...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Društvo / Aktivizam

Pomoću debate se usavršava komunikacija

21.08.2020.

EU info mreža zajedno sa organizacijom "Otvorena komunikacija" već nekoliko godina organizuje seriju debata i pohađalo ih je više od 400 studenata i srednjoškolaca. S obzirom na trenutnu situaciju, ovo je prvi put da se ove debate organizuju onlajn. Cilj ovog projekta je edukacija mladih o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

.

Jelena Anđelovski iz EU info pointa Novi Sad kaže da su svi učesnici prošli školu debate koja se odvija po određenim pravilima. U pitanju su dva tima koja zastupaju suprotne stavove. Timovi su nasumično odabrani, a kako Jelena kaže stavovi debatera često nisu njihovi lični stavovi.

"Ideja je argumentacija i vežbanje komunikacije i slušanja jednih i drugih, što nam je svima veoma važno. Dakle ne samo mladim ljudima, nego i svima nama. Ima tu svašta da se nauči od njih. Žiri boduje način govora, kako su argumentovali svoje teze i imamo i opciju da publika glasa. Pobednici se tako određuju. Debate su uživo na našim stranicama", kaže Jelena i dodaje da takmičari unapred znaju teme, jer ideja i jeste što bolje istražiti temu o kojoj se govori u javnosti. 

euinfopoint png

Teme debata su aktuelne i važne za mlade. Neke od debata bile su na temu pismenih i usmenih ispita i prvo srpsko otkazivanje jutjubera. Osim debatama EU info mreža se bavi i drugim stvarima: predstavljaju, kako Jelena kaže informacionu mrežu delegacije Evropske Unije u Srbiji i vrednosti EU.

"Dakle, sve ono što je plemenito, što je komunikacija na dobar način. Bavimo se promocijom evropskih vrednsoti kao što su solidarnost i prihvatanje različitosti. Mi imamo baze u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Aktivnsoti su nam različite. Naša sledeća, nakon debata je besplatna onlajn radionica o pravljenju podcasta, za koje su prijave još uvek u toku", kaže Jelena.

Prošle su dve debate, a još toliko će ih biti svakog narednog utorka. Inače, svi koje zanima Evropska Unija mogu se obratiti ovim centrima. Prema poslednjem Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji interesovanje za EU kod mladih opada.

J. Božić

Foto: facebook.com/euipnovisad

Možda te još zanima:

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

.

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti se oporavio i može…

.

Kako kreirati Europass CV

Nacionalni Europass centar Srbije Fondacija Tempus, organizuje vebinar u ponedeljak, 19. februara od 16 časova, namenjen svim studentima, učenicima, mladima, nastavnicima, zaposlenim…

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Evropska unija teži napretku u oblasti kvantne tehnologije

Evropska unija (EU) izrazila je cilj da bude predvodnik u napretku kvantne tehnologije, jer je jedanaest njenih članica potpisalo Evropsku…

.

Putovanje vozom je ponovo u modi!

Nažalost, čak i kada putujemo, kada smo na odmoru - mi žurimo. Vremena je uvek malo, sve manje, a godišnji…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo