...
ORADIO UŽIVO

Muzika

Filip Baloš: Cilj je da se izgradim kao sopstvena ličnost

30.07.2019.

Filip Baloš je osamnaestogodišnjak iz Novog Sada. Ide u umetničku školu, a bavi se crtanjem i muzikom. Ovog meseca objavio je pesmu "Pomereno" u saradnji sa Mascom records, nakon što je osvojio titulu Play zvezde. O tituli, svojim uzorima i pop sceni govorio je za Oradio.

.

Prijavio si se za akciju koju su organizovali Mascom records i Play radio i sad nosiš titulu Play zvezde. Šta ti je sve, osim titule, donelo učešće u akciji?

Učešće mi je, osim pobede, donelo nova poznanstva, kako iz Mascoma tako i iz Play radija. Nikad ranije nisam imao priliku da budem u profesionalnom studiju, gde sam sa tekstopiscem i producentom radio na muzici. U svakom slučaju jedno veliko iskustvo.

Izbacio si pesmu "Pomereno" koja je potpuno drugačija od svega što danas postoji na domaćoj sceni. Koliko se pesma sada, kad je završena, poklapa sa tvojim očekivanjima pre nego što je bila gotova?

Pesma jeste drugačija od svega na domaćoj sceni, jer pop već duže vreme ovde ili ne postoji ili ga ima u malim količinama. Na prvo slušanje mi se zaista svidela i dosta je catchy. Bio je izazov, pošto nikada do sada nisam pevao na srpskom jeziku, sav moj materijal je uvek bio na engleskom jeziku. Međutim, sviđa mi se finalni produkt i mislim da je pravi letnji hit.

Pojedini magazini su te nazvali balkanskim Shawn Mendesom. Koliko je to nešto na šta ciljaš?

Cilj je da se izgradim kao sopstvena ličnost. Kao Filip Baloš, da me ne porede ni sa kim, ali iskreno ne mogu reći da mi smeta kada me porede sa Shawn Mendesom. On je sjajan izvođač i vrlo ga poštujem, tako da mi je drago.

Ideš u umetničku školu i baviš se crtanjem. Koliko je jedan tip umetnosti uticao na to da počneš da se baviš drugim?

Pošto sam iz vrlo muzikalne familije, nikada to nije bilo samo slikanje ili samo pevanje. Sećam se da sam od malena u isto vreme crtao i pevušio. Sve je to zajedno počelo i zajedno se razvilo. Idem u umetničku školu, privatno radim raznorazne radove, a istovremeno se bavim i pisanjem tekstova i produkcijom, tako da je sve to nekako povezano.

U čemu ti je lakše da se izraziš, u crtanju ili u muzici?

Definitivno, podjednako. Ne mogu da izaberem, jer se ponekad više izrazim u slikanju, nekad više u muzici. Zavisi. A i dosta su drugačiji načini izražavanja.

S obzirom na to da imaš 18 godina i pesmu koja, makar za sada, super prolazi, postoji li pritisak kada je u pitanju stvaranje novog materijala?

Iskreno, ne. Dosta sam opušten, jer svaki dan stvaram. Ne mogu već sada reći da je dobro prošla, jer je tek izašla, tako da ćemo videti kako će proći. Ne postoji nikakav pritisak. Ja sam konstantno opušten i konstantno stvaram. Jedva čekam da publika čuje moj autorski rad i nadam se da će se to desiti vrlo uskoro.

balos jpg

Kao uzora od stranih izvođača naveo si Lejdi Gagu. Ko je od domaćih izvođača u najvećoj meri uticao na tvoj rad?

Ona me inspiriše i njen sam fan već deset godina. Bila bi laž kad bih rekao da bih bio ovde gde sam danas da nije bilo nje. Što se tiče naših izvođača, tu sam i dalje u otkrivanju. Nedavno sam i počeo da slušam našu muziku. Zanimljive su mi na primer Bojana Vunturišević i Sara Jo kao retki pop izvođači na našoj sceni. Za sada nema nikoga od muških pop izvođača ko mi se svideo. Retki su na našoj sceni, sad preovladava više neki trep fazon.

Prvi singl koji si objavio nosi naziv "Shine" i na engleskom je. Zašto si se prebacio na srpski? Da li je to samo jedna pesma ili planiraš da nastaviš?

"Shine" jeste bila moja prva pesma, iako ja volim da kažem da je to "Not sorry". To je zapravo druga. "Shine" je obrisana sa JuTjuba jer nisam, iskreno, bio zadovoljan krajnjim rezultatom. Uvek sam stvarao pesme na engleskom, to je i dalje slučaj. Međutim kako su se pojavili neki naši izvođači koji su me inspirisali, počeo sam i na srpskom jeziku da pišem tekstove. Što se mene tiče, voleo bih da u budućnosti izbacujem pesme i na srpskom i na engleskom jeziku.

Da li je u planu možda album ili neki novi singl? Radiš li već na novom materijalu?

Što se tiče daljih planova za sledeće singlove, to nisam još razmatrao sa ekipom iz Mascoma. Stalno sam u studiju i imam dosta pesama. Nadam se da ćete uskoro čuti to.

M.M.

Možda te još zanima:

.

Duga je noć do Malmea

Iako se takmičenje Pesma za Evroviziju svake godine uzbuđeno iščekuje, publika nije mnogo upoznata sa procesom pripreme kroz koju takmičari…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo