...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Online učenje – biti u korak sa svetom

05.11.2015.

Danas nam internet pruža sve što je potrebno. Kada o njemu tako razmišljamo, ispostavlja se da više nikad ne bi morali ni da se pomerimo iz fotelje. Naravno da to ne preporučujemo, ali činjenica je da preko neta možemo naći posao, raditi, zabaviti se, kupovati, ali se i vrlo efikasno obrazovati i zaraditi fakultetske diplome ili sertifikate. Sve više ljudi u Srbiji se odlučuje da svoje kvalifikacije i CV obogate na ovaj način. Jedan od sajtova koji se, prema iskustvu ekonomiste Miloša Katića iz Novog Sada, pokazao kao odličan za sticanje znanja je coursera.org, čiji osnivači poručuju da žele znanje da učine globalno pristupačnim.

.

"Razlika je u tome što predavanja možete slušati kada vama odgovara, pa recimo tokom vikenda možete odslušati sva predavanja za sve radne dane. Na kraju svake nedelje polaže se test, a konkretno kurs koji sam ja završio trajao je 15 nedelja. Posle tog preioda polaže se završni test online, koji se boduje, i u zavisnosti od prcenta uspešnosti se dobija sertifikat ili ne", ispričao je za O radio svoja iskustva Miloš.

Kako je rekao, test izgleda tako što je ponuđeno određeno vreme da ga završite, a pitanja su uglavnom na zaoukruživanje ili treba dopuniti neke tvrdnje. Miloš je za pronalaženje ovakvih sajtova preporučio i LinkedIn kao mrežu na kojoj konstatno cirkuliše mnoštvo informacija o tome koji kursevi su dostupni, koji besplatni i koji su vredni vaše pažnje.

"Preko nje možete da pratite i svetske trendove po pitanju novih profesija koje se pojavljuju, često u skladu sa razvojem novih tehnologija", dodao je Miloš.

Inžinjer zaštite životne sredine Duško Medić iz Novog Sada već godinama koristi potencijale online učenja, isprobao je i coursera.com, ali ovog puta preporučuje edukativnu platformu lynda.com, koja je više usmerena na IT sektor, programere, web dizajnere ili upravljanje bazama podataka.

"Od nedavno sam počeo da koristim tu platformu koju je razvila biznis mreža LinkedIn. Ona je nova i zapravo prvih deset dana nudi korisnicima da besplatno isprobaju sve pogodonosti koje članstvo na njoj nudi. Nakon toga se mesečna članarina kreće između 25 i 45 dolara, koje možete lako uplatiti viza karticom", ispričao nam je Duško.

On je već pohađao dva kursa i svoj CV obogatio sa dva sertifikata. "To su bili kursevi na Columbia univerzitetu u Njujorku i dobio sam dva sertifikata čuvenog profesora Džefrija Saksa u oblasti ekonomskog održivog razvoja na planeti. Njih sam dobio bez ikakve nadoknade. Fakultet vam poašlje sertifikat u PDF formatu i vi ga posle možete sami odštampati i priložiti uz CV", rekao je Duško.

Neki kursevi su besplatni, neki naplaćuju samo izdavanje sertifikata, a neki su u celosti komercijalni. Kako nam je Duško objasnio, Lynda je povezan sa LinkedIn-om, tako da se na toj mreži automatski vidi da ste upravo apgrejdovali svoje znanje. Znanje je moć, napred na učenje preko neta!

M.L.

Možda te još zanima:

.

LinkedIn nudi Al pomoć za pripremu intervjua

Ukoliko tražite posao tokom ovih teških vremena, LinkedIn vam možda može pomoći. Microsoftova društvena mreža predstavila je AI alate koji vam mogu pomoći…

.

LinkedIn uvodi opciju koja će verifikovati rezime korisnika

LinkedIn uvodi novu opciju - Skills Assessment kvizove za procenu veština. Kratki, standardizovani testovi omogućiće vam da dokažete svoje znanje o…

.

Frka na LinkedInu

Na skandale na Fejsbuku smo nekako već navikli. Ono na šta nismo navikli jesu lažni oglasi na LinkedInu. Međutim i…

.

Poveži se sa drugim LinkedIn korisnicima

Događaj nazvan "LinkedIn Local Novi Sad" biće održan u utorak 28. maja od 18 časova u Startit Centru. Cilj događaja…

.

LinkedIn dobija veliki redizajn

Jedna od najvećih poslovnih društvenih mreža LinkedIn dobija veliki redizajn. Servis u vlasništvu Microsofta će postepeno u narednim nedeljama donositi…

.

Najbolji kursevi na Courseri

Na sajtu Coursera.org možete da nađete kurs o gotovo bilo čemu! Ukoliko želite da postanete programer, samo izaberite određeni programski…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo