...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Ritam Evrope UŽIVO na O radiju

08.05.2015.

Važno obaveštenje za sve koji bi želeli, ali neće moći da prisustvuju sutrašnjem zatvaranju manifestacije Ritam Evrope na Trgu slobode u Novom Sadu! O radio će uživo prenositi ceo koncert sa trga na kojem će nastupiti Artan Lili, Elemental, Sonic Boom Six i Goblini!

.

Celovečernji program na O radiju će početi malo pre prvog nastupa na Trgu slobode, koji je najavljen za 20 časova, a pred publiku će tada prvi izaći upravo beogradska pop grupa Artan Lili. Nakon njih nastupa hrvatski bend Elemental.

Tokom našeg programa uživo sa Trga možete očekivati uključenja i ekskluzivne razgovore sa muzičarima sa bine, organizatorima i još mnogo zanimljivih gostiju, a sa vama će u etru biti naše voditeljke Jelena i Alma.

Oko 22 časa očekuje se da će na binu izaći Sonic Boom Six iz Mančestera, za koji se u najavi koncerta kaže da su vrednim radom i entuzijazmom vrlo brzo dospeli u sam vrh britanske pank scene.

“Danas se za njih može reći da su jedan od najkvalitetnijih i koncertno najaktivnijih bendova na ostrvu. Tokom cele svirke smenjuju se ritmovi melodičnog panka, ska, hip-hopa, regea i daba”, piše u najavi.

Za kraj će novosadsku publiku zabaviti i Goblini, koji su u karijeri odsvirali više od 350 koncerata i tokom devedesetih bili jedan od najvažnijih rok bendova u regionu.

Ritam Evrope je manifestacija kojom se u Novom Sadu obeležava 9. maj - Dan pobede nad fašizmom, a devetu godinu za redom organizuje je Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS).

Ovogodišnji Ritam Evrope protekao je u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom i počeo je 4. maja, od kada je održan niz izložbi i tribina koje su tematski bile posvećene ovom datumu, a svoje radove predstavili su i učesnici internacionalnog konkursa SKCNS pod nazivom "70 godina pobede nad fašizmom".

Zašto 9. maj? U Berlinu je tog dana 1945. potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga u Drugom svetskom ratu, i od tada se ovaj dan u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

Pet godina kasnije, 9. maja 1950. francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke, što je predstavljalo prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije, pa se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, poznatiji kao Dan Evrope.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Logo psa u dobošu kao znak prepoznavanja ljudi koji pomažu životinjama

Poznati novosadski bubnjar Aleksandar Savić Savara, svirao je u brojnim bendovim u našem gradu, a  nedavno se vratio u Ritam…

.

Algoritam rešava detektivsku priču

Iza pseudonima Časlav Gospodarski, koji je potpisnik nedavno obajvljenog romana "Algoritam", nalazi se Saša Jovičić. Ovaj detektviski triler nastao je…

.

Jesmo li kao društvo pobedili fašizam?

Nacistička Nemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svetskom ratu 1945. godine i od tada, svakog 9. maja širom sveta obeležava…

.

Rokenrolom protiv retkih bolesti

Poslednji dan februara čitav svet obeležava kao Međunarodni dan retkih bolesti. Cilj je podsetiti javnost da među nama postoje ljudi…

.

Muzikalnost bez diplome

Možda nemate diplomu iz di-džejinga, ali to ne znači da ne možete da se bavite stvaranjem muzike. Šta više, evo…

.

Ritam između sveta i zapada

Burnt Friedman održao je muzičku radionicu u Novom Sadu na kojoj je odgovarao na ključna pitanja današnje muzičke prakse sa…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo