...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Nove kompanije ulaze u dualno obrazovanje

20.02.2020.

Rok za ovogodišnje prijavljivanje kompanija u Srbiji za prijem učenika u okviru sistema dualnog obrazovanja istekao je 10. februara i spisku firmi koje su već primale učenike priključilo se na desetine novih. Do sada, u aktuelnoj školskoj godini, dualni model primenjuje se u 72 škole i čak 880 kompanija u državi, a oko 6.100 učenika se u tekućoj školskoj godini školuje za jedan od 35 obrazovnih profila.

.

Ti podaci govore da se dualno obrazovanje polako ukorenjuje u obrazovni sistem, sa svim svojnim prednostima i manama.

Primera radi, u Subotici su u dualni sistem obrazovanja uključene četiri srednje škole sa 240 đaka koji poohađaju neki od sedam profila, poput operatora za izradu nameštaja, pekara, kuvara... U sistem se do sada uključio i IT klaster, odnosno, četiri kompanije iz te oblasti. Zbog toga je u Politehničkoj školi otvoren smer tehničar za digitalnu grafiku i internet.

"Smatramo da je ovo neki naš eksperiment i zainteresovani smo da vidimo kako će se sve ovo realizovati i kakvi će biti konačno rezultati kada završe svoje obrazovanje, hoće li biti spremni za rad u našim kompanijama ili će im trebati dalje obrazovanje", kaže Oliver Guganović iz IT klastera.

Ivana Kovačević iz subotičkog Centra za obrazovanje kaže da su prikupljene izjave o spremnosti poslodavaca da se priključe sistemu dualnog obrazovanja.

"Ispitujemo potrebe privrede za kadrovima, koji su im profili potrebni i koje su spremni da podrže u narednoj školskoj godini", kaže Ivana za Oradio.

rad jpeg

Još od 2017. godine dualno obrazovanje izaziva kontroverze i negodovanje dela stručne javnosti. Bilo je mnogo nedoumica i sumnji u ispravnost uvođenja ovakvog sistema.

Uroš (17) je stručnu praksu po dualnom modelu pohađao u jednom velikom trgovinskom lancu i kako za Oradio kaže, ni malo nije zadovoljan.

"Sve vreme tamo smo pretovarali robu ili je slagali na rafove ili na nju lepili cene. Neću da kažem da je to bilo jako teško, samo mi nije jasno šta sam ja tamo naučio, jer sam bio fizički radnik, a to mogu i bez škole", kaže Uroš.

Njegov primer nije usamljen, ali, prema dosadašnjim iskustvima, nije ni preovlađujući. Većina srednjoškolaca do sada je bila zadovoljna tretmanom u kompanijama zu kojima su obavljali praksu.

Zvonimir Jović iz Unije prosvetnih radnika Vojvodine upozoravao je još kod donošenja Zakona o dualnom obrazovanju da će ovakav sistem dovesti do novih problema o kojima sada niko ne misli. On je rekao kako se boji da će roditelji dece sa dualnog obrazovanja dobijati otkaze, jer se poslodavcu više isplati da ima deset učenika na praksi i jednog instruktora, nego deset stalnih radnika.

"Učenici na praksi ne mogu da obavljaju kompleksne stvari, već će to mahom biti prost manualan rad koji će napraviti jeftinu radnu snagu. Niko ne obavezuje poslodavca da te učenike zaposli. Oni će biti obučeni, a ako ne budu primljeni, oni će ponovo na prekvalifikaciju. Ima tu mnogo nedorečenih stvari", rekao je Jović.

Neke od tih nedoumica još nisu razrešene, jer tek treba da se utvrdi koji su benefiti ovakvog modela, što nije moguće postići za dve ili tri godine inplemnentacije.

U međuvremenu, Skupština Srbije izglasala je izmene Zakona o dualnom obrazovanju kojima je ispoštovala neke od zamerki sindikata, poslodavaca i drugih institucija. Prema tim izmenama, za učenike koji žele da pohađaju škole uključene u dualno obrazovanje, prijemni ispiti biće organizovan u isto vreme kada i ispiti za talentovanu decu.

rad3 jpeg

Zakon je menjan i zbog definisanja razlike između praktične nastave i profesionalne prakse.

Po novom zakonskom rešenju praksa se izvodi u školi, kompaniji ili kombinovano i čini 25 odsto ukupne nastave. Učenje kroz rad može da se organizuje u kompanijama i može da zauzme od 20 do 80 odsto od fonda časova stručnih predmeta.

Izmenama ovog propisa, u dualno obarazovanje uključeni su i državni organi - Ministarstvo odbrane i MUP. Predviđena je i veća bezbednost učenika. Izmenama zakona zabranjeno je učenje kroz rad u periodu od 22 do šest časova.

Kakva su dosadašnja iskutva dualnog obrazovanja, pre svega iz ugla srednjoškolaca poslušajte na našem podkastu.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Dualno obrazovanje između želja i posrnule privrede

Ministarstvo prosvete donelo je Zakon o dualnom obrazovanju u saradnji sa poslodavcima i privrednom komorom. Prema tom predlogu zakona, srednje…

.

Konkurs za praksu po meri

Svi zainteresovani mladi sa invaliditetom sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice, Zrenjanina i Šapca mogu da se prijave na…

.

Radna praksa za mlade sa invaliditetom

Forum mladih sa invaliditetom poziva sve zainteresovane mlade sa invaliditetom sa teritorije Beograda, Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Niša i Šapca…

.

Vebinar o studentskim razmenama i praksama

Nacionalni Eurodesk centar, u okviru Informativnog centra Fondacije Tempus, a kao deo Time to Move kampanje, organizuje vebinar namenjen studentima…

.

Plaćena praksa za studente novinarstva

Fondacija Slavko Ćuruvija otvorila je Konkurs za učešće u programu plaćenih praksi za studente novinarstva kojim poziva studente i studentkinje novinarstva…

.

Plaćena praksa u Erste banci

Erste banka je otvorila konkurs za plaćenu praksu u njihovom IT timu. Na plaćenu praksu mogu da se prijave studenti…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo