...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Za fizičko vaspitanje na fakultetima ima prostora

02.03.2020.

Časovi fizičkog vaspitanja vratiće se na fakultete, usvojeno je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta davne 2013. godine. Do danas, akademci se nisu vratili u sportske dvorane, na bazene i klizališta - besplatno i pod obavezno, kako je tada rečeno.

.

Sedam godina kasnije fizička aktivnost na studijama je stvar izbora i deo aktivnosti pojedinih sportskih organizacija u sklopu fakulteta. Podsećanja radi, od 1963. do 1998. godine studenti su imali obavezne časove fizičkog na prvoj godini. Neplivači su morali da idu na plivanje, a ostali su mogli da biraju sport. Iskustva su bila dobra, ali je promenjen zakon i sport ukinut na univerzitetima. 

Veoma često čuju se mišljenja da povećanje fizičke aktivnosti i fizičke spreme može poboljšati akademski učinak i da vreme posvećeno fizičkoj aktivnosti takođe može olakšati rad studentima. Osnovne kognitivne funkcije, povezane sa pažnjom i pamćenjem, olakšavaju učenje, a ove funkcije se pojačavaju fizičkom aktivnošću i većom aerobnom kondicijom. Dugotrajno učešće u fizičkoj aktivnosti poboljšava kognitivne performanse i zdravlje mozga.

Podaci govore da više od 74 odsto odraslog stanovništva nije dovoljno fizički aktivno, 46,5 odsto ima visok pritisak, 18 procenata je gojazno, trećina puši, a 40 odsto konzumira alkohol. Ovi podaci nimalo nisu sjajni i upravo smo zbog toga razgovarali sa studentima, koji su mahom složni u tome da bi fizička aktivnost trebalo da bude deo obaveznog dela studija. Međutim, po njihovom mišljenju, trebalo bi je uskladiti s obavezama. Izdvojili smo neke odgovore:

vezbanje1 jpg

Fizičko vaspitanje je ozbiljno dobra ideja i ne razumem zašto se po završetku srednje škole stavlja tačka na to. Jednostavno, vodimo toliko nezdrav i brz način života da o tome ili ne mislimo ili čak previše mislimo. Apsolutno podržavam tu ideju, pogotovo što verujem da, što smo stariji, to nam je preko potrebnije za neko bolje funkcionisanje i prirodan anti-stres.

To će mojim vršnjacima sigurno biti dosta smorno, jer nam je i sada u srednjoj tako, zato što je čas fizičkog dosta zahtevan. Polazim od sebe, dešava se da nemam vremena za fizičku aktivnost pa mi super dođe da dva puta nedeljno imam fizičko. Mnogi moji vršnjaci nemaju nikakvu fizičku aktivnost i samim tim je super da to bude obavezno. Mislim da bi najbolje bilo da bude obavezno, jer ako se stavi kao izborni predmet, to niko neće izabrati. Ali, da se stvarno radi.

Nije loša ideja, ali problem je u organizovanju vremena i prostora kako bi se sve to uklopilo sa rasporedom predavanja i vežbi.

Mislim da bi bilo potrebno, zato što su studenti jako pasivni i previše vremena provode učeći i spremajući ispite. I to bar jednom nedeljno.

Koliko znam, postoje ili su postojale neke sekcije za fudbal ili košarku, nisam siguran da li se to i dalje realizuje. Svakako bi bilo dobro da postoje sekcije za fizičku aktivnost za sve one koji hoće da imaju vannastavne aktivnosti, odnosno da osim predavanja imaju i nešto za rekreaciju.

Činjenica je da je sve više gojaznih ljudi, pogotovo mladih, tako da uvođenje fizičkog može da donese samo benefite.

Ukoliko je neophodno može, ali ne vidim svrhu jer studenti ionako ne dolaze na predavanja.

vezbanje jpg

Postoje istraživanja koja govore o tome da fizička aktivnost najviše utiče na učenje matematike ili pak čitanje. Mladi koja učestvuju u fizičkim aktivnostima snažnog ili umerenog intenziteta imaju najviše koristi. S obzirom na važnost vremena za učenje, potrebne su česte pauze za odgovarajuće fizičke aktivnosti. Makar to bilo i puko istezanje, svakako ne može da škodi.

Mozak je odgovoran i za mentalne procese i za fizičke radnje ljudskog tela, njegovo zdravlje je važno tokom čitavog životnog veka. Zdravlje mozga se meri kroz uspešan razvoj pažnje, ponašanje na poslu, pamćenje i akademski učinak u obrazovnom okruženju.

Ukoliko u sklopu fakulteta ne postoje sadržaji za fizičku aktivnost, naša je preporuka da budete dovitljivi i kreativni. Posle predavanja, ukoliko imate pauzu, vreme možete da iskoristite za šetnju brzim korakom, nekoliko čučnjeva ili prosto, blago istezanje leđa. Što vam pre to pređe u naviku, pre ćete osetiti i benefite takve rekreacije. Ko zna, možda se i kolege povedu vašim primerom, pa i sami oformite klub ljubitelja fizičkog. 

J.M.

Možda te još zanima:

.

Uvode se ograničenja za Facebook i Instagram

Kompanija Meta najavila je primenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovisala "bezbednu…

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

Seksualno obrazovanje je nužna potreba

U poslednje vreme, u našoj zemlji vesti o koroni zasenile su još teže teme: silovanje i seksualno zlostavljanje. Tu mračnu…

.

Hrana kao rešenje svih problema

Postoje dva ishoda svake situacije u kojoj upadnemo u neki problem. Ili potpuno prestanemo da jedemo - ili počnemo da…

.

Motivi su razni ali uspehu se svi radujemo

Učesnica jučerašnjeg panela na OPENS zoni, prvakinja u stonom tenisu na paraolimpisjskim igrama, Borislava Perić došla je i do našeg…

.

Crteži putuju vremenom: Sedam decenija dečijeg likovnog stvaralaštva

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine bez prekida radi još od 1954. godine i u svom radu podržava,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo