...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Knjiga

Marjam Mađidi na Molijerovim danima

10.05.2019.

Susret sa francusko-iranskom autorkom Marjam Mađidi u okviru Molijerovih dana 2019 biće održan u nedelju 12. maja u 18h u knjižari Bulevar books. Mađidi je dobitnica Gonkurove nagrade za prvi roman 2017. godine, za svoj prvenac "Marks i lutka".

.

Svakog proleća Francuski institut u Srbiji organizuje Molijerove dane - susrete posvećene savremenoj frankofonoj književnosti. Tradicionalno, deo programa će biti održan i u Novom Sadu.

Marjam Mađidi je francuska književnica iranskog porekla. Imala je šest godina kada je sa roditeljima napustila Iran i nastanila se u Francuskoj. Studirala je svetsku književnost na Sorboni, a potom predavala francuski jezik i književnost u Francuskoj i u inostranstvu.

Roman "Marks i lutka" je autobiografska priča koja počinje još u majčinom stomaku. Iranska revolucija, progoni, zatvori, zakopavanje knjiga Marksa, Lenjina i Makarenka u bašti porodične kuće, bolno odvajanje od najdražih igračaka, koje, u skladu sa ideologijom roditelja marksista, treba da se podele deci Teherana, napuštanje Irana u potrazi za boljom, slobodnijom budućnošću u Parizu… Život u Francuskoj, iluzije i razočaranja, borba između tajanstvenog persijskog i magičnog francuskog jezika, koji će se na kraju pomiriti u Marjaminom srcu.

Roman je na srpski prevela Ivana Hadži-Popović, koja će biti i moderator susreta, a objavila ga je izdavačka kuća Albatros Plus 2018. godine uz podršku Francuskog instituta.

Obezbeđen je prevod, a ulaz je slobodan.

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo