...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Prve zvezde Festivala uličnih svirača

23.06.2015.

Najveće inostrane zvezde ovogodišnjeg, jubilarnog 15. Festivala uličnih svirača biće američki majstori svinga, kalifornijski sastav "Phat Cat Swinger"! Oni će na velikoj festivalskoj bini u Katoličkoj porti nastupiti u subotu, 5. septembra.

.

Pre njih, novosadska publika čuće takođe sjajan, beogradski džez bend "Belgrade Dixieland Orchestra", najavili su danas organizatori.

Američki sastav "Phat Cat Swinger", desetočlani sving bend, u septembru ove godine prvi put dolaze u našu zemlju iz Epl Valija, grada u američkoj saveznoj državi Kalifornija, a kako je najavljeno, prirediće publici nezaboravno plesno veče.

"Izuzetno smo srećni i zadovoljni što ove godine ponovo imamo jedan sastav iz Amerike”, rekla je na konferenciji za novinare izvršna direktorka festivala Natali Beljanski Popović.

"Svi znamo koliko je teško za budžet dovesti jedan ovakav ozbiljan, mnogoljudan sastav. Dovođenje toliko umetnika ozbiljna je stavka i bez partnera, Američke ambasade u Beogradu, mi to nikada ne bismo mogli da uradimo", kazala je Beljanski Popović.

Ona je dodala da ovogodišnje izdanje festivala slavi "jedan mali, a možda i veliki jubilej" povodom kojeg su uvrštene izmene i osveženja u programu i lokacijama.

"Posebno nam je drago što smo ove godine oformili Savet građana. To je naše malo, lepo pojačanje za ovu godinu. Savet građana pomaže našim selektorima i žiriju da što bolje i uspešnije odabere program", kazala je ona.

Festival je otpočeo i veliku regionalnu kampanju promocije Festivala.

"Svi znamo da Novosađani vole i prate Festival, ali nama je sada značajno da se za Festival čuje i mnogo šire od Novog Sada. Nemamo ništa od toga da li će tokom Festivala u Novi Sad doći puno turista iz regiona, jer mi ne naplaćujemo festivalske karte, ali znamo da grad Novi Sad ima od tih turista materijalnu korist, tako da nam je svima u interesu da se o Festivalu čuje mnogo dalje od Novog Sada", kazala je Natali. 

Ataše za kulturu Ambasade SAD u Beogradu Dru Giblin rekao je da je ovaj festival već godinama dobar partner ambasade u promociji američke kulture i jačanju veza između dva naroda, njihovih umetnika i institucija.

"Uz pomoć Festivala uličnih svirača ove godine imamo priliku da promovišemo našu sving muziku, američku tradiciju koja, s godinama, sve više postaje svetska tradicija. Drago nam što vidimo da u Srbiji volite džez, sving, hiphop... Mi zaista želimo da našu kulturu podelimo sa vama", kazao je Giblin. 

Festival uličnih svirača biće održan od 3. do 5. septembra u organizaciji Umetničke asocijacije „Inbox“. 

M.L.

Možda te još zanima:

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo