...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika

Konstantno traganje

17.08.2018.

Ana Avramov, kantuatorka iz Zrenjanina, snimila je prvi EP "Open heart" koji će na jesen objaviti izdavačka kuća Kontra. U svoju senzualnu muzičku priču ušla je bez ikakvih žanrovskih odrednica, dok su joj glas i lične emocije, kao elementi sopstvenog stila, jedini i pravi argumenti. 

.

EP će se pojaviti za nekoliko meseci. Da li je on muzički različit od perioda tvog rada sa bivšim bendom In Absentias i koliko?

To sve je neki logičan nastavak i u nekim momentima se poklapa sa tom pričom. Neke kompozicije su sada dožovele drugačije aranžmane, ali je na izdanju najviše prisutna neka logična muzička evolucija. Ovaj EP i pesme na njemu će pre svega u prvi plan istaći kristalisanje mog stila. Držim se svog pravca.

Na koji način tražiš i brusiš zvoj zvuk?

Što se samog EP-ja tiče, sve se malo odužilo, ali je bilo bitno da se svi detalji odrade kako treba. To uključuje razgovore sa producentom, istraživanje u studiju, saradnju sa velikim brojem ljudi... Poput neke igre.

Spot za pesmu "Autumn Thrills"

To znači da nisi opterećena nekim striktnim žanrom. Koliko intuicija ima udela u tvom stvaranju?

Mislim da me ljudi, svojim pitanjima, opterećuju žanrom. Redovno ponavljam kako današnji umetnik mora sve da radi, mora da se bavi raznim stvarima i osnovno je da nauči da ih upotrebljava. Upravo zato meni to pitanje žanra nema neku poentu. Sve što radim mogu nazvati pop muzikom. E sad, da li je to alternativa, indi ili šugejz... Time se uopšte ne opterećujem. To su sve nalepnice koje su nužne pri funkcionisanju mnogih stvari. Zato je druga strana intuicija, a njoj se uvek okrećem.

Koliko pesama donosi EP "Open Heart" i koji je to lajtmotiv koji ih veže?

Na EP-ju ima šest pesama. Dugo su snimane, a neke će imati više verzija. Na primer, naslovna "Open Heart" će imati i akustičnu i električnu verziju. Pod terminom lajtmotiv mogu staviti upravo to neko traganje za sopstvenim izrazom i za izražavanjem ličnih emocija. Takva je i sama muzika, dok tekstovi govore o ljubavi.

aa2 jpg

Ana Avramov

Da li si zadovoljna konačnim proizvodom?

Jako sam zadovoljna. Mislim da zvuči najbolje moguće. Odličan zvuk i odlični aranžmani. Posebno ako se ima u vidu koliko je zapravo teško doći do nekih normalnih uslova za takav rad u Srbiji. Mada, cela ta zvučna slika nije uopšte ispala onako kako sam je ja na početku zamišljala. Trebalo je da bude totalno drugačije, sa više pesama na izdanju... Mnoge stvari nisu išle po planu, dosta toga se ispomeralo, pa su zato pesme doživele svoje nove verzije, ali možda je sad sve bolje ispalo.

Prvi singl koji je najavio izdanje bila je pesma/spot "Autumn Thrills", a pre mesec dana smo čuli i "Intro (Sunny Side Up)". Da li si njih donela iz ranijeg perioda ili su u pitanju skroz nove kompozicije?

Obe pesme dolaze iz perioda sastava In Absentias, čak i pre toga, ali u nekim potpuno drugačijim verzijama. Obe pesme sam želela da snimim, pa su sada dobile novu formu. "Autumn Thrills" mi je možda najdraža i omiljena pesma. Dugo je bila pripremana i snimana i za nju mogu reći da je definisala moj stil. Sa duge strane, "Intro (Sunny Side Up)" je dosta fluidna, instrumentalna i upravo ona perfektno otvara izdanje. Dobra je za početak.

Koliko voliš da sviraš sa bendom? Da li je on dobra podloga i koliko voliš da, sa druge strane, nastupaš solo?

Smatram da sam, u suštini, čovek za bend. To je konkretan dijalog i razmena energije na sceni. Nastupam nekad i sama na bini, ali nema ničeg boljeg nego kada se u bendu sastanu pravi ljudi i odgovarajuća kreativna energija. Novi bend mi je tu i super nam je! Radujemo se novim svirkama. 

Pesma za sunčana jutra: "Intro (Sunny Side Up)"

Još jedna zanimljivost u vezi sa izdanjem je i to što si vokale snimala u Berlinu?

Producent Cryil Lim je moj dugogodinji prijatelj i saradnik. Snimanje u Berlinu je bilo super iskustvo, a takve stvari zavise od pristupa. U mom slučaju, producent mi je dao prostora u samom kreativnom i istraživačkom procesu. Nisam doživela ono klasično snimanje, gde vi uplatite dva-tri dana rentanja studija, nego sam imala dovojno prostora da stvaram kao umetnik. To znači da nisam imala ni nikakvu stegu sa vremenom.

Kada se tačno očekuje izlazak EP-ja "Open Heart" i da li će biti još nekih najavnih singlova?

Sledeći singl pravo je naslovna "Open Heart" i to akustična verzija. Pojaviće se početkom septembra, dok je izdanje planirano za drugu polovinu oktobra. Tada kreće i moja turneja. 

Anu Avramov možete slušati uživo 31. avgusta na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, a dan kasnije (01.09,) u Zrenjaninu na festivalu Dani piva. U nastavku poslušajte deo intervjua sa ovom muzičarkom.

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

In Absentias: Ljubav prema muzici je najbolja motivacija za rad

Bend In Absentias ste mogli uživo da čujete u našem programu prošle godine, a oni su od tada samostalno objavili…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo