...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Muzika

Scena postoji, ali publike nema

26.07.2018.

Lokalna scena je mrtva – izgovorio je neko nekad i onda izašao sa pola svirke. Kada uzmemo u obzir ovu činjenicu, možda problem uopšte nije u bendovima, nego u publici. Dokaz za to su tri lokalna benda koja ćemo vam ovom prilikom predstaviti.

.

See it my way je akustični emo duo koji dolazi iz Novog Sada. Članovi ovog projekta su Mihajlo Zorić i Dušan Đukić (Mika i Đuka). Obojica se muzikom bave zaista dugo, a zajedno su bili i u bendu Get off my property. Nedavno su izbacili EP pod imenom "111" čija je promocija održana u Crnoj ovci, a nastupili su i prve večeri ovogodišnjeg To be punk festivala. Odakle ideja za formiranje akustičnog emo dua, objasnili su nam upravo ovi momci.

simw jpg

See it my way

"Ideja za See it my way nastala je još početkom 2015. godine kada smo Đuka i ja odlučili da eksperimentišemo sa zvukom i da na neki način komponujemo pesme koje se u tom periodu nikako nisu uklapale u šablon tadašnjeg benda. Nekoliko godina kasnije GOMP se raspao, ali nas to nije sprečilo da samo nastavimo započetu priču, ovog puta poznatiju kao See it my way. Razlog zašto smo se uhvatili akustičnih gitara je to što smo bezbroj puta svirali u toj varijanti, bez da se u bilo kom trenutku osećamo da se žanrovski ograničavamo" rekao je Mika i dodao da i on i Đuka smatraju da je vreme da se razbiju stereotipi da bend mora biti agresivan i glasan kako bi se uklopio i kako bi uopšte svirao sa drugim bendovima na sceni.

Pesma "Days Out" sa EP-ja "111"

Još jedan od bendova koji definitivno zaslužuje pažnju jeste Fyn. U pitanju je četvoročlani bend koji čine pevač Andy Stevens, gitarista Pavel Rogala, basista Nikola Svoboda i bubnjar Darko Radovac. Kako je bubnjar ovog benda objasnio, ime Fyn nastalo je potpuno slučajno tokom razmene poruka među članovima. Nakon komentara da bi bilo fun da nešto urade, Darko je umesto u napisao y pa je na kraju tako i ostalo. Pored svirki koje su imali u Novom Sadu,publika je ove godine imala priliku da ih čuje i na Explosive bini Exit festivala. Iza sebe imaju jedan album, a spremaju i EP izdanje.

 fyn jpg

Fyn

"Što se tiče našeg albuma, izbacili smo ga pre dve godine i nije ništa spektakulrano prošao jer ga nismo promovisali, niti je kvalitet zvuka bio dovoljno dobar da bude prijemčiv ušima mladih ljudi. Međutim trenutno spremamo novi EP koji nosi naziv Ulanbator" rekao je Darko Radovac, bubnjar sastava Fyn, i objasnio da je i ovo ime zapravo glupost koja je nastala tako što u pesmi Andy peva We are elevator, ali kada grawl-uje zvuči kao da kaže Ulanbator pa i naziv EP-ja nosi upravo to ime. Cover im je radila Zombijana, a u pitanju je pingvin koji drži plavu ružu u liftu.

Spot za pesmu "We Are Elevator" (live)

Mini comeback na novosadskoj sceni napravio je bend Sex or suicide. Oni su praktično nastali 2013. godine, međutim zbog toga što su članovi ovog benda već uveliko svirali još negde, bend pravi pauzu već 2014. ali su se ove godine vratili. Sex or suicide broji četiri momka, među kojima su vokal i basista Marko Ranisavljev, bubnjar Zoran Divnić, gitarista i vokal Ognjen Arđelan, kao i Dušan Latejev na gitari. Ono što ih posebno izdvaja i karakteriše kao bend jesu alternative rock i pop punk zvuk.

"Ono što je najviše krasilo bend od samog starta jeste neverovatna hemija koju smo imali Ognjen, Zoki i ja i mislim da je to definitivno bio glavni razlog ponovnog okupljanja. S obzirom na to da sam sa Dušanom u međuvremenu radio na nekim pesmama, nekako se logično nametnulo da vidimo kako će se on uklopiti u priču, a uklopio se savršeno. U prvih par nedelja nismo imali poseban plan osim da se zezamo na probama, jer nam je to najviše nedostajalo, ali kako je vreme odmicalo shvatili smo da možemo da ponudimo publici nešto malo drugačije od onoga na šta su navikli. To je i dalje pop punk, ali smo nas četvorica presek različitih skupova, od pop punk-a i punk rock-a, preko hc-a, sve do post metala, pa se taj mashup stvarno može osetiti" rekao je Marko Ranisavljev i dodao da to na papiru možda deluje kao paprikaš, ali da su dobili dosta pozitivnog feedback-a na svirkama, te da ih je to poguralo u pravcu EP-ja koji će spremati u bliskoj budućnosti.

 sos jpg

Sex or suicide

Iako se žanrovski ne poklapaju u potpunosti, ova tri benda imaju dosta sličnosti. Među njima su definitivno ljubav prema muzici, novi materijal na kom uveliko rade i dobra energija koja lokalnu scenu drži u životu.

 

Prilog o ovoj temi možete preslušati u plejeru:

Foto: Lea Bodor

M. M.

Možda te još zanima:

.

Gradić fest, drugi dan: za svakog po nešto

Drugo veče Gradić festa ponudilo je od svega po nešto - ulične svirače, kantautore, klasičnu muziku, gitarske bendove, filmove, teatar…

.

Rush to Relax: Nije nam bitno da živimo od muzike, već za muziku

Rush to Relax je indie sastav iz Ljubljane. Cela ideja krenula je kao solo projekat Damjana Manevskog koji je 2019.…

.

Muzika za imunitet

Muzička industrija polako se prilagođava novonastaloj situaciji, tako što se nastupi različitih izvođača održavaju uživo i prenose na striming platformama.…

.

Hali Gali: Snepšot trenutne scene

Mlada generacija je posle dužeg vremena na ovom prostorima dobila odgovarajuću muzičku kompilaciju. Hali Gali kompilacija predstavlja presek, nove, sonične mladosti,…

.

Istražite novu muziku

Muzika spaja ljude. Internet spaja ljude. Kada se muzika i internet spoje, dobije se odličan sajt za istraživanje novih izvođača.…

.

Opens Play at Exit: Presudio je kvalitet

Opens play at Exit konkurs je završen. Nakon slušanja više od 40 bendova u nekoliko gradova Srbije, žiri je odabrao…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo