...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Ograničenje kretanja za maloletnike ne zamenjuje vaspitanje

25.10.2018.

Dileme treba li pustiti maloletnike noću u izlazak, ima li lokalna zajednica pravo da im ograniči kretanje i na koji način i postoji li neki drugi lek mimo zabrane koji bi nam pomogao da se nosimo s delikvencijom, postoje u svakom gradu u Srbiji. Tek letimičnom pretragom interneta shvatamo da je dobar deo gradova u Srbiji prolazio kroz identično pitanje koje danas sebi postavlja Novi Sad - a to je uvođenje zabrane kretanja za maloletnike bez pratnje posle 22 časa.

.

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama predložilo je početkom meseca nove mere za suzbijanje vršnjačkog nasilja, među kojima se izdvaja zabrana kretanja maloletnika bez pratnje u kasnim večernjim satima.

Član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik Koordinacionog tela Vladimir Jelić rekao je da će ovo telo pokrenuti inicijativu da se maloletnicima onemogući da u kasnim večernjim satima budu na ulici bez pratnje punoletne osobe. Po njegovim rečima, takva mera je zastupljena u pojedinim evropskim državama i dala je rezultate.

Ovakav predlog naišao je na podeljene reakcije javnosti. Deo roditelja podržava mere Koordinacionog tela, dok stručna javnost kaže da lokalna samouprava neće rešiti narastajuće probleme nasilja represijom nad mladima, već da su potrebne potpuno drugačije mere usmerene na kriminalce, poznate izgrednike i slične pojave.

vrsnjacko nasilje

Tako bi mlađima od 16 godina leti bilo zabranjeno da borave van kuće bez pratnje punoletne osobe koja odgovara za njih posle ponoći, dok bi zimi to bilo posle 22 časa. Nove mere bi podrazumevale i zabranu ulaska maloletnicima u bilo koju vrstu ugostiteljskog objekta nakon 22 sata. Novoosnovani savet roditelja za osnovne i srednje škole u Novom Sadu podržao je predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja da se u gradu uvede takozvani Islandski model, kao i da se uvede zabrana boravka van kuće bez pratnje. O tome kako je i zašto ustanovljen Opštinski savet roditelja razgovarali smo sa članicom Saveta roditelja Draganom Ćorić.

"Opštinski savet roditelja nastao je kao rezultat inicijative od pre četiri godine, nakon raznih incidenata koji su se dešavali na teritoriji Novog Sada. Inicijativa je došla od tadašnje članice Saveta roditelja OŠ 'Prva vojvođanska brigada' Jelene Desnice. Dogodilo se puškaranje ispred ulaza u školu, u trenutku kada se menjaju smene učnika. To je bila kap koja je prelila čašu. Kontaktirala je nas po drugim savetima, ali nismo mogli puno da uradimo, već da se ujedinimo i tako je nastao Opštinski savet roditelja. Od 2014. godine on postoji, a nakon razgovora sa dva ministra obrazovanja, ta inicijativa se pokazala dobrom. U pitanju je umrežavanje roditelja, s ciljem da razmenimo iskustva i informacija", objašnjava Dragana

Ona nam je objasnila i način na koji se Opštinski savet roditelja konstituiše i kako možete sutra biti deo njega.

"Svake godine se u prve dve nedelje održavaju roditeljski sastanci. Svaka odeljenska zajednica daje predstavnika u Savet roditelja koji se formira na nivou škole. Prethodne godine je u Opštinski savet ulazio predsednik saveta, a sada se bira još jedan član, pored predsednika", kaže naša sagovornica.

Savet je iznosio svoje mišljenje i o prošlogodišnjem pokušaju gradskog sekretara za obrazovanje da se kupe i podele testovi na narkotike učenicima. Dragana kaže da je on tada izložio plan Opštinskom savetu, a članovi su kasnije mišljenje tražili u svojim lokalnim Savetima. Naša sagovornica je objasnila i kako je došlo do predloga da se maloletnicima zabrani kretanja bez pratnje.

"Sve je poteklo od Koordinacionog tela, kojem prisustvujem kao predstavnica nevladinog sektora ispred Udruženja 'Roditelj'. Nama je predočeno da postoji mogućnost predlaganja novih mera koji bi trebalo da pospeše bezbednost dece. Između ostalog, pomenuto je i ograničavanje kretanja, ali ne kao zabrana već da se mogu kretati posle nekog određenog vremena uz pratnju punoletne osobe. To je meni nekako i 'pilo vodu' jer, ako možete da polažete vozački ispit, a ne možete da vozite godinu dana bez iskusnog vozača pored sebe, zašto da ne", kaže Dragana.

Mera zabrane kretanja za maloletnike se izdvojila kao najočiglednija i izazvala lavinu reakcija. Dragana kaže da je priča preuveličana, jer je ta mera bila pomenuta u samo jednoj rečenici i niko više nije primećivao šta su opstali predlozi za povećanje bezbednosti u gradu.

"Ta slika u javnosti da Savet roditelja hoće da ograniči kretanje apsolutno nije tačna. To je bilo pomenuto u jednoj rečenici, a po sat i po ili dva na Savetu smo pričali o drugim preventivnim merama. Pričali smo o tome zašto mladi zuje napolju. To čine jer nema mesta za njih. Novi Sad je postao omladinska prestonica i to je za one starije od 18 godina. A šta je sa mlađima od njih? To više nisu deca, a nisu ni odrasli. Oni sami sebe više ne deklarišu kao klince i prepušteni su stihiji. To je najranjivija kategorija i mi smo saglasni da predložimo niz mera gradonačelniku i Skupštini grada. Da se otvaraju novi kulturni centri, da se za njih otvore mesne zajednice, da to više ne budu samo mesta za okupljanje političkih stranaka, nego da zaista budu uporište za mlade. Tu bi im trebalo pružiti kvalititno i zabavno slobodno vreme", kaže Dragana Ćorić.

Ideja o zabrani kretanja maloletnicima bez pratnje povukla je za sobom brojne kritike. Pravnica Milena Vasić iz YUCOM-a kaže da nijedna lokalna samouprava nema zakonsko ovlašćenje da uvodi ovakve ili slične mere.

"Apsolutno to nije moguće, bar prema Ustavu Srbije, s obzirom na to da se radi o ograničenju prava na kretanje koje je moguće ograničiti samo zakonom, pod uslovima koji su striktno propisani Ustavom. Takav zakon je moguće doneti jer postoji ustavni razlog, a to je javni red i mir. To bi moralo da prođe proceduru za donošenje zakona uz javnu raspravu, gde bi svi mogli da daju stručno mišljenje, naročito oni koji se bave pravima deteta. Drugačije se ta odluka ne može sprovesti", objašnjava Milena.

otdg zurka jpg

Kada bi lokalna samouprava i donela takvu odluku iza nje bi ostale posledice na koje obični građani najčešće ne misle. Ona kaže da bi takva odluka grada povukla za sobom obaveznu ocenu ustavnosti, baš kao što je bio slučaj i sa zabranom prodaje alkohola posle 22 časa, što je bio slučaj koji je lokalna samouprava izgubila. Milena kaže da se problemi maloletničke delikvencije ne mogu rešiti na ovaj način.

"To je pitanje za psihologe i pedagoge. Ja kao pravnica mogu da kažem da, kada pričamo o neophodnosti neke mere, jer Ustav kaže da mera mora biti neophodna, to ovde nije slučaj. Imamo već propise koji služe zaštiti maloletnika, a koji se uopšte ne primenjuju, poput Zakona o zaštiti potrošača koji kaže da je zabranjena prodaja alkohola i duvana maloletnicima. Ta mera se nigde ne poštuje u Srbiji. Ograničavanje kretanja za maloletnike ne bi mogla samo po sebi da ih zaštiti jer bi kupovali alkohol, drogu i cigarete u bilo koje drugo vreme, kao što bi i probleme pravili. Očekivati da će ta mera sprečiti delikvenciju je apsurdno", objašnjava sagovornica Oradija.

O ovim predlozima u međuvremenu oglasio se i gradonačelnik Miloš Vučević. On je istakao da nije za uvođenje policijskog časa, niti ograničavanje slobode kretanja, ali da se o tim problemima mora razgovarati.

"Policijski čas je gruba i nezgrapna definicija. Za mene neprihvatljiva. Ovo je slobodni grad. Ovo je grad slobodnih građana. Tako je i nastao. Ne možete ovde da uvodite nikakve policijske časove, osim, ne daj Bože u nekim ekstremnim situacijama. Ti termini su apslolutno neprihvatljivi. A da li treba da nešto da uredimo. Da. Ali pre svega treba da se razgovara u svakoj porodici i u svakoj školi", rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo kako bi trebalo da se radi na preventivi, ali je dodao da će saslušati zaključak Koordinacionog tela za prevenciju nasilja među mladima, gde učestvuju pedagozi, psiholozi i roditelji.

"Ja mislim da postoje neke druge metode, koje možemo da primenimo. Nisam siguran ni pravno da li grad uopšte može da donosi takve odluke. Ono što je nama potrebno je koordinirano delovanje sa roditeljima i ne možete samo administrativnim merama rešiti te probleme. A treba da uđemo u koštac sa njima", dodao je Vučević.

Ipak, ova mera bi, prema tvrdnjama ljudi iz Koordinacionog tela, bila usmerena više na roditelje nego na decu, jer bi morali da povedu više računa o njima, ali nije jedina. Šta sve podrazumeva set novih mera koji bi uskoro mogao da se nađe pred Gradskim većem, poslušajte u emisiji "Za i protiv" na našem podkastu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Tri dana u porodilištu, moguće posledice za čitav život

Proživljeno akušersko nasilje ostavlja trajne posledice po ženu, utiče na njenu odluku da ponovo postane majka, na odnos sa partnerom,…

.

Odgovornost se ne sme prebacivati na žrtvu

Iako je svako objavljivanje fotografija ličnog karaktera bez pristanka lica koje je prikazano na fotografiji već zabranjeno Krivičnim zakonikom, Krivični…

.

Izveštavanje o seksualnom nasilju: od edukativne uloge do senzacionalizma

Način medijskog izveštavanja o slučajevima seksualnog nasilja i njihovim žrtvama može uticati na spremnost mladih žena da prijave seksualno nasilje…

.

Pravdanje nasilja kao epidemija

Preko 40 odsto mladih u Srbiji smatra da nasilje može biti opravdano. To su podaci iz najnovijeg Alternativnog izveštaja o…

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo