...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 5. do 11. novembra

04.11.2018.

Sunčani novembar ukrasili su novogodišnja rasveta i zanimljivi događaji...

.

Ponedeljak, 5. novembar

Događaj "Razumevanje klimatske krize – izazovi, rešenja i mogućnsti" biće održan u Kulturnom centru Lab, a govornik je predsednik odbora za Projektni tim 54 Metju Bonsteter. Projekat tima 54 je neprofitna grupa posvećena promovisanju svesti, izazova, mogućnosti i rešenja za klimatske promene poboljšanjem i stvaranjem boljih klimatskih komunikacija. Jedan od glavnih ciljeva je podrška i finansiranje pozitivnih akcija širom sveta, kroz 169 zemalja i preko 100.000 članova. Početak je u 18 časova.

Utorak, 6. novembar

VIC odnosno Vision In Clous stiže u Dom b-612. U pitanju je post punk/80s new wave bend iz Lucerna. Nastali su 2015. kada su bubnjar Simon Schurtenberger i gitarista Pascal Zeder ostavili po strani svoje pop projekte kako bi se zajedno posvetili iskrenijem izražavanju kroz muziku. Od 2017. bendu se pridružio Leopold Oakes i svojim stilom je obojio i definisao zvuk ove trojke. Početak je u 21 sat.

Sreda, 7. novembar

Promocija knjige "Logoreia Balcanica" Branka Dimitrijevića biće održana u knjižari Bulevar books. Odrastanje u dvadeset prvom veku je jedna silno komplikovana i zbunjujuća radnja, ali tu se zapravo ništa nije promenilo: sva naša odrastanja su u suštini bolna i začudna. Glavnog junaka romana iz jednog veoma nekonvencionalno ustrojenog porodičnog okruženja ispraćamo do srednjoškolskog lavirinta društvenih i ljubavnih veza od kojih se, ako ikako, teško oporavlja. Početak je u 19:30.

Projekat Kaschade/Muzika za snove biće održan u Kulturnom centru Lab. Iza projekta Kaschade stoji Aleksandar B. Stojanović koji je poreklom iz Nemačke. Pošto dolazi iz te zemlje, hteo je da prezentuje nešto što je karakteristično za nju. Muzika mu je melanholična i hladna ali u nekim prelazima i afektivno agresivna. Prema rečima Kaschade-a, inspiraciju je dobio kroz filmove. Nije želeo da ostane na ambijentalu, već je hteo da preko različitih slika omogući slušaocima da dođu do "futurističkog misticizma". Početak u 21 sat.

Četvrtak, 8. novembar

Književno veče sa Sašom Savanovićem i promocija njenog prvog romana "Deseti život" biće održana u Omladinskom centru CK13. Knjigu je ove godine objavila izdavačka kuća "Kontrast" iz Beograda. U prostoru između "svetle evropske budućnosti pravila i zasluge" i tmurne surove sadašnjosti u kojoj su tržišni fundamentalizam, investitorski urbanizam i komodifikacija života postali nova igra u gradu, glavni protagonisti romana – zaposlenica u nevladinoj organizaciji koja mrzi svoj posao i njen preduzetni nešto-kao dečko, plove kroz svakodnevicu pokušavajući da se uhvate za neku vrstu uputstava o životu, iako je i njima samima jasno da "niko više nije siguran kako treba živeti". Početak je u 19 časova.

Sara Renar stiže u Gerilu. Ona je nagrađivana zagrebačka kantautorka koja iza sebe ima dva studijska izdanja. Album "Djeca" je 2013. godine nominovan za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je za EP "Jesen" Sara nominovana u dve kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji vokalnog izvođenja. Početak je u 22:30, a ulaz je 250 dinara.

Petak, 9. novembar

U okviru 105. Improstora u CK13 ovoga puta iz Beča i iz Budimpešte dolaze dvojica umetnika koji sarađuju dugi niz godina. Bubnjar Miklos Szilveszter i fotograf Igor Ripak će izvesti audio-vizuelni nastup "Зонa", adaptaciju romana braće Strugatski "Piknik pored puta". Fotografije inspirisane romanom braće Strugatski prikazuju eksterijere i enterijere nekada prosperitetnih zrenjaninskih fabrika koje su propale usled društveno-ekonomske transformacije devedesetih i ranih dvehiljaditih godina. Start je od 21 čas, dok je ulaz 250 dinara.

Techno Cartel predstavlja svoju drugu žurku. Nakon pozitivnih komentara o prethodnoj, odlučili su da ovog puta ugoste neke od najvećih talenata iz Srbije, kao i buduće zvezde tehno scene. Andrew Meller, Muhi, Sesha, Mladen Ivic i D.R.N.D.Y pružiće vam priliku da đuskate uz najfinije tehno zvukove. Posle toga čeka vas i after u klubu Mad night na kom ćete moci da nastavite sa provodom sve dok vas noge ne izdaju. Lokacija Quarter, start 22 časa.

Crossover svirka čeka vas u Domu b-612. Nastupiće bendovi Besne gliste, WOPS i Sicksoul. Sicksoul je nastao u Šapcu 2012. godine. Pravac benda se može opisati kao rap-riff odnosno kombinacija rep i hip hop žanrova sa alternativnim gitarskim zvukom. WOPS je electronic rock bend iz Sofije. Mešavinom brzih ritmova, jakog gruva, i surovih gitara sa elementima elektronike i hiphopa dobijaju svoj jedinsteni prepoznatljiv crossover zvuk. Besne Gliste su crossover bend iz Beograda čija je muzika bazirana na rege i hiphop zvuku, ali su takođe preoznatljivi po tome da neretko kroz tu mešavinu prođu tvrde i oštre pank, hc i metal gitare, monumentalne duvačke deonice, skakutavi ska ritmovi, kao i ambijentalne dub deonice koje ova osmočlana družina neumorno i rado deli na koncertima. Početak je u 21 sat, a upad 200 dinara.

Subota, 10. novembar

U CK13 biće održano zajedničko promišljanje društvene svakodnevice koju svi delimo i problema nasilja sa kojim se svi svakodnevno suočavamo. Nasilje i ekstremizam su silom trajnih posledica konfliktne prošlosti ostali duboko ugrađeni u strukturu svakodnevice građana Srbije, dok je sama svakodnevica suštinski depolitizovana, u smislu da se o društvenoj stvarnosti ne misli kritički i analitički, već nekritički i predrasudno. Gosti tribine biće predstavnici organizacija CRTA, ROZA, i A11. Početak je u 19 sati.

Događaj pod imenom Ulice protiv fašizma biće održan u Novom Sadu 18. put. Ovoga puta lokacija je SKCNS Fabrika, a posetioci će od 16 sati moći da slušaju predavanje "Antifašizam na kraljevačkoj pank sceni devedesetih", a od 17 sati da pogledaju projekciju filma "Mladi Karl Marks." Od 20 časova kreću i koncerti, a nastupiće The Movement, The Truth, Loš premijer, Vršnjačko nasilje i Mamurlook.

Sa čežnjom iščekivan solistički koncert polulegendarnog benda Mutant Urban Dance Ansambl i specijalnim gostima iz benda Pljus biće održan u Domu b-612. Transcendentalno iskustvo koje trajno čisti karmu moćnim ritmovima i uzvišenim rifovima, rasteruje negativne vibracije u prečniku od nekoliko kilometara i primorava zle i neiskrene na samokažnjavanje, dok oni drugi ostaju da se trzaju u orgazmičnim grčevima još danima posle ovog spektakla! Start od 22 časa.

Trio Jovićević-Wójcinski-Miklós stiže u KC Lab. To je sastav koji odiše originalnošću, otvorenim formama i slobodom. Sve troje muzičara poznato je po improvizaciji, kompoziciji ali i savremenom pristupu kamernog sastava. Sviraju autorsku muziku, većinom spontano komponovanu. U novembru 2018. u okviru Artist in residency programa, gostuju u Novom Sadu, a pored radionica i nastupa, snimaju svoj prvi zajednički album. Početak 21 čas.

Consecration po prvi put stiže uživo u Gerila bar. Oni su trenutno u studiju i snimaju dve nove pesme koje će biti deo "Plave lagune". Analogno i digitalno, teški rifovi i prelepe melodije, tama i praskozorje, ljubav i smrt, barikade i univerzum, aligator i svinje na krilima, Gilmor i Ejmi, cimet i laguna - svetovi su koje Consecration pretaču u svoj jedinstveni muzički izraz. Cena karte u pretprodaji iznosi 400, dok će na dan koncerta biti 500 dinara. Start u 23 časa.

Nedelja, 11. novembar

Predstava "Život provincijskih plejboja" biće održana u Pozorištu promena. Radnja komada smeštena je u jednu balkansku provinciju u kojoj junaci, vođeni jakim seksualnim nagonima, upadaju u nevolje. Ko? Sa kim? Gde? Kada? Kako? Zašto? Sa čim? Koga? Ko će uspeti u svojoj nameri, a ko će ispasti rogonja i da li sve ovo može da izađe na dobro - videćemo do kraja predstave. Početak je u 20 časova, a karte možete rezervisati putem mejla teatarpromena@gmail.com.

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Besplatne radionice francuskog jezika

Ukoliko je vaša novogodinšnja odluka bila da savladate francuski jezik, Francuski institut u Nišu vam nudi besplatne radionice upoznavanja sa tim…

.

Besplatne radionice poslovnih veština

Otvorene su prijave za besplatne radionice u okviru projekta “Poslovne veštine za mlade, da nauče i znaju šta rade!“. Radionice…

.

Predstavljanje ličnih priča migranata kao put ka rušenju predrasuda

U Kulturnoj stanici Barka u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba GAME, koja prikazuje likovne radove izbeglica sa Bliskog Istoka…

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo