...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika

Gangstagrass: Kombo repa i blugresa

07.02.2019.

"Tamo negde postoje ljudi na čijim plejlistama rame uz rame stoje Jay Z i Johny Cash".

.

Foto: Gangstagrass

Blugres i Hip-Hop možda zvuči kao čudna kombinacija ali nemojte to reći producentu Renču koji je osnovao bend Ganstagrass 2006. godine. A on je i najmerodavniji da tako nešto uopšte i napravi, jer je bio na turnejama i sa blugres muzičarima ali i sa mc-ijevima.

Renč je 2007. godine dobio neodoljivu želju dok je slušao snimak iz sedamdesetih godina u kome su Ralph Stanley i The Clinch Mountain Boys svirali blugres. Od tog momenta nije mogao a da se ne pita kako bi zvučao klasičan blugres, ali uz rep vokale i bitove. Rezultat te njegove maštarije je žanrovski demoliran projekat nazvan Rench Presents: Gangstagrass. Postavio je snimak na besplatno skidanje i čekao. Nije morao dugo, jer je stotine hiljada skidanja dovelo do stvaranja novog underground zvuka.

Nakon toga je FX mreža pozvala Rencha da sa bendom osmisli uvodnu pesmu za novu seriju Justified. Pesma je nastala u saradnji sa reperom T.O.N.E-z, mlađim bratom hip hop legendi Special K and T-LaRoc. Rezultat saradnje je Long Hard Times To Come, pesma koja je otvarala svaku epizodu tokom šest sezona serije. Pesma je nominovana i za Emmy nagradu 2010. godine i na kraju je proglašena za najbolju, posle reči kritike i masivne reakcije publike.

Dve godine nakon proširenja Gangstagrass zvuka izašao je i album Rappalachia sa petnaest pesama. Na albumu su gostovali mnogi reperi među kojima su Kool Keith, Dead Prez, Nitty Scott MC, T.O.N.E-z, BROOKLYN35, R-SON i Dolio The Sleuth. Kantri pevači Brandi Hart iz Dixie Bee-Liners i Jen Larson dodali su autentičan zvuk uz Renčove rime. Četvrti oficijalni slbum nazvan jednostavno American music izdat je u aprilu 2015. godine, a on sadrži tradicionalne numere koje je bend odradio na svoj način i time odao počast američkim tekstopiscima. Album je završio na petom mestu Bilbordove blugres liste.

Gangstagrass je išao na internacionalnu turneju na kojoj je stekao reputaciju benda koji ima neodoljivu dinamiku i spontanost. Trenutno, bend radi na novom materijalu i albumu koji će nastaviti da ruši granice među žanrovima.

J.M.

Možda te još zanima:

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Za četvoronožne heroje Novog Sada

Novi Sad je nedavno postao bogatiji za još jedan mural. Ovog puta delo je posvećeno napuštenim psima, a svoje mesto…

.

Elektro zvuk na Oradiju petkom od 22

Nova muzička emisija koja je prošle nedelje krenula na O radiju zove se Floating Sounds, a uređuje je Čaba Horvat.…

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Elektronska koža koja rekreira osećaj dodira

Naučnici iz Singapura su napravili elektronsku kožu koja može da se koristi na robotima i pirotetičkim pomagalima. Njena specifičnost je…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo