...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Kultura / Film

Sex education: Baklja za teranje mraka zatucanosti

19.02.2020.

Žanr: komedija

Režija: Lori Nan

Stars: Asa Baterfild, Džilian Anderson, Nkuti Gatva, Ema Mekej

.

Serija "Seksualno vaspitanje" (Sex education), čija je druga sezona uveliko aktuelna na Netflixu, zaokupila je zavidnu pažnju tinejdžera i mladih širom sveta, uopšte. Ovaj poduhvat nastao je u produkciji britanske kuće Eleven i predstavlja raskošan primer komedije tipične za nezavisnu produkciju kakva se neguje u Velikoj Britaniji.

Brza, zabavna, šokantna, aktuelna, šarmantna i nadasve edukativna, ova serija predstavlja najsimpatičniju zamenu za pravo seksualno obrazovanje, kakvo u Srbiji, na žalost, ne postoji ni u najluđim snovima.

No, da krenemo redom.

Otis (Asa Baterfild) je šesnaestogodišnjak koji živi sa majkom Džin (Džilijan Anderson), u okolini malog velškog gradića i pati od seksualne disfunkcije. On, naime, nije u stanju da dodirne svoj polni organ, ali to nije ni izbliza njegov najveći problem. Zaljubljen je u Miv (Ema Mekej), nadprosečno inteligentnu devojku koja sama živi u sirotinjskom parku sa kamp prikolicama, ima prijatelja Erika (Nkuti Gatva) hiper-raspoloženog geja iz veoma tradicionalne porodice afričkih migranata i potpuno je neprimetan.  

Možda i najveća Otisova muka, iz koje kreću sve njegove nevolje, jeste majka Džin, koja je seksualna terapeutkinja sa sopstvenim emotivnim bagažom veličine britanskog ostrva.

sexeducation2 jpg

Kada Miv shvati da Otis ima majčin dar da pomaže vršnjacima sa seksualnim problemima, natera ga da otvore andergraund seksualnu kliniku i naplaćuju terapiju. I tu kreće rolerkoster nepredvidivih događaja obojenih britkim britanskim humorom, pathosom i povremenim elementima teške drame.

Sve u ovoj seriji prenaglašeno je i uzneseno na neki mnogo viši nivo. Problemi koji muče šesnaestogodišnjake jesu svakodnevni i datiraju od iskona, ali su u "Seksualnom obrazovanju" provučeni kroz humorne filtere, posuti apsurdom i dobrano uvaljani u nadrealno.  

Tako ovde gledamo probleme najrazličitijih seksualnih disfunkcija, suočavanje sa homoseksualnom i biseksualnom prirodom, aseksualnošću, fetišima, seksualnom konotacijom odnosa nasilnika i žrtve, polnim bolestima, zaštitom, abortusom i svime onim za šta šesnaestogodišnjake ne pripremamo, ne shvatajući da ta nepripremljenost može dovesti do posledica kakve niko ne želi.

I sve te dileme, problemi i pojavni oblici seksualnosti ovde su iskarikirani kao bi bili što privlačniji publici dok se, negde ispod površine, plete najozbiljnija priča o odrastanju, seksu, predrasudama, neznanju i nadasve potrebi mladih da na vreme imaju pravu informaciju o svakoj nedoumici koja ih u pubertetu čeka.

Mlada glumačka ekipa odradila je sjajan posao u ovoj, pre svega, veoma pametno napisanoj drami za tinejdžere svih generacija, na čelu sa  Asom Baterfildom, Emom Mekej i ostatkom družine, a posebne pohvale idu slavnoj Džilijan Anderson čija je uloga majke i terapeutkinje izašla van svih kutija u koje se zatvaramo kada razmišljamo o ove dve uloge.

Jednom će neko ponovo pokrenuti pitanje uvođenja seksualnog obrazovanja u škole u Srbiji i siguran sam da će se naći čitav buljuk zamenjivača teza tradicionalne provenijencije da nam zapakuju deset deka magle za poneti. Bilo bi slatko i nadasve potrebno staviti ih u jednu prostoriju i pustiti im ovu seriju. Ako im glave ne eksplodiraju u prvih deset minuta, siguran sam da će u jednoj epizodi naučiti više korisnih informacija o seksualnosti nego što su napabirčili za života.

Jer, "Seksualno obrazovanje" zaista jeste serija koja će vas nasmejati do suza, ali će vam i biti koristan vodič, bez obzira na to da li ste tinejdžer ili ćete se u nekom trenutku preznojavati pred tinejdžerom, pokušavajući da mu objasnite tajne međuljudskih emotivnih i fizičkih korelacija.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo