...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Kultura / Film

Ridlijeva vizija sveta kojeg je ubila religija

16.09.2020.

Najava da će Ridli Skot režirati seriju "Raised by wolves" čija je priča usmerena na androide koji razvijaju čovečnost, ostavila je više strepnje od nadanja. A onda su na HBO MAX sletele prve tri epizode i oduvale sve sumnje da je vremešni kultni režiser zreo za penziju. Ni slučajno!

.

"Vučje vaspitanje" pripoveda priču o dalekoj budućnosti i Zemlji koju je uništio rat između ateista i vernika. Vernici, ili mitraisti kako se nazivaju u seriji, gotovo su istrebili svoje neprijatelje, ali su u tom procesu upropastili okolinu i sada su prinuđeni da u džinovskoj kosmičkoj arki otisnu ono što je ostalo od čovečanstva u potragu za novim svetom. No, to je tek mizanscen. Glavni tok priče prati dva androida Majku (Amanda Kolin) i Oca (Abubakar Salim) koje su poslednji ateisti sa Zemlje poslali da na pustoj planeti Kepler-22, u novom svetu bez verske represije, podignu dvanaestoro dece iz zamrznutih embriona koje nose sa sobom.  

Taj zadatak, ispostaviće se brzo, nije nimalo lak. Deca umiru, što od prikrivene radijacije, što od čudnih četvoronožnih životinja sličnih Golumu, sve dok ne ostane samo jedan. U međuvremenu, Majka otkriva da je mnogo više od androida-negovateljice. Ona je, u stvari, najmoćnije oružje mitraista, nekromanser stvoren da istrebi ateiste, kojeg je reprogramirao ateistički haker ne bi li njenim moćima osigurao ponovni početak čovečanstva.

Nesvesna svoje prošlosti, Majka uzleti u orbitu planete i uništava mitraističku arku sa koje preživljava jedva tuce vojnika i sveštenika, kao i nekoliko klinaca koje ona odvodi u svoj kamp da se o njima brine.  I tu počinje drama u kojoj će vernici (koje predvodi bračni par infiltriranih ateista) činiti sve da povrate decu.

wolves2 jpg

Iz te mikropostavke "Raised by wolves" lagano počinje da se širi na epsku priču o iskonskom sukobu u čijem je ishodištu, kao i bezbroj puta u istoriji, religija. Gledaocima još uvek nije jasno da li gledaju rađanje nove civilizacije iz pepela, sam kraj civilizacije ili tek prispodobu o čoveku koji svoje sukobe, podele i zablude nosi sa sobom, čak i u druge svetove.

Serija je vizuelno u potpunosti ridlijevska. Ljudi se kreću po naizgled pustim i mrtvim (pustinjskim) predelima, prepunim poluzatrpanim džinovskim obeliscima, ostacima vanzemaljskih čudovišta koja su tu nekada obitavala. Tu su, naravno i androidi, koji ne samo što obavljaju ljudske poslove i dužnosti već i sami razvijaju humanost kako vreme odmiče, uče na svojim greškama, emocijama i sećanjima.

Scene kojima prisustvujemo podjednako su lepe i užasavajuće. Primera radi, scena Majke koja prelazi u nekromanser mod i leti ruku raširenih kao da je raspeti Isus (još jedna važna alegorija u ovoj priči) i svojim glasom ubija ljude tako da ih razara na kapljice, izgleda impresivno i poetično u isto vreme.

Usput pratimo (poprilično užasavajuću) ideju o tome da i u dalekoj budućnosti imamo podelu na vernike i nevernike, kao i činjenicu da svaka organizovana religija ima potrebu da ostane jedina na svetu, pa makar taj svet do temelja razorila. Pratimo i kako par androida stiče ljudskost dok pokušava da odgonetne ispravne načine za odgoj dece, koja i sama razvijaju sopstvene ličnosti na isti način kako su ih razvijali eonima. Neki stiču racio, a drugima je potrebna vera u nešto, bez obzira na informacije koje zajedno dobijaju.

HBO MAX je do sada emitovao pet epizoda i do kraja oktobra imaćemo priliku da odgledamo celu prvu sezonu. Idejni tvorac serije Aron Guzikovski zamislio je pet sezona ove sage u kojima je želeo da ispriča priču o krhkosti čovečanstva.

Ostaje nam da vidiomo hoće li "Raised by wolves" ispuniti do kraja, sada već, velika očekivanja publike. Imajući u vidu ono što smo pogledali do sada i te kakav potencijal za to postoji.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Pinokio u košmarnom svetu Musolinijevog fašizma

Pinokio je jedna od najobrađivanijih bajki u istoriji pripovedanja i filma. Možda je samo arhetip neugledne devojke koja postaje princeza,…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

.

Čudni Al Janković i vrelo istine

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila…

.

Vratila se Enola, prosečna do bola

Sećate li se radnje film Enola Holmes? Ako ga niste gledali u poslednjih nedelju dana, odgovor će teško biti pozitivan.…

.

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo