...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Mejl može otvoriti sva vrata

08.12.2020.

Svoje dugogodišnje novinarsko iskustvo, raznovrsne edukacije na putu do omladinske radnice, znanje o komunikacionim veštinama, Marija Marić ugradila je u blog "Mouth of the box" kako bi sve to postalo praktično, i korisno za druge mlade ljude.

.

"Blog je pokrenut sa ciljem da najpre edukuje o ličnim iskustvima i ličnom rastu na svom putu edukacije, a zatim je preraslo u edukativni profil na društvenim mrežama koji se bavi komunikacionim veštinama, jer to jeste moja ljubav, dakle - komunikacija, informacija i organizacija", kaže Marija.

Bežeći od toga da se obraća samo ženama, naša sagovornica kaže da je shvatila da upravo beži od onih koji je prate i koji žele da čuju ono što govori.

"Mouth of the box je ženska ekipa. Počelo je od mog bloga, pa su se pridružile dve devojke. Tako da smo sad nas tri ženske preduzetnice. Obraćamo se ženama i nudimo im edukacije u cilju da ih osnažimo. S obzirom na to da žene nisu dovoljno vidljive u poslu, ovo je naš doprinos tome da budu vidljivije i da se glasnije čuju", navodi Marija.

onlajnkomunikacija jpg

Njihova trenutna misao-vodilja jeste ono što se tiče svih nas, a to je kako da komuniciramo u ovim novim korona uslovima.

"Kao i mnogi drugi, od marta pišem mejlove, komuniciram sa različitim ljudima uglavnom preko telefona, sa nekima se vidim preko video kamere, ali to nije prirodno okruženje. Ne možete pozvati nekoga na video sastanak, a da se pre toga na bilo koji način niste pisanim putem upoznali sa njim. I upravo taj momenat kako da otvorimo ta vrata, jeste onlajn komunikacija koja se nesmetano odvija, čak i ubrzano", kaže Marija.  

Izvesno je da će se digitalna komunikacija razvijati čak i ukoliko se vratimo u normalno radno okruženje. Ali u realnom i onlajn vremenu ne važe ista pravila. Za ovu drugu, neophodni su edukacija, razmišljanje i naročito osluškivanje sebe.

"U onlajn komunikaciji najčešće ne vidimo osobu koja je sa druge strane i to stvara nepoverenje i distancu. Da se to ne bi dogodilo, treba raditi na tome da se osoba osnaži, da prepozna šta hoće da prenese kroz poruku i da pronađe način kako će to uraditi. To zahteva fokus, koncentraciju, analizu, promišljanja, ali zahteva i pismenost koju učimo u školi, kao i digitalnu pismenost. Čak i mladi koji stasavaju uz to ne znači da znaju da koriste onlajn alate za komunikaciju", ističe naša sagovornica.    

U svetu, ali i kod nas, broj poslatih mejlova se povećava iz dana u dan. Danas je gotovo neophodno znati napisati mejl, jer je to najprofesionalni način da se predstavite nekome ko vas ne poznaje, ali i predstavite ono što hoćete da saopštite.

"Onlajn komunikacija zahteva ozbiljnu mentalnu pripremu. Morate od početka do kraja znati šta hoćete da kažete i kako to da kažete, što znači da poglede, osmehe, mahanje ruku moramo nadoknaditi rečima. I to je čar, izazov, mogućnost da sami sebe izazovemo da preko reči neko oseti ono što vi želite da oseti onaj kome se obraćate. Treba, takođe, obratiti pažnju na ono što se ne vidi u realnoj komunikaciji, a to je šta znači kada se reči svesno upotrebljavaju. To je potpuno drugi pristup komunikaciji, ali je vrlo dominantan i važan i može da pomogne ljudima. Mejl može pružiti sve, samo je pitanje kako ga sastaviti da bude pročitan od početka do kraja", zaključuje Marija.

radionica jpg

 

U onome o čemu "Mouth of the box" pišu, kako je rekla naša sagovornica, prepoznaju se i žene i muškarci, jer se sa tim izazovima suočava svaka osoba koja želi da radi na sebi.

Svaki vid komunikacije podrazumeva angažovanost i trud. Nije lako otvoriti se nepoznatoj osobi pogotovo kad ne možete da vidite njenu reakciju. Vera u samog sebe i samopouzdanje, mogu biti rešenje za to.

A.Trešnjić         

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo