...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Prijateljstvo čini muziku boljom

17.11.2018.

Drugo veče Novosadskog džez festivala otvorio je mladi izraelski trio "Shalosh". Iako su članovi benda džez muzičari, njihova svirka obuhvata i razne druge muzičke žanrove, a džez je samo osnova od koje polaze. U formu klasičnog akustičnog džez trija (klavir, kontrabas, bubnjevi) umešali su i elektroniku, a slušaocima su priredili i pravu rok svirku. Članovi benda su pijanista Gadi Stern, bubnjar Matan Assayag i basista David Michaeli.    

.

Za sebe kažete da stvarate muziku koja može da dopre do većeg broja ljudi, da bi se "prevazišla prepreka koju intelektualna muzika ume da stvori". Da li zato vaša muzika sadrži različite elemente, od rok, klasične i elektronske, pa do narodne muzike?  

Gadi: Mislim da je to što opisuješ ishod, a ne razlog. Mi sviramo muziku koju osećamo i događa se da ona prolazi kroz mnogo žanrova, zato što je to ono što volimo. Takođe se dešava da ta muzika uspeva da dopre do ljudi koji nisu fanovi džeza ili roka ili nečeg drugog, jer je sviramo iz srca i dobro se zabavljamo. Mislim da je to ono što uspeva do dopre do ljudi, a ne da se mi trudimo oko toga. To vam je kao da se trudite da zavolite nekoga. Prosto, osećate nešto na određeni način. Više je iz srca nego iz glave.     

Gde je granica između "intelektualne" muzike i one druge, koja je bliža i prijemčivija većini ljudi?

David: Svi mi smo odrasli uz džez, a on je kompleksan i pošto je suviše kompleksan i dolazi pre svega iz glave, publika se ponekad teže poveže sa tom muzikom. Mi se trudimo da kombinujemo ono što volimo od te kompleksnosti, sa emocijom i onim što može povezati muziku sa publikom.     

Formirali ste bend pre četiri godine, a tokom poslednje dve godine nastupili ste više od 250 puta. Kako ste to postigli? Da li ste hteli da nastupate toliko mnogo pa ste se trudili da budete što aktivniji ili ste prosto odjednom postali tako popularni?

Matan: Sve je počelo napornim radom sve trojice. Polako smo postajali sve bolji i nastupali smo sve više. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo takođe otkrili da možemo da sviramo ovu muziku mnogo puta i da u njoj ima mnogo prostora, pa da možemo da sviramo nešto drugačije svako veče, sada, posle četiri godine, kada imamo oko 30 pesama. Na početku smo obično svirali iste pesme, ali nam nikada nije bilo dosadno. Uvek smo se osećali sveže i drugačije, a i publika je na svakom mestu reagovala drugačije. Takođe, kada proputuješ mnoge zemlje, možeš da uvidiš razlike u kulturama u mestima u kojima nastupaš. Za nas je pravi blagoslov to što možemo da proputujemo svet uz muziku i da ga vidimo sopstvenim očima.

Interesantno je da nemate lidera u bendu, već ga vodite sva trojica. Šta omogućava takav koncept benda?    

Gadi: Mislim da omogućava nekoliko stvari. Pre svega, kada ne postoji osoba koja je glavna, muzika je mnogo fleksibilnija, jer ne postoji vizija one jedne osobe koju ostali članovi pokušavaju da ispune, već svako od nas mora da promeni svoje viđenje u skladu sa mišljenjem druge dvojice. Mogu da dođem sa pesmom i kažem 'Ljudi, ovde mora da bude taj osećaj', a onda Matan može da kaže 'Ja to ne čujem, hajde da sve promenimo'. Krajnji rezultat je nešto što je veće od prostog sažimanja delova. To je jedna stvar. Druga je u vezi sa radom, jer svi mi radimo u bendu i to je kao puno radno vreme za sve nas. Uspevamo da uradimo više stvari, na primer četiri albuma za četiri godine, to je mnogo muzike, a uspevamo zato što posvećujemo mnogo vremena i rada bendu. 

Već imate četiri albuma!?

Gadi: Da. Jedan je vinil nemačke izdavačke kuće "Bauer Studios" i to je snimano kao koncert uživo, direktno na traku. Nije na internetu, ali je ipak album.

Kada planirate novi album?

Gadi: Najnoviji album smo završili pre dve nedelje. Snimali smo ga u Švedskoj u jednom prelepom studiju u šumi. Imaće deset pesama. Završen je, samo čekamo da dobijemo zeleno svetlo od izdavača.           

Da li individualno nastupate i sa drugim grupama? Da li je to uopšte moguće kada "Shalosh" ima toliko svirki?

David: Moguće je, pošto ne nastupamo svako veče, pa imamo i slobodnog vremena u Izraelu. Mislim da je jako važno za svakog od nas da svira sa drugim bendovima. Svako razvija sopstveni muzički identitet i veštine, što čini da bend zvuči bolje.

shalosh2 jpg

Kakvu vrstu muzike svirate u drugim bendovima? Džez ili nešto drugo?

Gadi: Rekao bih da svako svira nešto drugo. Matan svira u afrobeat orkestru, mada možda više rade etiopsku muziku i rok. Mnogo nastupaju, to je sjajan bend. David svira u jemenskoj fank grupi gde sviraju free džez. Ja sviram sa pevačima, džez i moderni džez. Idemo uvek da slušamo svirke druge dvojice. Kad god Matan svira sa svojom grupom u Tel Avivu, idemo da ga slušamo, kada David svira, slušamo njega, uvek je tako. Kao što je David rekao, mislim da je veoma važno za bend da svako od nas ima individualnu karijeru, kao i karijeru u bendu.  

Svi živite u Tel Avivu?

Matan: Da. Inače smo iz Jerusalima, ali sada svi živimo u Tel Avivu, u istom kraju, jedan pored drugog.

Tako imate više vremena za probe?

Matan: Mislim da se ne bismo ređe viđali ni da smo udaljeniji, ali je ovako mnogo zgodnije. Možemo da odemo jedan kod drugog biciklom ili peške. Ako želimo da se sastanemo, možemo da se nađemo za dva minuta, što je super.

Gadi: Mislim da sam ih u poslednje četiri godine viđao toliko često da, kad bi se sve sabralo, to bi vremenski iznosilo otprilike dve godine (smeh). Polovinu vremena sam sa njima, jer, čak i kad ne sviramo, družimo se, idemo na pivo, ili na večeru sa ženama i devojkama, što je sjajno. Kao porodica smo i to je mnogo zabavno.

shalosh3 jpg

Mislite li da bend može da bude uspešan bez prijateljstva?

David: Ne znam. Mislim da je prijateljstvo vrlo važno i ja ga imam sa njima. Mislim da to čini muziku mnogo boljom, ali takođe mislim da bend koji ima veoma kvalitetne muzičare, koji nisu nužno i dobri prijatelji, može vrlo dobro da funkcioniše, ali da prijateljstvo zaista radi za muziku i čini je boljom.  

Gadi: Mislim da je i mnogo zabavnije raditi sa prijateljima i putovati sa njima. Zahvalan sam na tome, ali hoću da dodam na ovo što je David rekao da ima mnogo sjajnih sastava u istoriji džeza, poput Modernog džez kvarteta (MJQ) na primer, čiji su se članovi pred kraj, prema pričama, vozili u četiri različite limuzine. Ima i sjajnih rok bendova koji tako funkcionišu, Metalika je jedan od njih, mada mislim da su sad u dobrim odnosima.  

Razgovor sa grupom "Shalosh" poslušajte u plejeru.

Jovana Golubović 

Možda te još zanima:

.

Počinje Novosadski džez festival

Glavni program ovogodišnjeg Novosadskog džez festivala održaće se od 14. do 16. novembra u Srpskom narodnom pozorištu. Prema najavi organizatora,…

.

Milena Jančurić: Iza muzike se čovek ne može sakriti

18. Novosadski džez festival počinje danas i trajaće do subote, 12. novembra. Ove godine očekuje nas bogat program, a jedna…

.

Novosadski jazz festival u znaku vokala

Počinje Novosadski jazz festival! Tokom tri dana, koliko traje festival, u Srpskom narodnom pozorištu će nastupiti devet orkestara, solista i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo