...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Napravite svoja sredstva za dezinfekciju, ali oprezno

26.03.2020.

Već na prvoj najavi da bi koronavirus mogao da okupira i Srbiju krenula je, kao i u državama koje su to uvidele pre naše, jagma za osnovnim namirnicama i sredstvima za higijenu. Posle tri dana nije bilo moguće nabaviti medicinski alkohol, rukavice, maske i gelove za dezinfekciju ruku. Bila je to posledica što panike, što slabe snabdevenosti domaćeg tržišta.

.

Veliki broj ljudi ostao je bez osnovnih higijenskih sredstava, pa je na tapet došlo staro dobro snalaženje uz pomoć štapa i kanapa. Preko noći se na youtube-u pojavilo na desetine klipova u kojima se objašnjavaju načini na koje mogu da se naprave dezinfekciona sredstva u kućnoj radinosti, od sastojaka koje još uvek možemo da nađemo po apotekama ili u kućnim zalihama. Ima tu dosta zanimljivih predloga, stručno vođenih, ali ima i diletantskih uradaka koji mogu da naprave i štetu ukoliko se budete držali tih recepata.

U međuvremenu i nekoliko zvaničnih institucija obznanilo je pravilnike u kojima je opisano kako dezinfikovati prostorije, sebe i predmete oko nas i šta je to od higijenskih potrepština dovoljno dobro za sve te napore.

Na samom početku, važno je napomenuti da mogućnost preživljavanja virusa COVID19 u spoljnjoj sredini varira i zavisi od stepena zagađenosti sekretima, spoljnje temperature i vlažnosti vazduha. U principu, virus ne opstaje dugo u spoljnjoj sredini usled sušenja kapljica, ali zbog mogućnosti da se zadrži satima i danima, potencijalno kontaminirane površine treba očistiti i dezinfikovati pre ponovne upotrebe.

Kako su su iz prodavnica prvo nestali asepsol i alkohol, valjalo je pronaći alternativu, a ona postoji u nekoliko varijanti.

"Naučna studija rađena u Nemačkoj pokazala je da na korona viruse deluje etanol u koncentraciji od 62 do 71 odsto. Mnogi će se razočarati, ali rakija i druga alkoholna pića ni malo nisu efikasna protiv ovog virusa, jer sadrže samo do 40 procenata alkohola. Pranje ruku sapunom i toplom vodom je nezamenjivo sredstvo. Takođe deterdženti i šamponi koje koristimo u kućama takođe su veoma efikasni i to je naučno utvrđeno i utemeljeno", kaže za Oradio farmaceutkinja Anđelka Radić.

sanitet3 jpg

Međutim, šta ukoliko nema etanola? Zavod za javno zdravlje Sombor izdao je uputstvo za građane i higijeničare koji održavaju javne zgrade, preporučivši pranje površina toplom vodom i deterdžentima za domaćinstvo uz upotrebu uobičajenih dezinfekcijskih sredstava jer je sve to dovoljno za čišćenje.

Ako su površine vidno prljave, treba ih prethodno očistiti i oprati rastvorom u koji ide destilovana voda i koncentracija rezidualnog hlora, kao u vodi za piće (do 0,5 miligrama po litru) sa deterdžentom ili rastvorom sapuna pre dezinfekcije. Površine koje se čiste i dezinfikuju su posebno one koje se često dodiruju:  površine stolova, oprema koja se koristi pri radu, tastature, miš, olovke, telefoni, kablovi, makaze i drugi pisaći pribor, kvake i brave na vratima i prozorima, površine stolova u trpezarijama, alati, pribor, prekidači za svetlo, tasteri...

Izbeljivači u domaćinstvu uključujući varikinu su efikasni protiv korona virusa ukoliko se pravilno upotrebljavaju.

Sredstvo za dezinfekciju ruku patentirali su i u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici. Nažalost, neće moći da ga proizvode masovno jer za to nemaju sirovine, ali će naučiti svoje učenike na online kursu ovih dana, što je znanje koje će ovi moći da prošire i iskoriste. Ovo je treći proizvod iz njihove kuhinje, a profesor Vladimir Miljković kaže da su imali veoma malo vremena da usavrše formulu iako su uspeli. Osnova je 70-procentni alkohol, kao i kod svakog dezificijenta, a dodali su neke sastojke koji su preparatu dali na jačini i prijatnom mirisu.

"Da bismo prolongirali dejstvo tog sredstva, ubacili smo još neke dezinficijense, poput ortofenil fenola i mlečne kiseline. Ovladali smo tehnologijom, nije lako napraviti tu formulaciju, ali smo uspeli. Želeli smo da to sredstvo bude prihvatljiovo za ruke, pa smo ubacili zaštitna sredstva, kao i mirise", kaže Miljković.

Direktor te škole Nikola Matković kaže da su se odlučili za pravljenje ovog sredstva kako bi obogatili online nastavu i učenicima pružili priliku da prave nešto korisno iz onoga što su naučili.

"Na ovaj način možemo da im kažemo da ono što su naučili u školi može da se poveže i dođe do konkretnog proizvoda. Koliko to sredstvo može da bude potrebno i važno, učenici uče baš iz ovog primera", objašnjava Matković.

sanitet2 jpg

Medicinski fakultet u Banjaluci izdao je recepte za pravljenje higijenskih sredstava, uz napomenu da se za te preparate moraju koristiti sastojci koje i inače koriste apoteke pri izradi raznih medikamenata, a ne neki drugi. Na ovom fakultetu kažu da su najefikasniji proizvodi za uništavanje koronavirusa 70-procentni etanol koji se pravi se od 73 mililitara 96-procentnog etanola i 27 mililitara prokuvane i ohlađene vode ili destilovane vode. Voda mora biti hladna, jer u suprotnom će pri mešanju ispariti etanol i dobijamo koncentraciju koja neće ostvariti efekat dezinfekcije. Korona virus se ovim rastvorom uništava u roku od jednog minuta.

Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuke da su maramice sa 70-procentnim alkoholom najefikasnije za dezinfekciju i ruku i površina, pa se stoga preporučuje da se papirni ubrusi (kuhinjski ili obične papirne maramice) nakvase 70-procentnim alkoholom. Ovo treba čuvati u kutijama/ambalaži koje su nepropusne.

Sa medicinskog fakulteta poručuju da su deterdženti za suđe ili za veš, kao i šamponi za kosu – vrlo efikasni kao sredstva za dezinfekciju površina, jer natrijum-lauril-sulfat ovde ostvaruje dezinfekciju, a on je sastojak svih ovih proizvoda. Nakon 2-3 minuta ribanja porvšine treba isprati vodom.

I Domestos ili Varikina takođe mogu poslužiti za površine. Rastvor se pravi tako što se 20 mililitara Domestosa ili Varikine uspe u 980 mililitara vode. Ovaj rastvor je vrlo efikasan za dezinfekciju površina, a dokazano je od strane Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) da je već u koncentraciji od 0,1 odsto efikasan u uništavanju virusa COVID-19. Korona virus se uništava u roku od pet minuta.

Postoji još jedn recept koji kaže da treba bočicu od 100 mililitara troprocentnog vodonik-peroksida razblažiti sa vodom (prokuvane i ohlađene) do pola litre. Ovaj rastvor može da posluži i za dezinfekciju ruku i površina.

Preporučuje se i upotreba Asepsola - rastvor 0,1 odsto se dobija rastvaranjem 20mL asepsola u 980mL vode. Ova koncentracija se koristi za dezinfekciju ruku i porvšina. Efikasan je za dezinfekciju, ali najslabiji od svih prethodno navedenih za uništavanje korona virusa.

Farmaceuti upozoravaju da je u svakom slučaju najbolje prepustiti spravljanje dezinfekcionih sredstava profesionalcima, jer preterivanje u pojedinim sastojcima može izazvati neke druge neželjene tegobe. Takođe, neki od preporučenih solucija, poput Asepsola, dugoročno nisu dobri za pluća pa treba pronaći pravu meru za njihovu upotrebu, naročito u stanovima i kućama u kojima živimo.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su prostori u kojima živimo manje više bezopasni ukoliko poštujemo pravila samoizolacije i ne špartamo gradom previše. Dezinfekcija soba može da se sprovede i jednom nedeljno, a samo površine koje diramo često, kvake, prekidači za svetla i druge kritične tačke, možemo premazati svakodnevno.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Postali smo imuni i na priču o koroni

Građani mahom ne haju za upozorenja o sve raširenijoj epidemiji kronavirusa. Ušli smo u četvrtu sezonu COVID pandemije, pojava novog…

.

Uspomene na "Lockdown"

Po mnogo čemu jedinstvena knjiga "Novosadski dnevnik izolacije" pojavila se u prodaji, a promocija je održana prošlog vikenda u knjižari…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Omladinski rad nakon korone: Projekata sve više, učesnika sve manje

Dve godine nakon početka pandemije omladinski sektor suočava se sa redovnim problemima u vanrednim okolnostima. Sa popuštanjem restriktivnih mera stari…

.

Pandemija postaje izgovor za sve naše promašaje i muke

Pandemija koronavirusa poremetila je sve. Pune dve godine određuje bezmalo sve naše poteze, planove, preslikava se u svakoj našoj težnji,…

.

U 2021. godini reagovali smo na vakcine, zagađenje i kulturu otkazivanja

U protekloj godini, od tema kojima smo se bavili u emisiji "Za i protiv", tri su se izdvojile po vašim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo