...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 26. marta do 1. aprila

26.03.2018.

Pozorišna sezona je u punom jeku, biće i koncerata, izložbi, književnih promocija...

.

Utorak 27. mart

Na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta od 19.30 i 21.30 čas igra se predstava "Kad bi Sombor bio Holivud". Komad bez teksta "Kad bi Sombor bio Holivud" autorski je projekat Kokana Mladenovića, inspirisan dramom Radoslava Zlatana Dorića. Igraju: Ivana V. Jovanović, Marko Marković, Minja Peković, David Tasić Daf, Milijana Makević, Branislav Jerković, Vanja Nenadić, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, Aleksandar Vučković, Danica Grubački; muzičari: Irena Popović Dragović i Nikola Dragović.

Predavanje posvećeno ženama u književnosti biće održano u Američkom kutku od 18.30h. Moderator predavanja je Sofija Viđikant, profesor srpskog jezika i književnosti iz Novog Sada. "Spisateljice poput Margaret Atvud, Dubravke Ugrešić, Milene Marković, Elfride Jelinek, Elene Ferante, Alis Manro i Lejle Slimani primeri su uspešnih i snažnih ženskih glasova koji u različitim kulturnim okvirima svoje priče pretvaraju u narative koji privlače pažnju i neretko zahtevaju od nas potpuno prepuštanje, ali i aktivno promišljanje", kaže se u pozivu na predavanje.

Pozorišna predstava "Sladoled" od 20 časova igra se na Maloj sceni Pozorišta mladih. "Sladoled" je predstava koja prati život majke i ćerke, počevši od ćerkinog detinjstva i majčine mladosti do mamine starosti u domu, govoreći o najvažnijem odnosu u životu jedne žene, odnosno majke i ćerke.

Sreda 28. mart

Na Dan Srpskog narodnog pozorišta, od 19 časova na sceni "Jovan Đorđević" u operski život ulazi komična opera "Pop Ćira i pop Spira" i to kao praizvedba. Prvi put će se "Pop Ćira i pop Spira" izvoditi kao komično opersko delo u dva čina u produkciji Srpskog narodnog pozorišta, inspirisano istoimenim romanom Stevana Sremca, na muziku akademika Dejana Despića. Operu režira Ivana Dragutinović Maričić prema rediteljskom konceptu Dejana Miladinovića. Dirigovaće Željka Milanović, nekadašnji stalni dirigent SNP-a, a sada profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

Razgovor o književnim fenomenima Čarlsu Bukovskom i Tomasu Bernhardu održava se od 19 časova u kafe knjižari Bulevar Books. Govore: Flavio Rigonat, prevodilac, urednik i direktor izdavačke kuće LOM, Sanja Karanović, prevodilac, Zvonko Karanović, pesnik i romanopisac i Tamara Babić, književni kritičar.

Nova komedija "Sve po spisku" igra se u Kulturnom centru Novog Sada od 19 časova. Šta se dogodi kada dva prijatelja iz zabave naprave spisak od deset osobina idealne žene, a zatim se takva žena zaista pojavi u njihovom životu? Režija: Petar Jovanović, igraju: Ervin Hadžimurtezić, Marko Savić i Milijana Makević.

Predstava "Evgenije Onjegin" igra se na Velikoj sceni Pozorišta mladih od 20 časova. U predstavi je prikazano vreme i društvo kome je i sam Onjegin pripadao. Nosilac ovakvog načina života jeste Onjegin, u kome su objedinjene sve osobine karakteristične za besposlene i bogate ljude. Viđenje života kroz prizmu dosade, neprilagođenost, odsustvo samokritičnosti, nekorisno znanje i lenjost.

Četvrtak 29. mart

Jedan od predvodnika evropske hardcore metal scene, Siberian Meat Grinder, ponovo nastupa u Novom Sadu. Ovoga puta sviraće u SKCNS Fabrika, uz specijalne goste War Engine i Kobb. Ulaznice se mogu nabaviti po pretprodajnoj ceni od 500 dinara u Gigstixu, CD šopu Mungos i Felix šopu u Beogradu. Na vratima kluba cena karte biće 700 dinara.

Na sceni "Pera Dobrinović" SNP-a u 19 časova počinje predstava "Strah i beda Trećeg rajha", u izvođenju Narodnog pozorišta Priština (Gračanica). Po tekstu Bertolda Brehta, predstavu je režirao Boban Skerlić. Izjave svjedoka i novinski članci iz godine dolaska na vlast Adolfa Hitlera do aneksije Austrije 1938. poslužili su kao građa za dramski tekst Bertolda Brehta "Strah i beda Trećeg rajha", koji zapravo govori o životu i stanju duha i svesti nemačkog naroda, o rastućem nacizmu, poniženju ljudskog bića i okolnostima koje do toga dovode.

Novokomponovani tajkun Marko (Slobodan Boda Ninković) i ekscentrični krojač Svetislav (Dragan Petrović Pele), srešće se, naizgled, sasvim slučajno u krojačkom salonu Svetislava Svete Šnajdera koji u dubokoj ilegali, "na crno", šije odela isključivo za elitu. I kao to u životu obično biva, kad istina hoće da izađe na videlo ona to i učini, pa makar kroz pukotinu na zadnjici pantalona. Pozorišna predstava Zvezdara teatra "Savršen kroj" počinje u 20 časova u Poslovnom centru NIS-a.

Petak 30. mart

Ciklus intimnih muzičkih performansa "Svirka u knjižari" nastavlja se nastupom Danijela Kovača i Jesenjeg orkestra u kafe knjižari Bulevar books. Pet albuma Jesenjeg orkestra i opus Jarbola, čiji je Daniel član, obećavaju odličnu svirku. Ulaz na svirku je kupovina vaučera u vrednosti od 200 dinara, koji se može iskoristiti za kupovinu knjige.

Izložba najnovijih skulptura Milorada Miše Cvetičanina "Dekonstrukcija zvuka" otvara se u "G spot galeriji" (Kafe Graffiti) u 20 časova. Odmah posle otvaranja sledi koncert beogradskog benda On Tour koji će promovisati novi album.

Predstava "Laku noć majko" igra se u Pozorištu promena od 20 časova. Na zabačenom seoskom putu žive majka i ćerka - Telma i Džesi Kejts. U toku je jedno sasvim obično subotnje veče. Međutim, u jednom trenutku Džesi saopštava majci da će se te iste večeri ubiti. Po tekstu Marše Norman "Laku noć majko" predstavu je režirao Boris Isaković. Igraju: Džesi - Julija Petković, Telma – Ana Keserović.

IQV – EKV tribute band iz Rume, opšte poznat novosadskoj publici, nastupiće u Gerila baru od 22 časova. Ulaznice po ceni od 300 dinara, mogu se nabaviti u klubu.

Predstava "Dok te ja hranim i oblačim" ponovo je na repertoaru Pozorišta mladih. Ako ste nekada bili dete, ako ste roditelj ili imate nameru da to postanete, ako ste ikada išli u vrtić ili školu, ako radite u vrtiću ili školi, ako ste nekada bili trudni, ako vam stalno drugi govore kako da vaspitavate svoje dete, ako stalno neko pokušava da vas vaspitava, ako imate rodbinu koja vam ide na živce, ako ste ikada pisali školski sastav na temu „Kako sam proveo raspust“, ako živite u Srbiji, ako vam je pasoš uvek nadohvat ruke – dođite na predstavu "Dok te ja hranim i oblačim". Preporučuje se publici starijoj od 16 godina.

Novosadski ska/reggae bend Josip A Lisac sviraće u kafe baru Foxtrot. Bend je nastao 2009. godine u Novom Sadu. Kao inicijator ideje, pevač, tekstopisac i kompozitor većine pesama postavlja se Vedran Ferizović, dok bend potpisuje sve aranžmane. Početak je u 22 časa, ulaznica 200 dinara.

Oproštajno izvođenje predstave "Državni posao sa televizorom" u Novom Sadu, igra se u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni SNP-a ili rezervisati na ovom linku.

Subota 31. mart

Premijera predstave "Ljubavnik" u Pozorištu promena. Sara i Ričard su bračni par koji živi u Engleskoj, u predgrađu Vindzora. Njihov brak je otvoren, što podrazumeva da Ričard dozvoljava Sari vezu sa drugim muškarcem. Nju ljubavnik posećuje svakog popodneva, dok je Ričard na poslu. Po tekstu Harolda Pintera "Ljubavnik", predstavu je režirao Boris Isaković. Igraju: Ričard – Dejan Maksimović, Sara – Nadežda Jakovljević, Džon – Rastko Mićić. Početak u 20 časova.

Posle nedavnog veoma uspešnog koncerta u kafe knjižari Bulevar Books, Vasil Hadžimanov quartet se vraća u isti prostor.  Vasil u knjižaru dolazi sa ekipom u sastavu: Rastko Obradović - sax, Milan Nikolić - kontrabas, Peđa Milutinović - bubanj. Ulaz na svirku je 600 dinara, početak u 21.30.

Nedelja 1. april

Dan posle premijere, još jedno igranje predstave "Ljubavnik" u Pozorištu promena. Sara i Ričard su bračni par koji živi u Engleskoj, u predgrađu Vindzora. Njihov brak je otvoren, što podrazumeva da Ričard dozvoljava Sari vezu sa drugim muškarcem. Nju ljubavnik posećuje svakog popodneva, dok je Ričard na poslu. Po tekstu Harolda Pintera "Ljubavnik", predstavu je režirao Boris Isaković. Igraju: Ričard – Dejan Maksimović, Sara – Nadežda Jakovljević, Džon – Rastko Mićić. Početak u 20 časova.

Pozorišna predstava "Voz" Zvezdara teatra, gostuje u Pozorištu mladih. "Voz" je filozofska drama o dva junaka koji se slučajno sreću na železničkoj stanici. Njihove se uloge i moći tokom dva sata trajanja menjaju, njihova je duša secirana na dlanu. Oni imaju želju samo da prežive. Da ostanu ljudi. Po tekstu Kormaka Mekartija, igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović, početak u 20 časova.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo