...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Muhamed Ali, životna priča"

16.12.2019.

Književna runda najvećeg od svih!

.

Poslednjih nekoliko godina u svetu književnosti velika pažnja posvećena je mnogim autobiografijama koje se prodaju u milionskim tiražima. Jedan od najpopularnijih naslova i dalje je "Muhamed Ali – životna priča" autora Tomasa Hauzera. U pitanju je životna priča jedne od najzanimljivijih, najvoljenijih i u isto vreme najkontroverznijih ličnosti 20. veka. Čoveka koji se uhvatio u koštac sa užasnim nasleđem robovlasništva, ratnohuškačkom politikom, ustavnim poretkom Sjedinjenih Država, Parkinsonovom bolešću, predrasudama, mržnjom, ali i ličnim sumnjama i strahovima. Ovu knjigu nam je preporučio Daniel Mihajlović, frontmen beogradskog rokenrol benda Elektromattik. 

"Knjiga je super, jer tačno i detaljno beleži trenutke jednog od najvećih sportista svih vremena. Pored toga, postoji i jedan ozbiljan momenat marketinške edukacije. Muhamed Ali je bio mag marketinga i sam sebe je sazidao u boksersku legendu, upravo zahvaljujući tim trikovima. Ova biografija nije autorizovana, ali otrkiva razne pikanterije i kontraverze iz života čoveka koji je hrabro išao svojim putem", ispričao nam je Daniel.

A iz svih tih nedaća izlazio je sa osmehom i uvek nepogrešivo na pravoj strani istorije. Neustrašivo se obračunao sa nenaklonjenom sudbinom i do poslednje runde života ostao na nogama. Zbog njega su se menjale presude sportskih komisija i saveza, dogovarana su kratkotrajna primirja tokom ratova, menjani društveni običaji, marketing strategije, naslovnice časopisa. Zbog njega se ustajalo usred noći, kladilo do poslednjeg dolara, protestovalo, plakalo i smejalo. Pored svega navedenog – bavio se i boksom. Tri puta je osvajao titulu neprikosnovenog šampiona sveta u teškoj kategoriji. Učestvovao je na četiri meča koja su ispisala istoriju boksa i nedvosmisleno je, od strane publike i svog esnafa, proglašen najvećim bokserom svih vremena. Ova najsveobuhvatnija biografija Muhameda Alija može se čitati i kao napet i uzbudljiv roman o junaku koji je celog svog života prkosno govorio u lice nepravdi i smrti – NE!

Tomas Hauzer je rođen u Njujorku, 1946. godine. Nakon završenog koledža, diplomirao je pravo na Univerzitetu Kolumbija. Krajem sedamdesetih godina počinje da se bavi pisanjem i od tada je napisao 45 knjiga iz najrazličitijih oblasti. Njegova prva knjiga "Nedostajanje" bila je nominovana za Pulicerovu nagradu i Nacionalnu književnu nagradu, a po njoj je snimljen istoimeni, nagrađivani film. Iste nominacije je dobio i za roman "Betovenova zavera". Njegovi najpoznatiji radovi tiču se lika i dela Muhameda Alija. Zajedno su napisali knjigu "Izlečenje: dnevnik tolerancije i razumevanja", nakon čega su putovali Sjedinjenim Državama i držali predavanja protiv mržnje i netolerancije. Knjige su mu prevedene na više od 18 jezika. Živi na Menhetnu.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Vredi pročitati "Dolazak"

Profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Marina Milanović za ovu nedelju preporučuje grafičku novelu "Dolazak" Šona Tana.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo