...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Seksologija konačno na Medicinskom fakultetu

28.10.2021.

Od ove nastavne godine seksologija je predmet koji će se izučavati na petoj godini medicine, na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Za sada je to jedinstven primer visokoškolske ustanove koja je u svoj kurikulum ubacila izučavanje ljudske seksualnosti i svih njenih devijacija.

.

Medicinski fakultet je ovaj predmet uveo na inicijativu Seksološke sekcije Društva lekara Vojvodine. Predmet je odmah akreditovan, a dr Vasilije Topalov, predsednik Seksološke sekcije, rekao je da su tu inicijativu pokrenuli jer su sami lekari opšte prakse na predavanjima svedočili o tome kako ne mogu da rade na savladavanju problema iz seksologije, jer nisu dovoljno obrazovani.

"Preko potrebno je obrazovati lekare opšte prakse da reaguju na vreme i upute pacijente u dobrom pravcu. Sa druge strane, neobrazovani su i pacijenti, pa dolazi do loše komunikacije između lekara i građana. Jedan od razloga je i to što seksologija kao predmet nije postojala na našim fakultetima do sada, ali ni na fakultetima u regionu", kaže Topalov.

Njegov kolega, dr Nebojša Baračkov rekao je da je priča o seksu između lekara i pacijenta uglavnom izgledala tako da niko nikog ništa ne pita.

"Tu vlada pravilo 'ja ne pitam, pacijent ne kaže'. Onda smo u mraku da li uopšte imaju probleme i to se drži kao neka tabu tema", kaže Baračkov.

Medicinski fakultet je Kliničku seksologiju opisao kao predmet u kojem će, koristeći najsavremeniju literaturu i uputstva preko međunarodne klasifikacije bolesti, budući lekari izučiti osnovnee kliničke seksološke probleme neophodne za svakodnevni rad lekara.

seksologija3 jpg

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je seksualnost jedna od osnova kvaliteta života. Najvažniji cilj kliničke seksologije je da doprinese obazavanju lekara o tome kako što jednostavnije razrešavati seksualne probleme opšte populacije i kako poboljšati kvalitet života.

O ovoj temi izjasnili su se i neki od vodećih seksologa u državi. Dr Jovan Marić je doajen ove oblasti i on je veoma srećan zbog uvođenja predmeta Klinička seksologija. Prema njegovim rečima, Novi Sad je uvek bio ispred ostatka države, pa to danas čini i Medicinski fakultet iz tog grada.

"Od ranije je postojala ta inicijativa, a Novi Sad prednjači u takvim inicijativama i to je jako dobro. Taj predmet treba proširiti na ljubavno seksualne probleme, jer je seks produžetak ljubavnog odnosa između ljudi", objašnjava Marić.

Za razliku od njega, dr Aleksandar Milošević kaže da je centar izučavanja seksologije Beograd, a ne Novi Sad, jer su dosadašnji vodeći stručnjaci iz te oblasti Beograđani. No, to ipak nije bilo dovoljno da Medicinski fakultet u Beogradu pokrene ovakav predmet.

"Na Medicinskom fakultetu je predvavao Aleksandar Kostić, još pedesetih godina koji je, zbog teme kojom se bavio bio i kompromitovan. Što se tiče seksologije, predvodnik je Beograd, ali iz meni nepoznatog razloga taj predmet nikada nije zaživeo na fakultetu, iako seksološka sekcija Društva lekara Srbije o tome govori već 30 godina", kaže Milošević.

Predmet se sastoji iz 30 časova nastave i 15 sati vežbi. Između ostalog studenti će učiti o seksualnim disfunkcijama, fiziologiji polnih organa, uticaju hormona i psihologije na seksualnost, o raznim disfunkcijama, polnim bolestima, ali i o ljubavi, zaljubljenosti i intimnosti. Predmet je multidisciplinaran, a pojedine predmete predavaće urolozi, ginekolozi, endokrinoozi, kardiolozi…

P. K.

Možda te još zanima:

.

Izveštavanje o seksualnom nasilju: od edukativne uloge do senzacionalizma

Način medijskog izveštavanja o slučajevima seksualnog nasilja i njihovim žrtvama može uticati na spremnost mladih žena da prijave seksualno nasilje…

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

.

"Šekspir festival" pruža šansu mladim autorima

Ovogodišnji "Šekspir festival" počinje 29. juna u Vili "Stanković" u blizini Sremskih Karlovaca. U okviru ovog, desetog po redu izdanja…

.

Vraća se legendarna Samanta

Glumica Kim Katral ipak će se vratiti svojoj ulozi Samante Džouns u drugoj sezoni "And Just Like That...", spinofa kultne…

.

Muške pilule za kontracepciju pred vratima, a još ni kondom nismo savladali

Kontracepcija iz nekog razloga nije najprijatnija tema. Kako za starije, tako i za nove generacije. Nedavno se pojavila vest da…

.

Šta nas koči da budemo svoji?

U subotu 24. i nedelju 25. decembra od 20 časova monodrama "Major i Helena" biće premijerno igrana na Akademiji umetnosti…

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo