...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Društvo / Obrazovanje

Karijera je slika na kojoj se boja nikada ne suši

03.07.2020.

Dok su karijere pripadale eliti poput profesora, doktora, bankara ili političara, sve je, čini se nekako, bilo jednostavnije. Svi ostali su prosto imali neki posao. Srećom, svet se menja i insistira na tome da rad ne bude samo manualno ponavljanje određenih radnji, već i mesto na kojem čovek može da napreduje, razvija se, uči nove veštine i uvek teži ka višem cilju od onog koji mu je zacrtan. Nije to jednostavno pojmiti, ali karijeru imamo svi. Šta sa tom karijerom radimo, sasvim je druga stvar.

.

Fotot: Pexels

Karijera se ne odnosi samo na društvene elite. Ali, nju valja negovati i unapređivati, jer ona nije samo posao koji radimo, već podrazumeva i obrazovanje, društvenu ulogu, vreme van posla i ostalo.

Mlada pravnica Marina Jokić po završetku studija zaposlila se u jednoj domaćoj kompaniji u kojoj je provela dve godine. Od kada je odlučila da ode, pa do danas, promenila je još dva posla i kako kaže, vidno napredovala.

"Prva stvar koju sam uradila kada sam diplomirala, bilo je da se konsultujem sa profesionalcima o mojoj budućoj karijeri. Studirala sam ono što sam želela, ali nisam bila ni malo sigurna u to šta bih konkretnbo volela da radim. Razgovor sa savetnikom mi je mnogo pomogao da to prepoznam i sprovedem", kaže Marina.

Prema njenim rečima, konsultacije joj nisu donele samo trikove kako da napiše CV, kako da nastupa pred poslodavcima i slično, već i saznanje o tome da nijedan posao nije zauvek.

"Moji roditelji su na svojim poslovima proveli ceo radni vek i mislila sam da to mora da bude tako, ali ubrzo sam shvatila da to pripada nekom drugom vremenu i da moja karijera nije vezana za jednu firmu, već za čitav moj radni vek, kuda god me odveo. To dosta olakšava sve moje odluke o tome gde i pod kojim uslovima želim da radim i kada je vreme da odem, a da od toga ne pravim neko veliko pitanje", objašnjava naša sagovornica.

karijera2 jpeg

U Centru za razvoj karijere na Beogradskom univerzitetu kažu da je "upravljanje karijerom proces u kome pratite, raspoređujete i usmeravate vaše potencijale radi ostvarenja prethodno zacrtanih ciljeva i želja. Čovek bi trebalo da upravlja svojom karijerom kao da je to kompanija. Dobro je imati stav da ste zaposleni kod samog sebe i obavljati svaku aktivnost najbolje moguće. Preduslov za upravljanje karijerom je visok nivo samopoznavanja. Morate znati koje su vam prednosti, koje su vaše mane, kako biste prednosti ojačali, a mane otklonili tokom vremena."

Ana Janković Barović, kordinatorka programa karijernog obrazovanja, za Oradio kaže da CZRK savetuje studente na individualnom nivou i garantuje da ono što se na tim sastancima izgovori nikada ne izaći van prostorije.

"Karijerno savetovanje je namenjeno svima koji žele da se konsultuju u vezi sa svim ličnim izazovima u razvoju karijere. Studenti prilično dobro reaguju na ono što im kažemo. Zavisi zbog čega nam se obraćaju, ali često se dešava da nam se javljaju posle savetovanja i pohvale se uspešnim koracima. Uvek nam je drago da čujemo takvu informaciju", kaže Ana.

Prema njenim rečima, nekada je studenta dovoljno ohrabriti da nastavi kako je krenuo, a nekada su potrebne krupne intervencije i više rada.

"Studenti često kažu da im je žao što nisu došli ranije, jer nisu znali kakvu vrstu pomoći ovde mogu dobiti", kaže sagovornica Oradija.

karijera3 jpeg

Prema njenim rečima, za odabir budućeg zanimanja važno je da dobro razumemo sebe i svoje prohteve, a sa druge strane, da spoznao u čemu smo to dobri, koje veštine imamo i želimo da ih razvijamo.

"Mi pomažemo studentima da osvetle sve te stvari koje moraju znati o sebi. Važno je za dobar odabir posla da istražujemo i da prikupljamo informacije o različitim poslovima i kompanijama, a slušamo tuđa iskustva i da se zamišljamo na tim pozicijama. Ponekad nam dođe student koji je završio fakultet, shvativši da taj poziv nije za njega. Dobra vest je što danas ljudi sa različitim obrazovanjem, rade različite poslove. U odabiru posla danas nema ničeg fatalističkog. Danas se poslovi menjaju češće nego ranije i put koji odaberete ne mora biti doživotni", objašnjava Ana.

Savetovalište za razvoj karijere, u okolnostima pandemije koronavirusa, nastavilo je rad online.

"Studenti i dalje mogu da nas kontaktiraju za razgovore preko raznih online platofrmi. Pokrenuli smo i serijal koji se zove 'Zoom kafica o...'. U pitanju je serijal u kojem priočamo o tome kako da se uspešno uči, kako naći praksu, kako naći razne karijerne mogućnosti. Imali smo osam emisija i nastavićemo tim tempom", kaže Ana.

Naši sagovornici kažu da je za temelj dobre karijere potrebno postaviti cilj, uvideti trenutnu realnost u kojoj se nalazite, zacrtati rešenja kojima se stiže do željenog cilja i izdržati u tom naporu do kraja, bez obzira na prepreke.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Seminar za nastavnike o karijernom savetovanju

Nacionalni centar evropske mreže za karijerno vođenje i savetovanje Euroguidance nastavlja da organizuje akreditovane seminare za nastavnike i stručne saradnike. 

.

Život stjuardese je organizovani haos

"Devojčice obično sanjaju o dve stvari - da budu manekenke ili stjuardese. To nikada nije bio moj san", počinje priču…

.

Next Step Strategy

Voice of Students, organizacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje konferenciju Next Step Strategy. Konferencija je fokusirana na karijerni…

.

Vebinar o planiranju početka karijere

U okviru Regionalnog sajma poslova koji će biti održan od 24. do 31. oktobra, biće organizovan i vebinar za mlade…

.

Mentorski program za buduće IT stručnjake

Inicijativa Digitalna Srbija organizuje mentorski program za učenike završnih godina srednjih škola. Karijera 4.0 je mentorski program koji povezuje srednjoškolce sa…

.

Zoom kafica o karijeri u komunikacijama

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizuje "Zoom kaficu o karijeri u komunikacijama" koja će biti…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo