...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Onlajn akademski život

17.03.2020.

Od ovog ponedeljka amfiteatri na novosadskim fakultetima su prazni. U skladu sa merama koje je Vlada Srbije  donela u cilju sprečavanja širenja korona virusa, predavanja kao i sve ostale redovne aktivnosti na fakultetima u celoj zemlji otkazane su do daljnjeg. Situacija u kojoj su se našli je nova i za fakultete i za studente, pa mnogi još uvek nemaju detaljne informacije o tome kako će se i kada akademska godina nastaviti. U obaveštenjima koja su se u pojavila na sajtovima fakulteta, većina navodi se da će se nastava od sada održavati putem interneta.

.

Studentima Medicinskog fakulteta su tokom protekle nedelje obustavljena predavanja koja se održavaju na klinikama i institutima. Od ove nedelje nema nastave ni u zgradi fakulteta. Jedna od studentkinja stomatologije, koja je želela da ostane anonimna, kaže da je to dobra odluka, jer dnevni boravak studenata rame uz rame sa lekarima i pacijentima u prostorijama Kliničkog centra može dovesti do prenošenja infekcija. Kako ona kaže, što se tiče studentskog života, do kraja semestra će učiti samo iz literature, bez praktičnog rada.

"Moraćemo da se oslonimo na udžbenike, na spisak materijala koji imamo na sajtu fakulteta, a sa profesorima možemo stupiti u kontakt preko mejla. Jedino što ispašta u ovom trenutku jeste naša praktična nastava, ali verujem da ćemo, čim se situacija normalizuje, imati priliku nadoknadimo sve propušteno. Do tada moramo da se oslonimo na kolegijalnost i saradnju preko društvenih mreža", rekla nam je studentkinja.

Nastava je obustavljena i na Poljoprivrednom fakultetu. Otkazan je martovski ispitni rok, kao i odbrane diplomskih, master i seminarskih radova. Kako kaže studentkinja Katarina Kovačević još uvek se ne zna kako će nastava na daljinu izgledati.

"Rečeno nam je da ni zaposleni ni studenti do daljnjeg ne dolaze i da ćemo blagovremeno biti obavešteni ukoliko fakultet nađe način odvijanja nastave bez fizičkog prisustva studenata i profesora", rekla je Katarina za Oradio.

studenti jpg

Pirodno-matematički i Tehnološki fakultet će nastavu relizovati putem platforme Moodle. Studenti su dobro upoznati s tim kako sve funkcioniše, jer se ova platforma na PMF-u koristi još od 2004. godine. Moodle nastavnicima nudi mogućnost postavljanja zadataka ili testova, što znači da je deo predispitnih aktivnosti moguće realizovati na taj način. Student PMF-a Dragoslav Pavlović je upoznat sa funkcionisanjem Moodle-a, ali ga muči kada će i kako biti organizovani ispiti.

"Predavanja će nam biti na tom sajtu, to ćemo moći da poskidamo i da prelazimo predavanja kako bi utvrdili gradivo. Sad, za ispite se još ne zna kako će biti organizovani", rekao nam je Dragoslav.

Polazici Fakulteta tehničkih nauka i Akademije umetnosti za nastavu na daljinu koristiće platformu SOVA. Iza ove platforme stoji Univerzitet u Novom Sadu i ona se već koristi u redovnoj nastavi na nekim fakultetima, među kojima je i FTN. Studentkinja ovog fakulteta Milica Medić objašnjava kako ceo sistem funkcioniše.

"Profesor se uloguje na tu platformu u dogovoreno vreme, studenti takođe i tu pratimo predavanja. Nismo još imali vežbe, ali planirano je da se i one tako realizuju", kaže Milica Medić.

Pored slušanja predavanja, studenti će putem SOVE moći i da otvore forume i pitaju profesore sve što ih zanima. Rok za registraciju na SOVA sistem, za FTN-ovce, je petak, a redovna onlajn nastava će verovatno krenuti od sledeće nedelje.

Na sajtu Pravnog fakulteta nema nikakvih informacija o nastavi za vreme vanrednog stanja. Za studentkinju ovog fakulteta Milicu Karać izostanak sa predavanja neće biti problem, jer su, kako kaže i neke ranije generacije završavale fakultete kada nastava nije bila obavezna.

"Mislim da jednim semestrom ne gubimo drastično mnogo, ako se uzme čitavo školovanje u obzir. Za mene će veći problem biti da se naviknem da učim kod kuće, zato što sam navikla da učim u čitaonici, gde imam mnogo bolju koncentraciju i većinu ispita sam spremila tamo", kaže ova studentkinja Pravnog fakulteta.

filozofskifakultet jpg

U obaveštenju Filozofskog fakulteta navodi se da bi predmetni profesori trebalo da obaveste studente o načinu odvijanja nastave na daljinu. Takođe, navodi se i da se ispiti i kolokvijumi odlažu dok se za to ne steknu uslovi. Studentkinja Jelena Mirić smatra da će onlajn nastava doneti više konfuzije nego produktivnosti.  

"Što se tiče Filozofskog, jedino realno je da se spremaju ispiti bez obzira na to što se ne zna kada će se relizovati idući ispitni rokovi. Smatram da naši profesori, posebno stariji, nisu upućeni u tehnologiju i mislim da bi tu bilo više konfuznih situacija, nego produkta i realizacije", kaže Jelena.

Ekonomski i Fakultet fizičkog vaspitanja su na svoje sajtove okačili samo kratka obaveštenja o prekidu nastava, bez detalja kako će se ona realizovati.

M.L./S.P.

Možda te još zanima:

.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet i ove godine organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

.

Nastavlja se predstavljanje fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Ciklus predstavljanja fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Fizička distanca - mana i prednost online školovanja

Uveliko su krenule nove školske i akademske godine. Ove jeseni propraćene su izmenjenim sistemom nastave. Zbog pandemije, većina predavanja se…

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti…

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo