...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Društvo

I studenti se prilagođavaju radu od kuće

05.05.2020.

Studenti u našoj zemlji doživeli su veliki broj promena u kratkom roku. Zaustavljanje predavanja, izlazak iz studentskih domova, neki su izgubili i poslove... Tokom vanrednog stanja promenio se i način rada studentskih i omladinskih zadruga, koje su studentima najčešće prva stanica za pronalaženje poslova.

.

Neki od studenata sa kojima smo razgovarali o tome kako se snalaze u traženju poslova tokom vanrednog stanja, kažu da traže onlajn poslove, dok drugi čekaju da prođe pandemija.

"Gazda me je zvao pre dve nedelje i rekao da neće biti posla dok se situacija ne smiri. Radim sitne poslove na internetu, čisto da ne bude da ne radim ništa", rekao je jedan sagovornik u anketi.

"Mnogo više razmišljam o tome da li će biti šanse da na leto nađem neki poslić, kako bih zaradio nešto novca, ali sve mi se čini da neće biti toliko posla za studente. Nisam kontaktirao studentsku zadrugu, nije mi se posrećilo da nađem posao preko njih ni kad nije bilo vanredno stanje", kaže jedan od anketiranih studenata.

"Otišla sam kući i samim tim ne mislim o poslu, jer nemam troškove", bio je odgovor jedne anketirane studentkinje.

rad od kuce jpg

Studentske i omladinske zadruge u Novom Sadu prilagodile su se situaciji i promenile radno vreme zbog pandemije. Većina reporučuje da ih članovi kontaktiraju preko mejla ili telefona, kako bi dobili potrebne informacije. Nađa Budimirović iz Omladinske zadruge Pravi Pobednik kaže da rade od 10 do 14 časova i ne svakog dana, već po potrebi.

"Kako se situacija bude normalizovala, tako ćemo i mi da prilagođavamo naše radno vreme. Posla trenutno nema, sve je stalo. Malo se situacija poboljšava, ali videćemo. Polako dobijamo pozive od poslodavaca, traže studente za ispomoć, ali to je mali broj. Ranije smo imali svakog dana tri-četiri potražnje, a sada je to dve, tri u deset dana. Tolika je razlika", kaže Nađa.

Ona dodaje da je u ovom trenutku bitno da mladi budu svesni situacije i da prihvate posao kada dobiju poziv, "jer nije vreme za izbirljivost ako su potrebne finansije".

"Biće vremena kada ćete reći 'ovaj mi se posao ne sviđa, ne želim da radim taj posao za te pare', ali trenutno nije prilika za to. Sa druge strane, počnite da razmišljate o tome koje veštine i znanja imate, a da mogu da se primene za rad od kuće, jer to je neka budućnost ka kojoj sigurno koračamo. To je nešto što će polako postati norma za sve firme. Zato, razmišljajte u tom pravcu. Svet u kojem živimo nikad neće biti isti i što se pre prilagodimo novonastaloj situaciji, biće nam bolje", tvrdi Nađa.

rad od kuce2 jpg

Sa tom tvrdnjom slaže se i student Đorđe Milenković. On traži posao samostalno i s obzirom na to da je inače u muzičkoj industriji, trenutno se finansira od onoga što ima u "šteku" i od podrške dela porodice. Kaže da mu nije bitno da li je posao u oblasti kojom se bavi.

"Trenutno je bitno da mogu da se snađem i od nečega preživim. Studentske zadruge nisam još kontaktirao jer imam iskustva u onlajn zaradi i najviše se na tome baziram, zato što i studiram. Još uvek tražim i u nekom trenutku, ako ne uspem, sigurno ću kontaktirati studentsku zadrugu", navodi Đorđe.

Traženje posla je i pre pandemije studentima bilo teško, s obzirom na to da idu na predavanja i vrlo često nisu mogli da prihvate posao, jer bi time izgubili bodove koje dobijaju zbog prisustva. Trenutno su se profesije u kojima je to moguće preselile na internet. S toga, možda je ovo prilika da studenti nađu posao koji im neće zahtevati fizičko prisustvo. Naravno, oni koji nisu ljubitelji rada od kuće, uvek mogu sačekati da se situacija stabilizuje i potražiti posao na terenu, koji će im obezbediti bezbedne zdravstvene uslove za rad nakon pandemije.

S.P.

fotografije: pexels.com

Možda te još zanima:

.

Koliko vas štite različiti ugovori o radu?

Blizu jedne trećine radnika priznaje da nije upoznato sa svojim radnim pravima, a više od 60 odsto tvrdi da je…

.

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Vebinar "Kako se pripremiti za razgovor za posao/praksu" biće održan u sredu, 21. februara, a namenjen je učenicima srednjih škola.…

.

Sajam obrazovanja u inostranstvu

Careers of the future, sajam obrazovanja u inostranstvu kroz trendove tržišta rada, biće održan 8. i 9. decembra. Na ovom…

.

Zanatlije najtraženije, IT sektor više ne dominira

Tržište rada u Novom Sadu menja se iz meseca u mesec. Poslednjih nedelja najtraženije su zanatlije u najširem smislu, kao…

.

Radne prakse za mlade moraju biti plaćene

Od 17. avgusta, pa sve do pre nekoliko dana bila je u toku javna rasprava o nacrtu Zakona o radnoj…

.

Potrebno unapređenje ekonomskog položaja LGBT+ zajednice

Novosadska Grupa Izađi će, uz podršku USAID-a, u narednom periodu realizovati projekat "Radimo zajedno" koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo