...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Karlovački đaci hvale Erazmus

24.03.2016.

Četvoro učenika Karlovačke gimnazije boravilo je u Kentu u Velikoj Britaniji, na omladinskoj razmeni u okviru programa Erasmus plus. Ovo je prvi njihov susret sa velikom mrežom razmene mladih širom Evrope. 

.

Dunja Ćuković i Tamara Obradović učenice su Karlovačke gimnazije koje su dobile priliku da sa vršnjacima iz devet evropskih zemalja razmene mišljenja o obrazovnim sistemima u kojima žive. Sa još dvoje učenika one su se ove nedelje vratile iz Kenta u Velikoj Britaniji, gde su mogle da vide u kakvim uslovima znanje stiču školarci iz istočnih evropskih zemalja, kao i da predstave edukativni sistem iz Srbije.

Dunja Ćuković kaže da je zahvaljujući ovom izletu uvidela da su razlike u uslovima obrazovanja, manje više, slične u državama iz kojih su njeni sagovornici došli.

"Kada smo uporedili kakvo je stanje u drugim državama, generalno u srednjim školama, shvatli smo da je tu donekle sve isto. Negde je bolje, negde lošije, ali da je generalno sve OK, čak i kod nas. Ni naši vršnjaci se nisu previše iznenadili. Jedino im je čudno da imamo više nastavnih jedinica i da smo podeljeni po smenama jer nam škole nisu dovoljno velike", kaže Dunja.

Naša sagovornica hvali Erazmus plus program i nada se da će bar još jednom imati priliku da bude njegov deo. Kako planira da upiše Poslovnu psihologiju u Novom Sadu već od treće godine želi da ode na razmenu u inostranstvo.

"Program je bio odlično organizovan. Vidim da s pojavljuju mnogi slični programi koji pružaju nove stvari koje možemo da naučimo. Definitivno želim i dalje da koristim Erazusmosv program", ističe Dunja.

Njena školska drugarica Tamara Obradović kaže da obrazovni sistem evropskih država ima nekih prednosti koje bi volela da vidi i kod nas:

"Jedan od pozitivnih primera je to što svaka škola uključuje učenike u timski rad na posebnim projektima. Kod nas toga skoro da nema, ali vidim da se to praktikuje napolju i volela bih kada bismo i mi ovde imali prilike na takav način da učimo", kaže Tamara.

Ona će, kako kaže, školovanje ipak nastaviti u inostranstvu i već je pokrenula proceduru za upis na jedan od fakulteta u Njujorku.

"Naš obrazovni sistem sam upoznala i znam šta mogu da očekujem od njega. Privlači me američki način obrazovanja i to je definitivno moja odluka o nastavku školovanja", kaže Tamara.

Radionice u Kentu organizovane su u okviru saradnje udruženja "Romanca society" iz Londona i "Iuventa" iz Šapca. Saradnju je inicirao EU Info point iz Novog Sada nakon nedavno održane prezentacije programa mobilnosti za mlade u okviru Evropske unije. Milisav Milinković iz novosadskog EU info pointa kaže da su utisci mladih koji se vrate sa ovakvih programa po pravilu pozitivni.

"Srbija dosta učestvuje u Erazmus plusu i dosta organizacija organizuje različite aktivnosti koje mogu da traju i po nekoliko meseci. Pošto je ovo prvi put da su učenici Karlovačke gimnazije učestvovali u međunarodnoj razmeni uz osam zemalja koje su učestvovale, ovih ćemo dana imati sa njima sastanak da vidimo kakve su im refleksije, šta je to što su tamo naučili i šta bi od svega toga moglo da se primeni i kod nas", kaže Milisav.

U Srbiji postoji kontakt tačka Erazmus plus programa kao i sajt Erasmusplus.rs koji imaju dosta informacija o programima i prilikama za mlade, al i za nastavnike koji žele da iskoriste mogućnost razmene. Kako nam je rečeno u EU info pointu, kvalitetnih programa i prilika ima uvek, a svi učenici, studenti i profesori koji žele da se uključe u Erazmus plus uvek su dobrodošli u kancelariju EU info pointa na Bulevaru Mihajla Pupina broj 17, gde mogu detaljno da se informišu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Učenici Karlovačke gimnazije otišli u Veliku Britaniju

Četvoro učenika Karlovačke gimnazije otputovalo je u Kent, Veliku Britaniju, na omladinsku razmenu u okviru programa Erasmus plus.

.

Karlovačka gimnazija osvojila nagrade na Književnoj olimpijadi

Učenici Karlovačke gimnazije osvojili su pet specijalnih internacionalnih nagrada iz oblasti književnosti na internacionalnoj Književnoj olimpijadi (International Reading Olympiad) u…

.

Učenici Karlovačke gimnazije otišli u Veliku Britaniju

Četvoro učenika Karlovačke gimnazije otputovalo je u Kent, Veliku Britaniju, na omladinsku razmenu u okviru programa Erasmus plus.

.

Toksični pozitivizam ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo