...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Muzika / Festivali

Oradio na prvom Balkan Tube Festu

25.10.2015.

You Tube zajednica u Srbiji, ali i širom Balkana, izgleda da je svakim danom sve veća i sve privrženija svojim zvezdama. Da, zvezdama, jer posmatrajući ono što se 24. oktobra desilo u Centru Sava u Beogradu, You Tuberi su definitivno zvezde, a v-logovanje je, moglo bi se moglo reći, jedan od najlakših načina da postaneš poznat do nivoa – cela sala i hiljade fanova vrišti na pomen tvog imena.

.

Osim što tuberi koji se bave snimanjem videa imaju po nekoliko desetina i stotina hiljada pretplatnika na svojim video kanalima, ova zajednica dobila je i svoj prvi festival Balkan Tube Fest, održan proteklog vikenda. Karte za ovaj događaj, posebno one VIP ulaznice, bile su unapred rasprodate, a sedišta velike sale Centra Sava popunjena do poslednjeg.

Naime, Balkan Tube Fest, prvi festival You Tube kulture na našim prostorima, je mesto direktnog kontakta You Tube zvezda i njihovih fanova, a fanovi ovog vida izražavanja u Srbiji su trenutno uglavnom klinci koji još uvek idu u osnovnu školu, i tinejdžeri. O radio je naravno bio na licu mesta, a ono što je bilo izuzetno zabavno posmatrati je upravo taj ogroman broj dece koji su Yaserssteinu ili Kovalskoj prilazili sa neverovatnom dozom uzbuđenja, u rukama noseći sveske za autograme i moleći za obavezan selfi.

tubefest

Za one koji su neobavešteni, Yasserstein je vlasnik jednog od najposećenijih You Tube naloga (više od 200 hiljada subscribera), koji se, zajedno sa grupom svojih drugara iz Novog Sada, bavi snimanjem skečeva. Osim njega, nosioci programa bili su Kovalska, PC AXE i Srpski tutorijali s Ciletom, čije je ime u jednom momentu skandirala cela sala, zatim su tu bili AdnanBro, Bf Gf Gaming, Drugged Chicken, Gejmer sa Klise i mnogi drugi popularni YouTuberi sa Balkana. Svetsku scenu predstvaljao je čuveni Deni Serbian Lesson Guy, ali je publika izgleda bila premlada za njegove stand up fore.

Organizatori su tokom programa prikazali najbolje klipove, a bilo je tu i premijernog emitovanja novih. Prateći celodnevni program činili su Fanta music stage, na kojem je nastupio i novosadski bend Against the Odds, zatim dugačak red sa gejming mašinama, igricama, fliperima, Guitar Hero takmičenjima, a neki carevi su doneli i Oculus Rift cvike!

tubepublika

Važan deo, makar sudeći po reakcijama mlađahne publike, bio je panel Questions and Answers, gde su posetioci mogli direktno postaviti pitanja svojim idolima. Mikrofon je lutao po sali, a pitanja su se ređala neverovatnom brzinom: Koliko imaš kila? Koliko si visok? Da li imaš devojku? Kako si se odlučio da napraviš svoj prvi video? Kada ćeš izbaciti novi?

U razgovoru sa popularnim Tuberima saznali smo da Srbija kaska za svetskim trendovima oko dve godine, ali da se polako i kod nas formira kritična masa i ovaj vid zabave postaje sve rasprostranjeniji. Kako su nam objasnili, još uvek v-logovanje nije izvor neke velike zarade, ali se već sada počelo dešavati da IT Tuberi dobiju ponudu o saradnji sa nekim IT firmama i distributerima hardverske opreme, a devojke su se najbolje pokazale kroz saradnju sa modnim kućama i prodavcima make up-a.

Sve u svemu, vrlo je pohvalno što je ovakav događaj organizovan kod nas. Ugledajući se na VidCon, najposećeniju YouTube konvenciju na svetu, gde milionska publika ima priliku da upozna svoje omiljene internet zvezde, priča sa njima i sluša njihova predavanja, Balkan Tube Fest je svakako zadovoljio neka očekivanja - Sava centar je bio pun, klinci su bili oduševljeni što su upoznali svoje idole, ali balkanska YouTube scena ima dosta posla pred sobom, pre svega što se tiče pomeranja starosne granice svoje publike. 

S.B. i M.L.

yaser

     Yasserstein daje izjavu minijaturnoj novinarki

selfie

     Photo time sa PC AXE

druggedchicken

      Drugged Chicken daje autogram, i da, u ruci mu je sendvič

danny

     Danny Serbian Lesson Guy, zvezda iz inostranstva

tubefestt

      Otvaranje festivala i cela ekipa na stage-u

Možda te još zanima:

.

Zapadni Balkan ne prepoznaje mlade

Petina stanovnika rođenih na Zapadnom Balkanu otišla je da živi u inostranstvo. To je nedavno izjavila Generalna sekretarka za regionalnu…

.

Poziv za OneBeat Balkans

Otvoren je poziv za učešće u programu "OneBeat Balkans 2024", namenjen mladim muzičarima i muzičarkama, od 19 do 35 godina,…

.

Regionalna saradnja nezavisne scene otvara nove prilike umetnicima

Regionalna saradnja u umetnosti, a posebno među organizacijama sa nezavisne kulturne scene, otvara brojne mogućnosti umetnicima i kulturnim radnicima, povećava…

.

Balkandad: Once you go Balkan - you never go back

Ukoliko vam je poznata rečenica "Ma kakav parsli bre?" onda ste sigurno čuli ili gledali Miloša Nedeljkova, poznatijeg kao Balkandad.…

.

Orkestar mladih Zapadnog Balkana u novosadskoj Sinagogi

Mladi profesionalni muzičari okupljeni u orkestar pod nazivom Orkestar mladih Zapadnog Balkana (WBYO) osnovan je 2019. godine kao platforma za…

.

Fud bloging kao strast

Hrana je važan deo svakodnevice svih nas, pa zato ni ne treba da čudi pažnja koju dobijaju fud blogovi i…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo