...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Nedeljni vodič od 4. do 10. decembra

03.12.2017.

Promocije, koncerti, tribine, predstave, Koncert godine...

.

Ponedeljak 4. decembar

Promocija zbirke poezije Nikole Radića "Prolećima si potreban" održava se u Bulevar Books knjižara-kafeu. Nikola Radić rođen je u Smederevskoj Palanci 1989. godine. Filološku gimnaziju i studije Francuskog jezika i književnosti završio je u Beogradu, a Master studije u oblasti kulturnih projekata na Univerzitetu Bordo Montenj. Peva i piše tekstove u bendu Barka Dilo. Piše na srpskom, francuskom i engleskom. Živi i stvara na relaciji Bordo - Beograd. Učestvuju: Ivana Peško, Nikola Oravec i autor Nikola Radić, početak u 20 časova.

Utorak 5. decembar

Izložba "Rad bez pokrića 2.0" Jovane Budošan otvara se u Šok Zadruzi (Zmaj Jovina 2, Novi Sad).  Ovo je još jedna u nizu izložbi autorki i autora okupljenih oko Šok zadruge, a u okviru intenzivnog programa objedinjenog pod nazivom "Završni udarac". Svaka izložba je prodajna, a ulaz slobodan. Otvaranje je u 19 časova, izložbu otvara filozofkinja Silvia Dražić.

Predstavljenje knjige "Sidro" Branislava Živanovića počinje u 20 časova u knjižara-kafeu Bulevar Books. Branislav Živanović (1984, Novi Sad), osnovne i master studije završio je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Piše poeziju, esej i književnu kritiku. Aktivan kao rep-artist. Zastupa ideju da se poezija govori – repoezija: verbalna perkusija sa ili bez instrumentalne pratnje. Objavio je tri knjige poezije: Pogledalo (2010), Crno svetlo (2012) i Sidro (2017). Jedan je od urednika portala za književnost, filozofiju i društvenu teoriju, Rizom. O knjizi će govoriti Tamara Babić, Stevan Bradić i autor. Moderator: Dragan Babić.

U Fotografskom klubu Vojvodina (Bulevar oslobođenja 22) svoj fotografski rad predstaviće Ivan Grlić, slobodni vizuelni umetnik, umetnički producent i profesionalni fotograf iz Beograda. Grlićevo dosadašnje profesionalno iskustvo obuhvata i mnoge domene primenjene i umetničke fotografije. Poznat je po BRE ciklusima na kojima radi skoro deceniju i koje je počeo sa "Serbian soul BRE!", nastavio sa "Serbian jazz BRE!" i "Music BRE" i koje pretočio za sada u dve knjige, a treća je u izdavanju. Početak je u 20 časova.

Četvrtak 7. decembar

Izložba iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" biće otvorena u Salonu zrenjaninskog Muzeja u 19 časova. Izložba se realizuje povodom 160 godina od Predićevog rođenja. S obzirom na to da ova ustanova jedina u Srbiji čuva vredan Legat Uroša Predića, namera je da se ovaj jubilej obeleži adekvatnom postavkom i katalogom koji bi podsetili na značaj ličnosti i umetnosti Uroša Predića.

Promocija četvrtog izdanja online časopisa za interdisciplinarna istraživanja, vizuelnu antropologiju i etnografski film "Vizantrop" biće održana u Dom b-612 (Svetozara Miletića 40, Novi Sad). Biće predstavljen dosadašnji rad časopisa i novog informativno-naučnog portala, a zatim će autori tekstova predstaviti svoje radove iz četvrtog broja. Biće prikazani etnografski eksperimentalni film "Solaris" češkog vizuelnog antropologa Pavela Boreckog, o tržnom centru "Solaris" u Talinu (Estonija) i kratki film "Simfonija Skopje" (Nina Mladenović, Anđela Dostanić, Marija Mrkić, Andrej Tatarčevski). Početak je u 19 časova.

Tribina "Sekularnost i ljudska prava" održava se u Omladinskom centru CK 13. Cilj tribine je da se objasni pojam i značaj sekularnosti. Da pokaže kako je suštinski sekularno uređenje države jedan od preduslova za poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki, vernika, ateista, LGBT osoba i pripadnika malih verskih zajednica. Učestvuju: Danijela Milićević (sociolog religije, predstavnik manjinske verske zajednice), Srđan Barišić (sociolog religije), Marija Dudić (Ateisti za sekularno društvo), Filip Kocevski (Izađi! grupa za podršku mladim LGBT osobama u Novom Sadu) i Damir Marton (Udruženje Humans, moderator). Početak tribine je u 18 časova.

Serijal koncerata kamerne muzike u Zavodu za kulturu Vojvodine nastavlja se nastupom Novosadskog duvačkog kvinteta. Na programu su: D. Mastikosa – "Think of" za duvački kvintet, I. Vojnović – Duvački kvintet, S. Gajić – Kolo za duvački kvintet i P. Konjović – Svita "San letnje noći" za duvački kvintet. Novosadski duvački kvintet čine Ksenija Mijatović – flauta, Veronika Antunović – oboa, Kristijan Boroš – klarinet, Goran Marinković – fagot i Mirko Marić – horna. Početak je u 21 čas, ulaz je slobodan.

Petak 8. decembar

Beogradski bend Stuttgart Online sviraće uživo u pabu Lazino tele. Bend postoji od 2006. godine, izdali su dva albuma "Radost svakom domaćinstvu" i "Prava stvar", a novi singlovi "Ljudi od reči" i "YU ROCK" su deo trećeg, pod nazivom "Štutgart na vezi", čije se objavljivanje u celini planira do kraja godine. Kao predgrupa sviraće novosadski bend Nova. Ulaznice koštaju 300 dinara, početak je u 22 časa.

Monohrom, Яetorika i Olivera Popović nastupaju u Omladinskom centru CK 13. Oliverina muzika je sazdana od sirovih gitarskih rifova i melodičnih napeva, što je u startu odvaja od većine kolega kantautora, koji uglavnom neguju čistu akustiku. Яetorika je mladi novosadski rokenrol bend koji neguje zvuk osamdesetih godina prošlog veka, ali u čiju muziku uplivavaju i prizvuci pank roka. Monohrom je rokenrol bend koji krase čvrste gitarske deonice, pevljive melodije i visokokvalitetna video produkcija. Zbog njih je titula srpskog Mančestera već uveliko prešla u ruke Novog Sada. Cena karte biće 250 dinara.

Predstava "Kraj partije" igra se u Pozorištu Promena (Akademija umetnosti, Đure Jakšića 7, Novi Sad). "Kraj partije" je predstava o odnosu roditelja i deteta i cikličnosti i ponavljanju istih odnosa iz generacije u generaciju. Ham i Klov žive u nekoj vrsti simbioze i ne mogu jedno bez drugog, ali ipak nemaju saosećanja jedno prema drugome. U iščašenom svetu u kojem nije još mnogo šta ostalo, jedino čemu mogu da se nadaju je da dođe kraj te njihove igre. "Kraj partije" je po tekstu Semjuela Beketa režirala Ivana Janošev. Igraju: Ham - Vukašin Ranđelović; Klov - Stefan Ostojić; Nela - Ivana Pančić; Neg - Stefan Beronja. Rezervacije karata na teatarpromena@gmail.com, cena je 200 dinara.

Subota 9. decembar

Koncept intimnih muzičkih performansa nazvanih "Svirka u knjižari" nastavlja se nastupom Ane Ćurčin u knjižara-kafeu Bulevar Books. Anin pogled na stvari deo je jednog novog globalnog autorskog toka u kome se kreativni oslonci traže u nasleđu singer-songwritera svih naraštaja – od Boba Dylana, Joni Mitchell, Neila Younga ili Nicka Drakea, preko Everything But The Girl, Suzanne Vega i Tanite Tikaram, do Devendre Banharta i Joanne Newsome. Početak je u 21:30.

Osamnaesti NS Koncert godine počinje u 16:00 u velikoj dvorani Spensa, nastupom beogradskog benda Viva Vops. Slede: Kralj Čačka, Gift, Repetitor, Kanda Kodža i Nebojša, Obojeni program, Atheist rap, YU grupa i Dubioza kolektiv. Cena ulaznica za sektore Parter i Zapad 2 je 1.350 dinara, dok je cena veoma ograničenog broja ulaznica za sektor Zapad 1 1.450 dinara. Na dan koncerta cena ulaznica iznosiće 1.500 dinara.

U godini kada se obeležava tačno 50 godina od izlaska albuma "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", dan posle godišnjice smrti najvećeg od najvećih, veče posvećeno Johnu Lennonu i kultu benda The Beatles biće održano u novosadskom Studiju M (Ignjata Pavlasa 3), koncertom benda The Bestbeat. Ovaj The Beatles tribute band nastao je 2005. godine, sa ciljem da podseti publiku na najveći bend 20. veka. Povodom pedesetogodišnjice od izdavanja prvog singla "Love me do", najtiražniji američki magazin "Newsweek" uvrstio je Bestbeat među 30 najboljih svetskih Beatles tribute sastava. Ulaznice za koncert prodaju se putem Gigstix prodajne mreže po ceni od 500 dinara, na dan koncerta cena će na blagajni Studija M biti 600 dinara.  

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo