza, ženska prava, evroskepticizam, solidarnost, fake news, ekologija, antifašizam ili ekonomija. Nakon premijernih izvođenja, predstave će gostovati u partnerskim državama. Mladi koji učestvuju u projektu imaće mogućnost da putuju i sarađuju sa vršnjacima iz partnerskih država. Predstave će biti izvedene kao deo glavnog programa dve evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. i Kaunas 2022.

Marija Đurđević i Aleksa Tucakov imali su znanja i sreće da budu izabrani u 40 učesnika ovog projekta. Oni o angažovanom teatru nisu znali ništa, ali o temama koje trenutno istražuju imali su dovoljno izgrađena mišljenja, da budu punopravni učesnici svake debate.

Marija ima želju da bude društveno angažovana, a ova predstava joj daje upravo mogućnost za to.

"Kod ovakvih projekata je sjajno to što preispituješ sopstvene stavove i vrednosti, što dosta utiče na nas u mladom periodu. Obe teme su mi bliske, rodnom ravnopravnošću se bavim već četiri godine i tu je stanje, u malim sredinama, loše. Što se ekologije tiče, ona je goruća tema i trudim se da budem što više osvešćena po tom pitanju", kaže Marija.

Aleksa kaže da mu se dopada što se od njih ne traži izgrađeno mišljenje o nečemu, nego da svi zajedno rade na građenju tog mišljenja.

"Treba da postoje neslaganja i da pričamo o tome, jer je to način da najlakše dođemo do nekakvih rešenja. Ekologija mi je lično bliža kao tema, ali se ne slažem ni da muškarci ne bi trebalo da imaju mišljenje o ženskim pravima jer smo mi deo problema, trebao bi da budemo deo rešenja", kaže Aleksa.

Kompletnu emisiju posvećenu Omladinskom angažovanom teatru poslušajte na našem podkastu.

P. K.

foto: Maja Grgić

Možda te još zanima:

.

Teatar kao sredstvo borbe protiv ekstremizma

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer sprema interaktivnu predstavu koja se bavi temom…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

.

Bavljenje teatrom je kao bavljenje primenjenom psihologijom

Dorotea Šušak dramaturškinja je iz Zagreba. Trenutno je na doktorskim studijama gde završava teatrologiju. Pored umetnosti, uključena je i u…

.

Svestranost je danas drugo ime mladih

Oduvek su mladi želeli da istraže svet i u tom traganju nađu sebe i svoj životni poziv, ili makar hobi.…

.

Velike krize prolazimo lakše uz kulturu i umetnost

Aaron Landsman je njujorški pozorišni reditelj. Svoje predstave često počinje pitanjima: Kako tehnologija utiče na naše sećanje? Kako ispoljavamo moć…

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo