...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Moguće odlaganje prijemnih ispita na fakultete

07.04.2020.

Zbog vanredne situacije maturanti još uvek ne znaju termine u kojima će polagati prijemne ispite za fakultete, koji se svake godine održavaju pretežno u junu i početkom jula. Odluku koja je veoma važna za buduće studente, prema Zakonu o visokom obrazovanju, donosi isključivo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na nivou svih Univerziteta u Srbiji.

.

U ovom ministarstvu kažu da je ključno obezbeđivanje odgovarajućih uslova za potpunu zdravstvenu bezbednost, kako kandidata za upis na studije, tako i zaposlenih.

"S obzirom na trenutne okolnosti i očekivani razvoj situacije uzrokovane pandemijom, realno je očekivati da će prijemni ispit za upis na visokoškolske ustanove u školskoj 2020/2021. biti održan kasnije u odnosu na redovan junski upisni rok", rekli su za Oradio iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Univerziteti u Srbiji nastavu su prilagodili takozvanom učenju na daljinu, odnosno, nastava se odvija preko odgovarajućih internet platformi. Prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu Sanja Podunavac Kuzmanović kaže da su svi fakulteti u sklopu Univerziteta u Novom Sadu i pripremnu nastavu za maturante prilagodili novonastaloj situaciji.

"U ovom trenutku teško je reći kada i kako će se odvijati upis studenata na fakultete u narednu školsku godinu. Međutim, kao što razmišljamo o aktuelnim studentima našeg univerziteta, veoma je važno da mislimo i na naše buduće studente. Svaki fakultet je na svoj način to organizovao, sa namerom da se pruži podrška učenicima završnih razreda srednjih škola i da se na taj način doprinese prevazilaženje trenutne krizne situacije", rekla je Sanja Podunavac Kuzmanović.

knjige jpg

Zbog toga je, na primer, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu započeo pripremu infomatora za upis za narednu školsku godinu. Tako nam je rekla prodekanica za nastavu ovog fakulteta Tatjana Pivac.

"Takođe, svi departmani imaju neki vid pripremne nastave, koja se do uvođenja vanredne situacije odvijala subotama, a sada je online. Informacije o pripremnoj nastavi se nalaze na sajtu svakog departmana", rekla je Tatjana Pivac.

Fakultet tehničkih nauka je, na primer, omogućio onlajn pristup svojoj zbirci zadataka za prijemni ispit iz matematike. Takođe, Poljoprivredni fakultet nudi na svom sajtu materijale za pripremu za sve svoje smerove. Grupa za pripremnu nastavu Medicinskog fakulteta popunjena je i pre vanrednog roka, a obavljaju je elektronskim putem do okončanja vanrednog stanja. S druge strane, Akademija umetnosti u Novom Sadu nudi onlajn otvorena vrata kroz koje će profesori nuditi adekvatne savete i materijale za upis.

Većina maturanata krenula je ranije da priprema svoj prijemni i pre vanrednog stanja. Jedna od njih je i Anđelija Stanimirović koja kaže da ne strahuje za upis na fakultet.

"Prijemni spremam bez obzira na situaciju. Na primer, ovo sve može da se reši do prvog juna, a prijemni ispiti su planirani od 15. juna nadalje. Krenula sam na vreme da se spremam, nisam zabrinuta za upad na faks. Jedino što bi me poremetilo je pomeranje ispita za septembar, o kome se priča, jer bi mi promenilo planove za leto", kaže Anđelija.

knjige2 jpg

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu Sanja Podunavac Kuzmanović smatra da bi studenti, kako aktuelni tako i budući, trebalo da se okrenu učenju u vanrednoj situaciji, bez obzira na to kada će biti održani ispitni rokovi ili prijemni ispit.

"Moj savet trenutnim i budućim studentima je da ostanu kod kuće, da rade na sebi i da ovo vreme iskoriste za sticanje znanja u raznim životnim oblastima, jer u teškim i kriznim situacijama učenje pomaže da skrenemo misli i izbristimo um", zaključila je prorektorka.

S obzirom na to da konačna odluka o održavanju prijemnih ispita još nije doneta, potrebno je pratiti sajtove fakulteta jer će oni prvi dobiti informacije iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

S.P.

Možda te još zanima:

.

U subotu Dan otvorenih vrata na FTN-u

U subotu 1. aprila, od 10.30, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu održaće Dan otvorenih vrata za sve zainteresovane…

.

Ima mesta i u drugom upisnom roku

Septembar budućim studentima donosi drugi upisni rok na fakultete, a na Univerzitetu u Novom Sadu to počinje već u prvoj…

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

.

Prijemni ispiti uz poštovanje mera bezbednosti

Mnogo mladih svoju maturantsku priču završava početkom jedne nove - studentske. Ove godine uz borbu i sa covidom- 19. Prijemni…

.

Izbor fakulteta nije lak posao

Za sve one maturante koji su rešili da nastave školovanje i upišu fakultete, glavna tema trenutno je prijemni ispiti. Tome…

.

Prijemni ispiti na novosadskom univerzitetu krajem juna i početkom jula

Prijava kandidata u prvom upisnom roku za osnovne i integrisane studije biće 24, 25. i 26. juna, dok će prijemni…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo