...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Treći dan Exita: Vikend gužva i nova publika

11.07.2021.

Kako smo i očekivali, subota na ovogodišnjem Exitu je, do sada, bila najposećenija, a Main stage i Dance arena bili su epicentri dešavanja. Nisu zaostajali ni Reggae, Fusion i Explosive stage, koji su, za razliku od prethodna dva dana, okupili veći broj posetilaca. Masu koja je uglavnom dolazila posle ponoći nije zaustavila ni najava moguće kiše, a ni to što su otkazana tri nastupa na Dance areni, među kojima je i Boris Brejcha.  

.

Satori, Main stage

Najuporniji i najvatreniji fanovi dolazili su, naravno, već od 19h, a iz sata u sat bine, prolazi, tuneli i štandovi su bili sve posećeniji. Mejn stejdž je počeo da se puni tik pred nastup novosadskog benda Obojeni program, u kome su uživali i domaći i strani posetioci koji su žurku nastavili sa izraelskim muzičarem Asafom Avidanom i DJ Satorijem. Što se Asafa tiče, u publice se moglo čuti oduševljenje vokalom, nastupom i emocijama. Bilo je skakanja, ljubljenja, plesanja i guglanja na licu mesta. Definitivno je pokupio nove fanove.

Iako je nekoliko njih otkazalo nastup na Dance areni, provoda nije manjkalo. Ali je zato majica nedostajalo. Ovo je mesto gde ćete najverovatnije sresti one najslobonije, bez majica, igraju kao da ih niko ne gleda, sa tamnim naočarima, punim čašama i neumornim kretanjem. Jedino na šta se posetioci žale su stepenice koje dovode i odvode sa arene. Dok smo mi bili tu, nekoliko puta su ljudi pali ili su zamalo pali. (A možda je i do onih punih čaša). Pre nego što je bilo i zvanično, moglo se čuti i pgovorkanje o otkazivanju Borisa Brejche, a svi oni koji su i dalje nosili majice sa njegovim likom, ipak će ih sačuvati za neki drugi put.

obojeni program exit jpg

Obojeni program, Main stage

Nas je zanimalo i šta se to za mlade dešava na Exitu a da nisu koncerti, te smo se prošetali do udruženja koja su se smestila tik iza Explosive bine. Jelena Karać iz OPENS-a kaže da mladi ovde mogu da se uključe kroz promotivne aktivacije.

"To su aktivnosti koje su zabavne, poput igrica virtuelne realnosti i slikanja na fotobutu, kroz koje mladi mogu da saznaju nešto više o OPENS-u, o njegovim tekućim i budućim programima. Imali smo i dve, kratke, online aplikacije putem kojih su mogli da ocene zadovoljstvo učešćem na ovoj zoni. Takođe da se zabave i odmore, jer smo imali neku čil zonu gde su mladi mogli da se zabave i odmore", ispričala nam je Jelena.

Tu smo zatekli i Kristinu Nestorović, volonterku za U-report Srbija iz Unicefa, koja nam je objasnila šta to mladi mogu da vide i čuju i rade i kako mogu da utiču na donosioce odluka.

publika exit jpg

"U-report Srbija je digitalna platforma Unicefa, na kojoj se mladi aktiviraju tako što iznose svoje mišljenje putem anketa ili putem deljenja i rađenja kvizova. Mogli su da osvoje različite nagrade koje imaju direktno veze sa U-reportom. Ono što je zanimljivo je da na ovaj način, kroz anonimne ankete, mladi mogu da iskažu svoje mišljenje i direktno utiču na odluke koje donosi Ministarstvo omladine i sporta. Unicef tu statistiku prikuplja i direktno šalje donosiocima odluka na republičkom nivou", kaže Kristina.

Iskoristili smo priliku i da čujemo iskustva udruženja Zelena stolica. Dunja Savanović nam je rekla da su preispitivali mlade iz Srbije, ali i i iz inostranstva, o tome šta bi promenili ovde, kako bi poboljšali ekosistem.

"Zaustavljamo mlade i starije prolaznike kako bi nam rekli šta možemo da poboljšamo u životnoj sredini u Novom Sadu, šta bi mogli da unapredimo da to bude bolje do sledećeg Exita. Pričamo sa strancima, kako bi nam dali neke ideje iz njihove zemlje. Svi su napisali da nam treba više parkova, zelenila i da se smanje betonske površine. Česti odgovori su i potreba za kontejnerima za reciklažu", kaže Dunja za Oradio.

publika exit ulaz jpg

Ono što smo usput čuli je i da se posetioci žale na to da nema vode za piće (česme, cisterne) na svakom većem stejdžu, ali ih to nije sprečilo da nastave sa žurkom. Neki se nisu žalili ni na šta i odvojili su vreme i novac samo za ovaj dan. Ukoliko ste rešili da na festival dođete posle ponoći, naoružajte se strpljenjem, redovi su ogromni. A gužva, frka i akcija se dešava i u medijskom delu, gde naš Oradio ima studio. Kako sve to izgleda iz novinarske i voditeljske perspektive pogledajte na našim društvenim mrežama. 

Jelena Božić

foto: Vojin Ivkov

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo