.
Trenutno
90 u 60
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Sea Rocks!

21.07.2018.

Letnje pozornice najlepše se dožive uz kvalitetne bendove i izvođače čija muzika zapravo predstavlja idealnu scenografiju za sve posetioce. Prve večeri osmog izdanja kotorskog festivala Sea Rock shvatili smo kakva snaga leži u kantautorskom pristupu stvaranja i zašto su podjednako važna stara i nova imena jednog univerzalnog žanra. 

.

Držeći se satnice, ovogodišnji Sea Rock otvoren je nastupom mlade splitske kantautorke Bili Džoen (Billie Joan/Ivana Pezo). Idealno veče na otvorenom i velika bina koja sigurno privlači muzičare da makar jednom nastupe na njoj. Pre pet godina Ivana je odlučila da raskrsti sa bendom i da se, poput neke verzije Bili D Kida (sličnost sa umetničkim imenom), odmetne u kantautorske vode. Zapravo, autorski rad je presudio i to je nešto najbolje za šta se muzičar treba odlučiti. Album prvenac "Barren Land" pojavio se u aprilu 2017. i prema rečima Bili Džoen naišao je na odličan prijem kod publike, a hvalospevi su stizali i od strane mnogobrojnih medija. Krhke ali jake pesme odzvanjale su na pozornici festivala Sea Rock. Billie hrabro stoji na sceni sama sa gitarom a na gitari nalepnica sa likom Boba Dilana. I tu možemo pronaći direktne muzičke smernice koje su je oblikovale kao kantautorku.

sr1 jpg

Vrla nova odmetnica: Billie Joan

Prema njenim rečima, Ivana je najviše fokusirana na tesktove a njima pristupa veoma surovo i oštro. Ona ni ne želi da se vraća na već obrađene teme već se jednostavno služi "dilanovskom" percepcijom. Letnji saundtrek ćete idelano popuniti sa njenim albumom koji na prvu priziva na neka stara vremena, ali se zapravo dolazi do zaključka kako današnji "unuci" svetskih folk i akustik pionira odlično znaju kako se prave pesme u takvom štimungu. 

sr5 jpg

Posle Bili Džoen, na scenu izlazi beogradski trio On Tour. Ovaj kantri/amerikana sastav oglasio se ove godine  trećim studijskim albumom (Don`t it make you want to go home), a nastup pred kotorskom publikom bio im je jedan od najvećih u karijeri. Ako ih nikada niste gledali uživo, onda ste (po ko zna koji put) propustili jednu pravu muzičku vestern operu provučenu kroz zvuke akustične i električne gitare, mandoline i glasa Ivane Smolović. Dakle, za sedenje i uživanje. To je bend čije pesme zvuče kao da ste ih već negde čuli ili ste pomislili da se radi o obradama kantri folk standarda. Može se reći da je prvo veče Sea Rock najviše pažnje posvetio takvom zvuku. On Tour su vešto popunili prostor svojim repertoarom ostavjajući u vazduhu miris kaubojskog hepi enda (i slučajnog vatrometa koji se šarmatno poklopio sa kompozicijom "Gun") i nekih sledećih festivalskih destinacija prema kojima su odjahali u noć.

sr3 jpg

Kantrio: On Tour na bini.

Na kraju prve festivalske večeri, publici se (ponovo) predstavio Hav Gelb (Howe Gelb). Ko prati Sea Rock, taj zna da je jedan od najboljih koncerata na kotorskoj bini održao upravo ovaj legendarni muzičar iz Arizone - nekadašnji frontmen kultnog sastava Giant Sand. To je bilo 2014. a ove godine smo gospodina Gelba doživeli u solo izdanju. Dva posednja albuma (Future Standards i Further Standards) ovog autora predstavjaju u retro svetlu gde su skoro sve kompozicije napravljene i odsvirane samo na klaviru. Kao neka vrsta zrelog doba za kauboje. Takvim setom se predstavio i ove godine u Beogradu, dok se za kotorski nastup odlučio za kombinovanu tehniku. Krenuo je glasno i resko uz zvučnu postavku distorzirane gitare. Publika se opravdano razdramala, a kontakt je u momentu bio ostvaren. Vidno raspoložen, Gelb je nastavio sa gitarskim blokom a onda se, posle nekoliko pesama, prebacio na klavijature. Tu je otpočeo njegov kabaretski set, neka vrsta stendapa ali bez usiljenog humora i dodvoravanja publici, a ono što je najzanimljivije u njegovom nastupu je činjenica da ovaj muzičar već godinama na binu izlazi bez pripremljene set liste. To otvara gomilu mogućnosti i kombinacija za publiku. Može se potrefiti da nam odsvira neku pesmu sa početka svoje karijere, ili će naprosto svoj set preseći zanimljivom obradom (sinoć je to bila Dilanova "All Along The Watchtower"). Isto tako će ustati i vratiti se gitari i pojačalu.

sr6 jpg

Sve pesme iz jednog šešira: Howe Gelb

Bez ikakvog pritiska šta će doći sledeće, svaki pravi fan je uživao u ovakvom razvoju situacije. Neke pesme koje znamo kao celinu satsva Giant Sand sinoć su zvučale ogoljeno, ali ne i pokriveno. Prema njegovim rečima, numere su samo prividno razorene. Poput nekog časa muzičke anatomije, svi prisutni su mogli da se uvere od čega su one zapravo sastavljene. Ali, to se gospodin Gelb samo malo šali na momente pa deluje nespremno. Zapravo, svaki ton je odsviran sa željom da se proživi taj jedinstvei nastup bez indikacije da će se ikada ponoviti. Tu je snaga takvih autora. Publika je prepoznala iskrenu energiju i šarmantnost jednog pravog zavodnika (inače, Gelb ove godine puni 62.) pa je usledio odgovarajući bis. Iskrenost se prepoznala.

sr4 jpg

Dušan Majkić

.
Pored žurke 15. februara na Spensu, organizatori Green love festivala najavljuju da će cela 2019. godina biti u znaku "zelene ljubavi".…
.
Prodaja prvih kompleta za Love fest po najnižoj ceni počinje 4. februara tačno u podne i traje samo do 20 časova istog dana. To…
.
Festival "Green Love" ove godine slavi deset godina postojanja. Veliki jubilej biće proslavljen 15. februara rejv žurkom na Spensu.
Program
Kalendar događaja
Februar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
   
Anketa

Koliko vodite računa o zaštiti svojih podataka na internetu?