...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati "Malog princa"

02.11.2020.

Doktorantkinja Poljoprivrednog fakulteta Milica Ilić (27) radi kao istraživač pripravnik na Departmanu za uređenje voda. Milica nam je preporučila savremenu bajku za decu, odnosno, alegorijsku priču za odrasle "Malog princa" Antoana de Sent-Egziperija.

.

"Mali princ na neiskvaren način posmatra svet i uči nas nekim pravim vrednostima, kao što su iskrenost, ljubav, pravo prijateljstvo i rad. Pisac je u posveti napisao da su sve odrasle osobe nekada bila deca, ali se malo njih toga seća i zato je 'Mali princ' knjiga koja treba više puta da se pročita tokom života kao podsetnik suštine života", kaže Milica.

Antoan de Sent-Egziperi bio je francuski pisac i avijatičar. Bio je poznat i kao Sent-ex. Poginuo je u Drugom svetskom ratu kada su ga iznad Sredozemnog mora oborili nemački avioni. Objavio je nekoliko romana i pripovedaka, "Noćni let", "Zemlja ljudi", "Ratni pilot", a najveću popularnost stekao je delom "Mali princ".

antoandesentegziperi jpg

Mali princ, usamljeni dečak iz svemira, napušta svoju malenu planetu i svog voljenog i jedinog prijatelja, crvenu ružu i potpuno sam kreće na putovanje kako bi otkrio nepoznati svet i nešto novo naučio.

Na svom putovanju od planete do planete, on sreće različite ljude koji su u jednom bili isti. Svi su prezaokupljeni samim sobom ili svojim poslom i ne primećujući svet oko sebe, niti važne stvari u životu, postaju otuđeni i od sebe i drugih, i veoma usamljeni. U tom svetu vladaju sujeta, sebičnost i opijenost samim sobom. Mali princ je iskren i pun ljubavi, ali je i razočaran, jer uviđa da u ljudima koje sreće vlada duhovna pustinja.

Upoznavajući druga bića, on upoznaje i samog sebe, uči o životu i njegovom smislu. Vremenom shvata da su istina, ljubav, iskreno prijateljstvo vrednosti bez kojih čovek ne može da živi, da se ljubav gradi strpljivo i polako i da uvek dobijamo onoliko koliko drugima dajemo.

Roman "Mali princ" je riznica mudrosti, saveta, raznih iskustava i upravo zbog svoje simbolike jeste večan. Čitaju ga ljudi u različitim životnim dobima, u njemu zapažaju neku dotad neotkrivenu misao i uvek ih podseća na to da konstantno treba negovati dete u sebi.

A.T. 

Možda te još zanima:

.

Zašto bežimo na asteroid B612?

Kada u sedmom razredu osnovne škole, među obaveznim lektirama, dođete do "Malog princa" sigurno niste ni svesni kakvo blago držite…

.

Zašto bežimo na asteroid B612?

Kada u sedmom razredu osnovne škole, među obaveznim lektirama, dođete do "Malog princa" sigurno niste ni svesni kakvo blago držite…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo