...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Do uspeha kroz dobru organizaciju i odgovornost

03.07.2019.

Svake godine Fakultet tehničkih nauka (FTN) upiše oko 3.000 studenata na 90 studijskih programa. Katarina Ćoćić je ove godine proglašena za najbolju studentkinju tog fakulteta. Otkrila nam je kako je, s obzirom na to da je FTN najveći fakultet u Novom Sadu, koncipirala svoje studije i uspela da dođe do toga da bude najbolja studentkinja?

.

Cilj mi je bio da budem na budžetu i da budem u domu, jer moja porodica nije bila finansijski potkrepljena, tako da sam morala da se borim za svoje obrazovanje. Da budem iskrena, kada sam došla na fakultet i u Novi Sad, apsolutno mi nije bilo na pameti da ću za četiri, pet godina biti proglašena za najbolju studentkinju FTN-a. Upisala sam smer koji mi se sviđa i mislim da je veoma važno upisati ono što volite, jer ćete jedino tako moći svaki dan da usavršavate sebe, a da vam ne pada teško. Jedan od glavnih "recepata" za uspeh je odgovornost i dobra organizacija. Bez dobre organizacije ne bih mogla ništa da postignem, jer sam pored studiranja imala dosta vannastavnih aktivnosti i definitivno su te aktivnosti i uticale na to da dobijem priznanje. 

Koji su bili najveći problemi pri studiranju?

Možda bih izdvojila jedan, koji nije bio tako čest, a dešava se svim studentima - to je pad motivacije i prezasićenost u nekim situacijama, zbog previše obaveza. Kada želite da postignete neke visoke ciljeve, to zahteva određena žrtvovanja. Ako imate pravu podršku sa strane, kao što su u mom slučaju bila moja porodica i ako imate prijatelje koji veruju u vas, onda se to može na vrlo jednostavan način može prevazići.

katarina3 jpg

Koje su vannastavne aktivnosti kojima si se bavila i koliko su one doprinele tvom usavršavanju?

Smatram da su vannastavne aktivnosti jedan od važnih segmenata studentskom životu i one mogu pomoći da se oformite kao ličnost i da vam pomognu da se snađete u poslovnom svetu. Trudila sam se da učestvujem u projektima koji su iznedrili neke naučne radove, da idem na različite konferencije iz moje oblasti, čujem šta je aktivno, upoznam neke nove ljude koji mogu da pomognu u daljoj karijeri. Takođe, u toku studija sam učila nemački jezik, on je moja velika ljubav i jako sam se trudila. U jednom trenutku sam znala bolje nemački od engleskog, sad je to na istom nivou. Najdraža aktivnost mi je ta što sam bila član Udruženje studenata tehnike Evrope BEST Novi Sad, tri godine. Kažem bila, jer sam pre nekoliko dana proglašena za počasnog člana. BEST mi je doneo prijatelje za ceo život, uspela sam da ukrotim nezgodni karakter, naučila sam način asertivne komunikacije, da radim u timu, da vodim tim, da prihvatim feedback ali i da dam feedback i da znam da rešavam konflikte. To su stvari koje će vam pomoći u poslovnom svetu i nećete ih naučiti na fakultetu. 

Kako si usklađivala studiranje i svoj privatan život?

Ja sam osoba koja kada uči - uči, kad se odmara - odmara se, kada se zabavlja, onda se zabavlja. Definitivno je ključna dobra organizacija. Trudila sam se da rasporedim dan i da imam vremena za sve. Da odem sa društvom na kej ili slično, imala sam momka tokom celih studija, pa sam i to morala da uskladim i da imam vremena da se posvetim sebi. Ukoliko imate volje da rasporedite vreme na više strana, mislim da to možete uspešno i da odradite.

Šta ti je bilo najzanimljivije u toku studiranja?

Ako govorimo isključivo o nastavnim aktivnostima, definitivno su to projekti koje smo radili sami ili u timu i kad imamo prostora da izrazimo svoje inovativne ideje i da primenimo svoje do sad stečeno znanje, jer retko ko voli da sedi za knjigom i reprodukuje to što je učio iz knjige. Ako govorimo o nekim vannastavnim aktivnostima i generalno studentskom životu, ne znam šta bih izdvojila, jer je moj studentski život bio jako dinamičan.

katarina2 jpg

Šta je ono u čemu greše studenti u ophođenju prema studiranju, po tvom mišljenju?

Mislim da studenti previše lako shvataju samo studiranje. U smislu da mnogo njih dođe da studira samo da bi se odvojili od kuće i da bi bili prisutni u akademskom životu, ali mislim da taj stav treba da bude drugačiji. Došli su zbog sebe, a ne zbog nekog drugog. Takođe, mislim da studenti očekuju da će sve informacije dobiti na tacni, međutim, morate da grabite, da tražite informacije i ako tako radite, nema problema za vas.

Jedan savet budućim brucošima?          

Budite odgovorni, uporni, verujte u sebe i videćete kako će uspeh pokucati na vaša vrata.

Imaš li nešto u planu nakon studija?

Trenutno sam na master studijama, uskoro ih završavam. Što se tiče planova za budućnost, nedavno sam se zaposlila u kompaniji Kontinental. Drago mi je što radim stvari koje sam učila na fakultetu, pogotovo oblasti koje su bile omiljene. Volela bih da mogu da upišem doktorske studije, još uvek nisam sigurna da li ću to moći  da uklopim, ali ono što sigurno znam je da bih volela da ostanem u Srbiji. Volela bih da doprinesem  da se podigne svest o tome da ako svi mladi odu, da nećemo imati kvalitetan kadar i da bi svako trebao da bude svestan toga da svojim ostankom i svojim trudim može da promeni neke stvari. 

Svetlana Paramentić 

Možda te još zanima:

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo