...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Kultura

Nedeljni vodič od 7. do 14. oktobra

07.10.2018.

Koncerti u klubovima i nove sezone zanimljivih radionica polako počinju...

.

Ponedeljak, 8. oktobar

Izložba Škole stripa polaznika škole koji će predstaviti svoje stripovske radove, table, reprezentativne ilustracije, koncepte i skice biće održana u KC Labu. Samo otvaranje uključuje i analiziranje radova, razgovor o strip stvaralaštvu i crtačkom kreativnom procesu, idejama, planiranju i rešenjima kao i o sistemu rada redovnih radionca i njihovom planu i programu. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 sati.

Utorak, 9. oktobar

U vreme kada muziku može da ima svako, kada sa interneta muziku skidamo kao sa polica supermarketa, kada je prošlo vreme potrage za albumima, ono što nam preostaje je da muziku slušamo zajedno. Da slušamo albume, a ne samo hitove, da muzici vratimo pravu pažnju i da se podsetimo da je njena svrha da povezuje ljude raznih prostora i različitih perioda, a ne samo da zabavi. Muzika postoji i uvek će postojati mimo naših ličnih ukusa, ona nastaje u društvu, nosi obeležje vremena i prostora, socijalnog okruženja, ličnih odnosa… Ovako glasi opis za veče garažnog roka koje će biti održano u Omladinskom centru CK13 sa početkom u 20 časova.

Sreda, 10. oktobar

"Kako smo u svetu koji se menja?" slogan je ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja kojim Institut za javno zdravlje Vojvodine obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja. Festival će biti održan na više lokacija u Novom Sadu i okolini od 10. do 25. oktobra 2018. godine, a u saradnji sa više od 40 partnerskih ustanova i organizacija. Treći Festival mentalnog zdravlja uključuje brojne aktivnosti, za sve generacije, među kojima su izložbe, radionice, okrugli sto, filmske projekcije, predavanja, tribine i mnoge druge. Ulaz je slobodan, a start je od 17 časova.

Četvrtak, 11. oktobar

PDP je konferencija kreativnih medija koja se već 10 godina održava u Novom Sadu. Konferencija okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce sa ciljem da putem predavanja, radionica i izložbi edukuje publiku u oblastima kreativnih medija, kao i da putem konkursa promoviše rad studenata i mladih autora. Od 11. do 14. oktobra 2018. godine biće održana jubilarna deseta PDP konferencija kreativnih medija, u prostoru Studentskog kulturnog centra Fabrika, ali Kulturnoj stanici Eđšeg. 

Petak, 12. oktobar

Promocija albuma "U inat sivilu" benda Nikom Ništa biće održana u CK13. Bend je nastao 2008. godine kao Violet. U samom početku, bend je ekperimentisao u sferi alternativnog rokenrola. Na njihov zvuk dosta uticaja imao je bend Foo Fighters, s tim što se bend opredelio da svoju priču približi domaćoj publici tekstovima na maternjem jeziku. Nakon toga, bend pravi zaokret, menjajući ime u Nikom Ništa. Prvu polovinu 2018. godine proveli su u studiju snimajući prvi album, čiji je kvalitet prepoznat od strane izdavačke kuce Metropolis Music. Sa njima će nastupiti FYN, UV bend i Retorika. Početak je u 21 sat, a ulaz je 250 dinara.

Promocija novog albuma Mikrija i Bvane "Ko me to tamo peva?" biće održana u novosadskom klubu Quarter. Muziku će vrteti di džej Mrki, a Mikri i Bvana će rokati mikrofone sa odabranim gostima. Ulaz je 600 dinara, a početak u 22 sata.

Posle godinu dana pauze, jedan od najpopularnijih novosadskih bendova, autentični sastav koji se isključivo bavi autorskom muzikom, Azil 5, ponovo nastupa u svom gradu, u punoj postavi. Bend je oformljen 2005. godine u Novom Sadu i od tada je objavio 6 izdanja (3 studijska albuma, 2 live albuma i jedan akustični EP). Iza benda stoji par stotina nastupa, kako u regionu, tako i širom Evrope. Nastupiće u knjižari Bulevar books, sa početkom u 21:30. Ulaz je 300 dinara.

U Firchie Think Tank studio stiže Lock'd i sprema pravu poslasticu. Dobar provod, još bolje zezanje, opuštanje, odmor od radne nedelje i zagrevanje za ostatak vikenda. Početak žurke je u 22:10, a upad je 200 dinara pre i 300 dinara posle ponoći.

Jungle island vam predstavlja prvi u nizu oldskul događaja ove godine koji će se održati u prostorijama Kulturnog centra Lab. Ovog puta u goste iz Hrvatske dolazi Dalton Trance Teleport. Za uvod u ceo događaj biće zadužen Shkomadji, rezident Jungle Islanda, dok će se za kraj pobrinuti tri devojke iz Beograda, Yella , Amaryllis i Mir, koje zajedno čine Ages Of Love i ovaj događaj završiće sa nešto dinamičnijim downtempo goa-trance setom. Početak je u 17 časova, a upad 150 dinara.

Subota, 13. oktobar

Žurka u Stingu! Ako vam se sluša muzika prošlog vremena onda je DJ Dunja melem za vaše uši. Retro zvuk i đuskavac uz hitove 70tih, 80tih i 90tih. Početak je oko desetke a traje do dugo u noć. Ulaz je besplatan.  

U CK13 otvorene su prijave za radionice kreativnog pisanja. Radionice nose naziv Pisalište, besplatne su i namenjene svima koji nalaze zadovoljstvo u činu pisanja. Za prijavu na radionicu dovoljno je poslati jedan svoj tekst (pesmu, priču, zapis) na e-mail adresu: pisaliste@gmail.com. Pisalište će se tokom jeseni održavati subotom, a radionice vodi pisac Đorđe Majstorović.

Magični dvojac, Zoja i Vlaca, u svojoj najboljoj inkarnaciji - Lira Vega, stiže u knjižaru Bulevar books. Lira Vega je rok bend koji postoji od kraja 20. veka, kada im je postava bila četvoročlana, ali je vremenom evoluirala u duet (Zoja Borovčanin i Vladimir Đorđević). Dvojac na sceni izvodi pesme s aktuelnog albuma, kao i najveće hitove s prethodna dva izdanja u novim aranžmanima, sa elektronskom matricom. Početak je u 21:30, a cena karte 300, dok će na dan koncerta biti 400 dinara.

U sklopu Festivala mentalnog zdravlja koji se održava od 10. do 25. oktobra, Klub studenata psihologije "TraNSfer"’ pored različitih predavanja i radionica za sve ljubitelje filma i psihologije organizuje dve projekcije filmova Miloša Formana, filmskog režisera, scenariste, glumca i profesora. Pored same projekcije, nakon filmova diskusiju o relevantnim psihološkim temama vodiće prof. dr Ivan Jerković. Projekcija filma "Kosa" počinje u 17 sati.

"Endles Nejmles" biće održan u KC Labu. U pitanju je noise-drone-ambient projekat nastao iz želje za eksperimentom u slobodi kreiranja zvučne forme, koja se bazira na improvizaciji i alternativnom pristupu "sviranja" instrumenata. Signal bas gitare predstavlja početni impuls na osnovu kog se gradi zvučna slika oblikovana digitalnim i analognim efektima, brišući granice između tona, šuma i buke. Iz svega toga nastaje jedinstveno sonično putovanje vođeno intuicijom, trenutnom inspiracijom, beskonačnom improvizacijom, i slučajem kao ključnim elementima nastupa. Početak je u 21.

Jubilarni deseti Guilty Pleasure Party, odigraće se u Gerili, u kojoj se lagano zaleće i nova sezona. Kako su najavili organizatori, možete da očekujete veliku količinu dobre muzike i još veću količinu ne tako dobre muzike. Sasvim dovoljno da odete na Guilty. Početak je u 21 sat.

Možda te još zanima:

.

Besplatne radionice francuskog jezika

Ukoliko je vaša novogodinšnja odluka bila da savladate francuski jezik, Francuski institut u Nišu vam nudi besplatne radionice upoznavanja sa tim…

.

Predstavljanje ličnih priča migranata kao put ka rušenju predrasuda

U Kulturnoj stanici Barka u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba GAME, koja prikazuje likovne radove izbeglica sa Bliskog Istoka…

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

.

Dan studenata: ostale su samo uspomene i žurke

Dan studenta obeležavamo danas, 4. aprila, u znak sećanja na stradanje studenta prava i komuniste Žarka Marinovića tokom studentskih demostracija…

.

Dan studenata u KC Labu

Povodom Dana studenata koji se obeležava 4. aprila, u KC Labu će biti organizovana različita predavanja, radionice i žurka. 

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo