...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Water fest upozorava na nestašice vode

02.08.2021.

Water fest će trajati celog avgusta, a narednog vikenda (7-8. avgusta) biće organizovan muzički deo u Berta pabu na Ribarcu u Novom Sadu. Inženjeri zaštite životne sredine upoznaće sve koji dođu na svirke o značaju vode i problemimam sa kojima se svi suočavamo kada je u pitanmju potrošnja i dostupnost pijaće vode.

.

Igor Jezdimirović iz ove organizacije za Oradio kaže da će u petak uveče u Berta pabu muziku birati DJ Vanjana.

"Posle toga, u subotu, na istom mestu nastupa bend Madresi iz Zrenjanina, grada u kojem snabdevanje pijaćom vodom ne postoji već 17 godina. Oni nastupaju od 21:30, a posle njih nastupa bend Lisilo, koji je pobedio na prošlogodišnjoj Gitarijadi Vojvodine", kaže Igor.

Prema njegovim rečima, pored muzičkog dela, tokom celog avgusta na društvenim mrežama trajaće kviz poznavanja problema i izazova sa kojima se susrećemo, kada je voda u pitanju.

"Pitaćemo kako dobijamo vodu, odakle dolazi, kako naše aktivnosti utiču na njen kvalitet. Sva ta pitanja, sa nagradama za najinformisanije biće organizovan preko FB stranice Waterfesta. Pored pijaće vode, biće pitanja i o otpadnim vodama, što je problem koji naročito postoji ovde kod nas u Vojvodini. Znate da najveći broj mesta nema izgrađenu kanalizacionu mrežu i nema sisteme za prečišćavanje otpadnih voda. Zbog blizine podzemnih voda, otpadne vode lako zagađuju naša potencijalna nalazišta pijaće vode", kaže Igor.

Naš sagovornik kaže da je čitav Water fest posvećen pijaćoj vodi jer se, posle mnogo vremena, ponovo pojavljuju restrikcije.

"Verujem da će te restrikcioje biti sve češće i veće jer smo počeli neracionalno da je trošimo. Pokušavamo da ukažemo posetiocima koliko je važno da racionalno trošimo vodu, a onda i da zaštitimo maksimalno izvore, tako što ćemo sprečiti otpadne vode da dođu do njih", objašnjava Igor.

water2 jpg

On kaže da, dokle god ne budemo imali dostupne sve namirnice, a pre svega vodu i infrastrukturu za otpadne vode, ne možemo reći da živimo u "zlatnom dobu".

"Mi sa Madresima iz Zrenjanina imamo jako lepu saradnju, ali smo ih, između ostalog, birali jer dolaze iz Zrenjanina koji je već skoro dve decenije bez pijaće vode. Želimo da skrenemo pažnju i na taj problem. Sledeće godine Zrenjanin će dočekati i osamnaestu godinu bez vode, a samo oni koji su osetili šta znači kada se nema ispravna voda za piće mogu da shvate koliki je to životni problem. Na žalost, to je problem i sa nekim drugim mestima u Vojvodini. Najcrnji paradoks je selo Jazak, gde postoji izvorište vode, koju možete da kupite na svakoj NIS-ovoj pumpi, ali žitelji tog sela nemaju dostupnu pijaću vodu", kaže Igor.

On kaže da se o tim stvarima mora govoriti, a da ćemo samo ako svima bude dostupna pijaća voda i kanalizacija moći da kažemo da smo nacija koje je dosegla nekakav nivo civilizacijskog razvoja.

P.K.

 

Možda te još zanima:

.

Muzička radionica u Američkom kutku

Muzička radionica pod nazivom "Melodija vode" biće održana 24. marta u Američkom kutku. Radionice je deo projekta OneBeat Balkans koju…

.

Besplatne kotizacije za Water Workshop

Edukativni centar za zaštitu životne sredine EDEN u saradnji sa Fondacijom Docent dr Milena Dalmacija dodeljuje 40 besplatnih kotizacija za…

.

Riba-robot prikuplja mikroplastiku iz jezera u Velikoj Britaniji

Riba-robot koja sakuplja mikroplastiku iz vodenih puteva, pretvorena je iz ideje u radni prototip. Dizajn je oživeo nakon što je…

.

Šta uraditi kad telefon upadne u slanu vodu?

U slučaju da vam telefon upadne u slanu vodu, postoje neke stvari koje možete da učinite kako biste ga spasili…

.

Aktuelna suša je jedna od mnogih koje nas tek čekaju

Zbog nedovoljno padavina u poslednjih nekoliko nedelja, u malo vode koja je preostala u Čonopljanskom jezeru, kod Sombora, plutaju uginule…

.

Dva sata lošeg novogodišnjeg programa

Orden za najbolji novogodišnji program ove godine ide Divi, sa dva meseca identičnih filmova. Zaplet znaš - devojka sa dobrim…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo