...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Heroj sa hiljadu lica"

24.02.2020.

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Igor Išpanović preporučio je knjigu "Heroj sa hiljadu lica" autora Džozefa Kembela. Kako sam kaže, knjigu je pročitao na nagovor prijatelja koji ju je pročitao više puta.

.

"Knjiga je zanimljiva zato što se bavi mitologijom različitih naroda, sa aspekta psihoanalize. Autor upoređuje mitologije različitih kultura, različitih naroda i traži jednu zajedničku nit koja ih sve povezuje. Zapravo, na tom fundamentalnom i univerzalnom nivou sve kulture prolaze kroz iste ili slične faze ljudskog razvoja. Kroz tu globalnu mitologiju pokušavamo da pronađemo to nešto izvorno ljudski", rekao nam je Igor.

Interesnatna je činjenica da je Džordž Lukas, kreator Ratova zvezda, bio veoma inspirisan knjigom "Heroj sa hiljadu lica" kada je stvarao jedan od najpoznatijih filmskih univerzuma.

Ovo je, po mnogima, najbolja knjiga Džozefa Kembela, američkog pisca, naučnika i profesora. "Heroj sa hiljadu lica" se bavi analizom motiva heroja, junaka, odnosno glavnog lika kroz istoriju.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Vredi pročitati: "Ljubavnice"

Pesnikinja i feministička aktivistkinja Jelena Angelovska, preporučuje vam da pročitate roman "Ljubavnice", austrijske književnice Elfride Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade 2004.…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo