...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 20. do 26. marta

19.03.2023.

Dobro se spremite za ovu nedelju, jer vas očekuje ogroman broj interesantnih događaja. Za svakog ima po nešto.

.

Ponedeljak, 20. mart 

Izložba i predstavljanje stripa "Krvavi oktobar 1941." Aleksandra Zografa (Saša Rakezić) održava se u Svilari. Kako kažu organizatori, videćete kako je u saradnji sa muzejom "21. oktobar", u jedinstvenoj formi umetničkog stripa novoispričana besmrtna priča o streljanju hiljada nevinih talaca od strane nacista i fašista 1941. godine u Kragujevcu, kakva lica su data žrtvama, a kakva zločincima, šta nas to "žulja" u podsvesti da se nikada ovaj monstruozni zločin neće zaboraviti i još mnogo toga drugog. Početak je u 18 časova. Izložba će biti postavljena do 29. marta i moći će da se poseti od 10 do 20 časova.

Projekcija filma "Paris is burning" i diskusija o istom održavaju se u CK13. Film je nastao krajem 80-ih godina prošlog veka i predstavlja prikaz ballroom scene u Njujorku iz tog perioda, kao i osoba koje su u njoj učestvovale. Na intersekciji roda, rase, siromaštva i AIDS krize, kako su ljudi živeli, kako su se zajednički udruživali, ali i kakvu su kulturu kao zajednica stvorili? Početak je u 19 časova.

SLOWFOX nastupa u KC Labu. SLOWFOX predstavlja uzbudljiv balans između privlačnih melodija i sofisticirane estetike zvuka i stvara jedinstvenu vrstu "melodične avangarde" na najvišem nivou razigranosti. Instrumentalni trio, koji je 2013. okupio Sebastijan Grams, svira džez kompozicije nalik kamernoj muzici u formatu pop pesama: kratke komade, ne duže od pet minuta, koji brzo dođu do tačke sa visokim nivoom složenosti. Cena karata nije navedena, a početak je u 21 čas.

Utorak, 21. mart 

Promocija knjige "Svinja" Arpada Šoltesa održava se u Bulevar booksu. Sva zbivanja u ovom trileru sugerišu samo jedno: život je bezvredan, smrt je roba. Državu kontrolišu animalni instinkti visoko rangiranih kriminalaca. Autor ili, kako sam sebe ironično naziva, strani plaćenik, čitaocu predstavlja zastrašujuću fikciju koja bi lako mogla da postane slovačka, a svakako i naša, srpska, stvarnost. Početak je u 19 časova. 

Svetski dan poezije obeležava se u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Tom prilikom biće otvorena izložba "Vasko Popa – Daleko u nama", u izdanju Biblioteke grada Beograda i predstavljen zbornik "Sazvežđa Vaska Pope", prof. dr Mihajla Pantića.

Dvodnevni sajam poslovnih mogućnosti i stručnih praksi KONTEH održava se na Fakultetu tehničkih nauka. Imaćete priliku da upoznate preko 30 kompanija i saznate kakve poslovne mogućnosti i prakse nude. Sajam se otvara u 9 časova.

Alex Kelman nastupa u CK13. Tokom duge muzičke karijere, sibirski umetnik i muzički producent Alex Kelman stekao je poprilično muzičko iskustvo. Sam je kreirao mnoge projekte i učestvovao u nekima kao gitarista: Punk TV, Hot Zex, TonySoprano, Dsh! Dsh! i mnogim drugima. Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova.

Sreda, 22. mart 

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 čita se Ani Erno i roman "Godine". "Slavljena kao remek-delo autobiografske proze, prevedena na brojne svetske jezike, ova jedinstvena knjiga donosi priču o više od šezdeset godina Francuske, koja se od kraja rata razvija u savremeno društvo kasnoga kapitalizma." Početak je u 18 časova.

Žurka Gljivarenje je u KC Labu. Upad je 150 dinara, a početak u 19 časova.

Stand up veče "Muško-ženski odnosi" održava se u Gerili. Nastupaju glumica i komičarka iz Beograda Mariana Aranđelović i novosadska ekipa Dušan Varničić, Nebojša Grujić i Žarko Medar-Cuba. Upad je 800 dinara, a početak u 20.30.

Stand up veče crnog humora je u Domu kulture. Nastupaju Ilija Petrović, Mišo Babić, Radomir Nestorović, Ivan Nikolić, Nikola Radojlović i Nemanja Dimitrijević. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 23. mart 

Whereswilder, Norveška Šuma i See It My Way nastupaju u Fabrici. Whereswilder je jedan od najboljih bendova grčke indie scene, koji je osnovan u Atini 2014. godine. Čine ga Giannis Rallis (vokal/gitara), Alekos Voulgarakis (gitara), Vasilis Nissopoulos (vokal/bas) i Manolis Giannikios (bubnjevi). Norveška Šuma je bend iz Novog Sada, osnovan jeseni 2013. godine. Tokom svog postojanja bend je prolazio kroz razne žanrovske promene i sastave, ustaljujući svoju postavu 2017. godine i u tom sastavu radi i danas. Bend čine Vesna Mitić (vokal), Ivan Kostadinović (bas gitara, prateći vokali), Goran Prijić (vokal, klavijature), Nikola Vučetić (bubanj) i Filip Nedović (gitara). See It My Way je akustični trio iz Novog Sada u čijem radu su primetni uticaji emo revival bendova sa punk i hardcore etikama. Bend je nastao prvenstveno kao duo početkom 2015. godine sa Dušanom Đukićem i Mihajlom Zorićem na gitarama, a od leta 2022. godine im se zvanično priključuje Mladen Nikolić iz benda Latebloom na poziciji klavijaturiste. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Stand up show Filipa Perlića je u LABaru. Filipov ceo život je jedan neprekidni one man stand up šhow. U karijeri se afirmisao u polju mešanja maltera, predavanja engleskog Kinezima, raznošenja hrane i kao animator u rođendaonicama. Kao mali upao je u kazan sa knjigama Dragoslava Andrića, a legenda kaže da je viceve naučio da priča kako bi zasmejavao drugare u školskom dvorištu sa namerom da im pojede ostatak užine kad se zagrcnu. Upad je 450 dinara, a početak u 20.30.

Vacuum i Fonodrom nastupaju u CK13. Vacuum je trenutno jedan od najaktvnijih i najdugovečnijiih autorskih bendova u Zaječaru. Bend je osnovan 2014. godine, svira instrumentalnu muziku koja je miks alternativnog roka, panka, fanka i elektronike. Fonodrom je inkarnacija benda Phonodrome koji je kratko postojao pre desetak godina. Na koncertu će predstaviti pesme koje će se naći na njihovom predstojećem debi albumu ,"Kult dvoličnosti". Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Izložba "Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz" otvara se u Gradskom muzeju Sombor. U fokusube je  izlož36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela sa Josipom Brozom Titom. Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski. Otvaranje je u u 19 časova, a moćiće da se pogleda do 26. aprila.

Petak, 24. mart 

Milo Raad, Muhi, Kluzo i Endži "vrte" u Tunnelu. Nemanja Pavlović Muhi je dobro poznati producent, DJ i organizator Etom žurki u Novom Sadu. Poseduje istaknuti osećaj za muziku od malih nogu, ali vremenom svoj fokus prebacuje na minimalni, mračni ali tvrdi zvuk. Milo Raad poreklom iz Beograda, sigurnim koracima kroz karijeru gostovao je u brojnim poznatim klubovima Evrope kao što su Berghain, Soda Club, Hivemind i brojni drugi. Kluzo i Endži su mlada lica na sceni i tokom večeri puštaće muziku rame uz rame. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Pesničko veče Milana Gajića održava se na Spensu. Milan Gajić je autor tri zbirke pesama "Idila se u snu snila", "Idilični spisi slobode" i "Bogu i Srbiji". Rođen je 1992. godine u Prištini, a nakon bombardovanja SR Jugoslavije sa porodicom se doselio u Кruševac. Završio je osnovnu i srednju školu u Кruševcu, nakon čega je živeo u Slovačkoj, Češkoj, Indiji, Švajcarskoj i Rusiji. Upad je 700 dinara, a početak u 20 časova.

TEBRA "vrti" u PUBeraju. Svoju karijeru otpočeo je pre 20 godina i proputovao je čitav svet. Kako kažu organizatori, očekuje vas savršen balans između dana i noći, ljubavi i mržnje, mira i nemira, sa mešavinom balkanskih, orijentalnih, etno i drugih zvukova. Početak je u 21 čas.

Van Gogh nastupa u Domu kulture. Od "Tragova prošlosti" 1986. godine do albuma "More bez obala" 2019. izdali su 11 studijskih albuma, četiri live albuma, tri kompilacije, tri video izdanja, dva puta osvojili nagradu za najboljeg izvođača na MTV Adria, nagradu za najbolju grupu i najbolji koncert 2010. godine, nagradu za najbolji album 2019. najbolju rok numeru 2020. kao i najbolji koncert 2022. godine. Zagrevanje sa DJ Milicom zakazano je za 20 časova, dok Van Gogh kreće od 22. Upad je 2.300 dinara.

Senshi i Downstroy nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Senshi će ovom prilikom predstaviti novi album koji ćete moći da čujete u celosti. Downstroy su veterani domaće metal scene i Zrenjaninu dobro poznati bend. Prešli su put od najmanjih klupskih koncerata, do nastupa na nekim od najvećih evropskih festivala. Upad je 300 dinara, a početak u 20 časova.

Subota, 25. mart 

Echo Spiritus, Non Grata, Fifth Piece i Two Coins From Mercury nastupaju u Fabrici u okviru događaja "Metalostruganje". "Metalostruganje" je događaj na kom će se predstaviti mladi bendovi i njihova autorska muzika. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

INDIEsKRETNO party je u Fridi. Muzika je pretežno indie rock, post punk, synth pop, electro funk i new wave. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Il Giardino degli Specchi i The Sonic Curves nastupaju u CK13. Valerio Marcellino i Marko Andrea Lipa započeli su projekat kao ambijentalni duo, stvarajući zvučne pejzaže i psihodelične svite koristeći gitare, sintisajzere i glasove. U 2016. godini postava je upotpunjena ritmičkom sekcijom. Ova integracija je učinila da se stil usmeri ka post-rok orijentisanom stilu. The Sonic Curves je instrumentalni eksperimentalni jam rock trojac nastao početkom 2020. u Novom Sadu kao rezultat nezasitosti muzičara okrenutih stvaranju i istraživanju zvuka. Njihove sirove dugotrajne improvizacije, u skladu sa njihovim imenom, izbegavaju striktnu posvećenost određenom žanru i omogućuju kombinovanje više različitih stilova: psychedelic stoner rock, post-metal, prog rock, jazz, noise rock, doom metal i drugi. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Žurka Jugoslovenka je u Domu kulture. Na repertoaru će biti Dino Dvornik, EKV, Haustor, Denis & Denis, Idoli, Bebi Dol, Partibrejkers, Prljavo Kazalište, Oliver Mandić, Đavoli, Bajaga, a biće tu i novih snaga poput Nipplepeople, Buč Kesidi, Konstrakta, SevdahBaby, MVP, Irie FM, Z++ i Artan Lili. Upad je 600 dinara, a početak u 21 čas.

Veče progressive muzike je u Bukowski baru. Muziku puštaju Svemirski mjau, KOOKOO i PIČ. Početak je u 21 čas.

Događaj "12 Hour Party People" održava se u KC Labu. U pitanju je događaj koji okuplja DJ-eve, tatto majstore, kuvare i prodavce kul odeće. Za muzku su zaduženi Sebastian Schund, 2Much, Vladimir Tucakov i Zagi. Element Tatto Studio će ceo dan biti na raspolaganju za vas po promo cenama. Ulaz je slobodan do 17 časova, a nakon toga će se naplaćivati 300 dinara. Početak je u 13 časova.

Killo Killo Banda, De Limanos, Neuspeh, First Flame i Shoplifters sviraju u Studio live ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. U pitanju je benefit manifestacija za osiječki Barcelona pub. Kako kažu organizatori, lokal je morao da plati astronomsku cenu i da se zatvori na mesec dana zbog žurke gde su nastupali De Limanosi. Ovaj koncert predstavlja solidarnost i podršku underground mikrokosmosu. Upad je 800 dinara, a početak u 21 čas.

Promocija publikacije "Rod i rad u kulturnom sektoru u Srbiji" održava se u omladinskom centru OPENS. Na promociji će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je obuhvatilo anketu, intervjue i ekspertsku fokus grupu, u kojima je učestvovalo skoro 250 umetnica, kulturnih radnica i preduzetnica iz različitih delova Srbije i različitih starosnih grupa. Kakvi su uslova rada kulturnih radnica i preduzetnica u kulturnom sektoru? Kakvi su uslovi života zaposlenih angažovanih u kulturnom sektoru u Srbiji? Koji oblici rodne diskriminacije generišu rodne neravnopravnosti u kulturnom životu? Kako možemo doprineti povećanom učešću žena i njihovoj pravednijoj zastupljenosti u kulturnom polju u našem društvu? O ovim pitanjima razgovaraće se od 11.30.

Poetarium se održava u Matki. Tema u trećem krugu čitanja poezije biće ono nevidljivo "pletivo" koje spaja san i poeziju "među javom i međ' snom". Svako ko želi da učestvuje treba da pripremi dve svoje pesme i jednu koja ima veze sa snom ili snovima. Prijave su u inbox Poetariuma na Facebooku. Početak je u 20 časova.

Attitudes To Human Extincion, Sitis i Nula nastupaju u klubu Dvorište. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Offscore i Next Kodex sviraju u alternativnom kulturnom centru Disco, u Beočinu. Offscore je Novosadski alternativni groove metal bend. Kombinovanjem različitih stilova muzike u svoj žanr Offscore je pretežno nemoguće izdefinisati, ali to više prepuštaju publici da odluči, a uskoro dolaze novi singlovi pa i album. Next Kodex je novosadski hard rock bend. U prvoj fazi između 2011. i 2017. izdali su tri nezavisna singla, odsvirali 115 nastupa širom Srbije i osvojili nekoliko nagrada na manjim i većim festivalima. Ponovo su se oformili pre nekoliko meseci najavljujući debi album, kao i nove spotove i singlove. Upad je na donaciju, a početak je u 21 čas.

Northern Revival i EnKor nastupaju u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Northern Revival je bend iz Novog Sada. Može se čuti mnogo uticaja u njihovoj muzici, od klasičnog rock 'n' rolla, sludge metala, bluesa, psihodeličnog rocka, hard corea, do stonera. EnKor je metal hibridnog crossover koji flertuje sa više različitih žanrova, od kojih su neki death, groove, gothic, sludge, industrial. Muzika je dosta emotivna i jaka i pored svoje agresije ostaje melodična i strukturalno celovita, objedinjena. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 26. mart 

Open mic stand up veče je u Matki. Upad je 250 dinara, a početak u 20 časova.

Stand up show Srđana Slijepčevića "18+" održava se u pozorišnom klubu Trema. Kroz predstavu se provlače teme iz detinjstva, odrastanja, pa sve do danas. Šta je iz tog ili ovog perioda najteže razumeti? Kada je bilo komplikovanije? Kako se ponašati kao režiser? Koliko su lektire uticale na odrastanje? Šta je sve potrebno imati na prvom dejtu? To su samo neka od pitanja na koje će Srđan dati svoja viđenja. Upad je 700 dinara, a početak u 21 čas.

Lufthansa, Harakiri i Kruz Roudi nastupaju u Lazinom teletu. Lufthansa je mlad makedonski bend eksperimentalnog i agresivnog duha koji se, kombinujući glasan zvuk, bes, ljubav i agresivnost, suprotstavlja žanrovskim opredeljenjima i jednodimenzionalnoj, monotonoj muzici kakva danas preovladava. Harakiri je trio sa sedištem u Skoplju. Sviraju alternativni rok, ali ga guraju do krajnjih granica. Kruz Roudi na domaću alternativnu scenu donosi mešavinu muzičkih pravaca i svež gitarski zvuk sa indie i funk elementima. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo