...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Poslednji korak pre samostalnog života

26.06.2018.

Nakon završenih prijava za prijemne ispite na fakultetima, ove godine na Filozofskom fakultetu najveća zainteresovanost bila je za smer psihologije, dok je na Fakuletu tehničkih nauka primećen prvi put značajan porast zainteresovanosti za studije mašinstva.

.

Pre prijava za prijemne ispite, većina fakulteta organizuje pripreme za buduće brucoše. Međutim, neki smerovi poput Žurnalistike na Filozofskom fakultetu nemaju organizovane pripreme te su se studenti Foruma studenata novinarstva Evrope – Srbija odlučili na samoincijativno organizovanje i volonterski predavali budućim brucošima. Jedna od organizatorki Divna Prusac kaže da se odlučila na ovaj korak iz ličnog iskustva.

"Zato što zvaničnih priprema na Fakultetu nema, a znam iz ličnog iskustva koliko je bitno da neko ukaže na šta treba obratiti pažnju tokom učenja. Ja sam bila polaznica prethodnih priprema i na neki način htela da se odužim prethodnoj i pomognem budućoj generaciji", rekla je Divna za Oradio.

Interesovanje za ove pripreme bilo je solidno, ali kako Divna navodi, budući studenti moraju da obrate pažnju na to da im srednjoškolsko obrazovanje često neće upotpunosti pružiti znanje koje je potrebno za prijemni ispit.

pokretac2 jpg

Foto: Jelena Mirić

"Bilo je srednjoškolaca iz okolnih mesta ali najviše ih je bilo iz novosadskih škola. Ja sam predavala medijsku kulturu i što se toga tiče, nisu se razlikovali po znanju, ali znam da su ostali imali poteškoća oko sociologije i ustava, pa su imali problem da uhvate nit sa predavačima. Ne možemo da učimo umesto njih iako bismo želeli, ali moraju da rade i sami i sa nama", rekla nam je jedna od organizatorki priprema u okviru Foruma studenata novinarstva Evrope – Srbija.

Sa druge strane, ove godine na prijavama je prednjačila psihologija sa 280 prijavljenih kandidata. Studentkinja prodekanica Jelena Mirić kaže da je Filozofski fakultet zadovoljan odzivom na prijave, s obzirom na to da je generacija koja upisuje karakteristična po smanjenom broju odeljenja već u osnovnim školama, sa tri odeljenja na pet, što ukazuje na manji broj budućih studenata ove godine.

"Za prva dva dana prijavljeno je 900 studenata, Fakultet je zadovoljan jer je slična kvota kao i prošle godine. Najtraženiji smerovi su anglistika, psiholigija, pedagogija i socijalni rad", rekla nam je studentkinja prodekanica.

Za razliku od društvenjaka, na najvećem fakultetu u Srbiji, Fakultetu tehničkih nauka (FTN) prijavljeno je više od 2.500 kandidata. Prodekan za nastavu Dragiša Vilotić kaže da je ove godine i dalje velika potražnja za IT sektorom, ali da je primećena i velika zainteresovanost za jedan studijski program.

pokretac3 jpg

Foto: Dalija Žigić/FTN

"I dalje je IT sektor vodeći i tu je prisutan veliki broj prijavljenih budućih studenata. Ove godine je po prvi put primećeno da je povećan broj prijave na studije mašinstva. To je, pretpostavljam, rezultat dolaska stranih kompanija u Srbiju koje veoma traže mašinske inženjere. jer se nikakva proizvodnja ne može obaviti bez mašinskih inženjera i ja to tako tumačim, da se na neki način mašinstvo oporavlja u Republici Srbiji i da će to doprineti potražnji ove profesije", rekao je prodekan za nastavu FTN-a.

Međutim, naša sagovornica u studentskoj emisiji "Pokretač" Divna Prusac nije mogla da se složi sa ovim mišljenjem. Ona misli da je povećan izbor budućih brucoša za mašinstvo zapravo zbog odlaska iz naše zemlje.

"To nema dodira sa našom državom, budući studenti mahom ne planiraju da ostanu ovde i to je u suštini veliki problem, niti naša država utiče na to da naši studenti ostanu ovde i da ne odu negde druge. Mladi su prosto videli svoju priliku u inostranstvu", rekla je Divna gostujući u našem programu.

divna jpg

Zbog ovako velike prekretnice u životu, srednjoškolci moraju ozbiljno da shvate prijemni ispit, ali i sam fakultet kao instituciju. Učenje na fakultetu se dosta razlikuje od srednje škole, od učenja i prisustva na predavanjima, pa do izbora da li će se, pored formalnog obrazovanja, odlučiti i za dodatno, neformalno usavršavanje. Zbog toga, Divna Prusac kaže da je najbitnije da budući brucoši moraju da shvate da je ovo jedna jako ozbiljna stvar za njihov budući život.

"Ovo predstavlja njihov poslednji korak pre osamostaljivanja i onoga što će uraditi od sebe u profesionalnom smislu. Iako naravno postoji neformalno obrazovanje koje je vrlo vredno, ipak je ovo formalno koje se najviše priznaje i od toga zavisi budućnost. Ja sam generalno kampanjac i učim tri dana pred ispit i ne mislim da je to loše, već da je potrebno da svoju reputaciju grade cele godine, da se vidi da su vredni i radni i da rade nešto i mimo fakulteta. To će profesori prepoznati i to će na neki način možda vredovati i više od ispita", zaključila je  Divna Prusac.

Prijemni ispiti na pomenutim fakultetima kreću od srede 27. juna i trajaće do 29. juna.

Emisiju "Pokretač" u kojoj smo govorili o ovoj temi preslušajte na našem podkastu.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet i ove godine organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

.

Nastavlja se predstavljanje fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Ciklus predstavljanja fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Fizička distanca - mana i prednost online školovanja

Uveliko su krenule nove školske i akademske godine. Ove jeseni propraćene su izmenjenim sistemom nastave. Zbog pandemije, većina predavanja se…

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo