...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Strah od pandemije nije ugrozio studentsku razmenu

28.05.2020.

Studenti u Srbiji, zbog epidemije koronavirusa, kao i svi ostali, morali su iz korena da menjaju svoje navike. Ipak, stiče se utisak da su najviše pogođeni njihovi planovi. Nema tog ispita, kolokvijuma, roka za predaju ili odbranu radova koji nije pomeren, tehnički modifikovan i za dugo vremena izmenjen. Na isti način promenjeni su i planovi kada govorimo o "work and travel" programima, kao i oni koji se odnose na studentsku razmenu iz Erasmus programa.

.

Agencije koje organizuju tradicionalni odlazak studenata u Sjedinjene američke države, gde po nekoliko meseci imaju priliku da rade i zarade, ali i da proputuju željene destinacije i dalje nemaju odgovor na pitanje hoće li moći da se realizuju ugovoreniu aranžmani. Situacija sa koronavirusom u Americi još je daleko od smirivanja, a posledice pandemije nesagledive su. Nemoguće je sada dokučiti kako će tamo funkcionisati turistička sezona, kolike će potrebe za spoljašnjom radnom snagom biti, hoće li u toj, očekuje se, veoma skučenoj potražnji, biti mesta za mlade iz Srbije.

Američki poslodavci potrebu za radnom snagom često imaju već od polovine maja. To se sada, naravno ne dešava i agencije su suočene sa masovnim otkazivanjem aranžmana. Studenti, sa druge strane, još čekaju razvoj situacije, nadajući se još uvek polasku. Neki od njih, već su odustali.

nemanja jpg

Nemanja Janošev, student iz Novog Sada već je odlazio u Ameriku u okviru ovog programa i tamo stekao brojna prijateljstva, solidna radna mesta koja su ga čekala i ove godine, ukoliko se odluči da ode. On se prijavio, a onda je nastupila pandemija zbog koje je ipak odustao. On za Oradio priča o tome kakvo je iskustvo stekao u Americi i zbog čega je odlučio da odustane ove godine, čak i po cenu da izgubi novac koji je već uplatio agenciji.

"Bio sam prošle godine u Americi i poslodavci kod kojih sam radio bili su jako zadovoljni mojim angažmanom, pa su bili spremni da učine sve da me ove godine vrate. Nisam se dvoumio treba li da odem ili ne. Zarada na tom mestu bila je dobra, u Nju Džerziju sam proživeo svoje najbolje dane u životu i to je razlog zbog kojeg sam hteo da se vratim. Sada je tamo najžešće žarište koronavirusa, prijatelji mi kažu da je Nju Džerzi zatvoren i sezona tamo nije ni blizu da počne. Veliko je pitanje šta bi se dogodilo da sam odlučio da odem", kaže Nemanja.

Sada, posle svega što smo prošli u ovoj virusnoj krizi, ali i svega što se trenutno događa u Americi, Nemanja kaže da je za njega Work and travel program zauvek završen

"Naredne godine neću ni pokušati da odem jer sam apsolvent, a osobe koje su na master studijama ne puštaju tako lako. Nastaviću neke druge planove u životu, a jednog dana ću, nadam se, ponovo posetiti to mesto", kaže Nemanja.

Studenti koji su konkurisali za razmenu preko Erazmus programa imaju mnogo veće šanse da svoje planove ostvare, jer ih odlazak na željene destinacije očekuje tek na jesen. Samim tim i njihov strah od mogućih posledica i pojave drugog talasa, mnogo su manje.

ivagajic jpeg

Iva Gajić je studentkinja koja je dobila mesto na razmeni na univerzitetu u gradu Kortrijku u Belgiji, gde je pronašla studijski program koji se poklapa sa njenim na Odseku za žurnalistiku u Novom Sadu. Na pitanje plaši li se virusa, pandemije i potencijalnog zaglavljivanja u stranoj zemlji, Iva je rekla da strah uvek postoji, ali da je to neće sprečiti da krene na razmenu.

"Potpuno je svejedno da li sam ovde ili u Belgiji. Iskreno, biću četvrta godina i to je poslednja prilika da odem na razmenu, što je moja velika želja. Mislim da treba da iskoristim priliku, bez obzira na virus. Strah postoji, ali tamo neće biti ništa veći nego ovde", objašnjava Iva.

Prema njenim rečima, iskustvo razmene bio joj značilo mnogo.

"Želim i na master da odem negde van zemlje, pa mi je ovo kao neka proba kako bih se snašla i osećala negde napolju, u dužem periodu. Ta prilika treba da se iskoristi, jer mnogo možeš saznati o sebi kada si izmetnut iz sopstvene rutine, a nalaziš se u potpuno stranoj zemlji sa drugačijom kulturom. Vredi videti da li si za to sposoban i spreman", kaže Iva.

Razgovarali smo i sa studentkinjom Irenom Čučković koja je odabrala bližu destinaciju i sasvim je sigurna da će u oktobru otputovati tamo.

"Ja idem na razmenu u Zadar u Hrvatskoj i tamo ostajem ceo zimski semestar. Želela sam tamo jer me zainteresovao koncept studijskog programa, a čini mi se da je Zadar divan grad i mnogo ljudi mi je reklo da treba otići tamo. Nisam imala mnogo prilike da putujem po zemljama regiona i tu razenu sam videla kao zgodnu priliku da vidim kako izgleda program sličnog fakulteta u jednoj susednoj državi", kaže Irena.

Ona je za Oradio ispričala i kako je protekao proces prijavljivanja i kako je donela odluku o konačnom odlasku.

"Ceo proces apliciranja je počeo pre vanrednog stanja, ali ni u jednom ternutku nisam dovela u pitanje odluku da odem na razmenu, kada sam dobila potvrdu od Univerziteta u Zadru da sam primljena. Planiram da uzmem dodatno zdravstveno osiguranje, bez obzira na koronavirus. Ne plaši me preterano neka potencijalna situacija u kojoj se ponavlja epidemija, kao ni da ostanem tamo. Ako se tako nešto i desi prilično sam optimistična da će se naći način da tamo ostanem i zbog toga ne dovodim u pitanje moju želju da odem", objašnjava Irena.

I kod "Work and travel" programa, kao i kod studentske razmene, valja ozbiljno razmisliti o snazi motiva koji pojedinca vuku tim planovima. Ukoliko su dovoljno snažni, neke rizike je potrebno podneti i prihvatiti, poruka je naših sagovornika.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Vebinar o studentskim razmenama

Info centar Fondacije tempus organizuje vebinar namenjen studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji, zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru Erazmus+…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Vebinar o studentskim praksama i razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen studentima svih nivoa studija na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji koji…

.

U nedelju razmena knjiga

U nedelju, 5. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg, biće održana osamnaesta Novosadska razmena knjiga. 

.

Vebinar o studentskim razmenama i praksama

Nacionalni Eurodesk centar, u okviru Informativnog centra Fondacije Tempus, a kao deo Time to Move kampanje, organizuje vebinar namenjen studentima…

.

Erazmus+ studenti jedva čekaju da upoznaju Srbiju

Univerzitet u Novom Sadu priredio je u Rektoratu dobrodošlicu stranim Erazmus+ studentima, koji će u okviru programa mobilnosti tekući semestar…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo