...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Muzika / Festivali

Panonia Dry Sea Fest kao novi brend

23.07.2019.

Imajući u vidu da je svetska rock scena doživela ogromno osveženje procvatom stoner rock i sludge rock zvuka, SKC Novi Sad je nakon niza uspešnih koncerata bendova iz ovoga žanra odlučio da pokrene novi brend. Panonia Dry Sea fest biće održan 8. Novembra u MKC Petefi Šandor, objavljeni su i prvi hedlajneri i počinje prodaja ulaznica.

.

Nightstalker

Kada bismo govorili o specifičnostima ovog festivala, mogli bi da krenemo već od imena. Ime Panonia Dry Sea fest nastalo je nakon dugih razgovora, ali je objašnjenje koje nam je jedan od organizatora Milan Rakić dao, vrlo jednostavno.

"Ovo ime povezano je sa scenom. Pokušali smo da pronađemo nešto što je autentično za ove prostore. Nije moglo bolje da se poveže. Stoner prizvuk koji se generalno vezuje za pustinje, a kako mi živimo na dnu jednog bivšeg mora – ovo se super spojilo", kaže Rakić.

On je dodao i da ovaj festival predstavlja krunu proteklih nekoliko godina u razvoju stoner zvuka kod nas. Svi bendovi iz Grčke koji su prošli kroz Srbiju svirali su u organizaciji SKCNS-a, ali je ovog puta odluka pala na još neke bendove.

Među prvim hedlajnerima nalaze se Nightstalker koji ovaj zvuk neguju još od davne 1989. godine, kada su započeli svoju dugu karijeru i danas važe za jedan od najvećih rock bendova tamošnje scene. Donose sirove heavy rok emocije i neobuzdanu stoner energiju koja kulminira na živim nastupima. Na novoj evropskoj turneji bend će promovisati svoj šesti studijski album, koji pod nazivom "Great Hallucinations" izlazi 4. oktobra.

hill jpg

Hill

"Pored njih tu je i beogradski Hill, unikatni dvojac koji zvuči toliko dobro, kao da ih je petorica na bini. Svoj zvuk temelje na sludge doom nasleđu kao i snažnim uticajima psihodeličnog stoner zvuka. Bend je trenutno u studiju gde završava album prvenac", objašnjava Rakić.

Treće poznato ime ovog festivala jeste smederevski Madvro, koji predstavlja fenomenalno osveženje na domaćoj sceni. U pitanju je bend koji je na sebe privukao pažnju debitantskim albumom "Invocation Of High Wizard".

madvro jpg

Madvro

Lista izvođača, ali i ideje u vezi sa ovim festivalom, kako nam je Rakić objasnio, ne završavaju se ovde.

"Objavićemo još dva benda, plan je da to budu novosadski bendovi, ali o tome više nekom sledećom prilikom. Kada je u pitanju Panonia Dry Sea, odlučili smo da to prosto ne bude samo još jedan koncert, nego da probamo da napravimo nešto što će možda da ostavi neki jači trag i da se nastavi u budućnosti, baš kao brend", kaže Rakić.

Ulaznice možete nabaviti od 24. jula na Gigstix prodajim mestima, po ceni od 500 dinara.

M.M.

Možda te još zanima:

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo