...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Kralj Čačka opčinio Novosađane

05.09.2015.

Drugo veče ovogodišnjeg, 15. Festivala uličnih svirača, donelo nam je prelepo muzičko osveženje, laganije note i harizmatičnu završnicu, nakon koncerta koji trajao tamo negde do dva sata posle ponoći. Ono što pokušavamo da kažemo je da smo imali prilike da slušamo legendu domaće kantautorske scene - Kralja Čačka.

.

Njega zovu domaći Tom Waits, ali on je još suptilniji, njegove pesme su još mekše i na momente čovek poželi da pleše sa nekim ko mu je drag. Njegov prvi pravi novosadski nastup na Trgu slobode publika je pažljivo pratila i bogato nagradila, a pogsebno numere Deda Mraz je švorc, Moj avatar i Stoj, kolega. Kralja i prateću trojku muzičara na kraju svirke publika je još dugo zvala na bis. Sa njim su svirali članovi benda Fishin’ Oil – džez improvizatorima među kojima je i Dule Petrović, čiji se saksofon može čuti na gomili domaćih izdanja i koncerata.

Bilo da je u pitanju bluz, džez ili šetnja kroz stari domaći folk, Nenad Marić, odnosno Čačak je originalan utoliko što zapravo u tom polju nema trenutno nikakvu konkurenciju na domaćoj sceni. Na sve to Kralj dodaje i socijalne komentare, koji su često uvijeni u metafore o vremenskim prilikama, kretanjima cena na tržištu i sličnim relativno trivijalnim stvarima.

"Prijatno sam iznenađen reakcijama publike i što su nas pozvali na ovaj festival. Dosta ljudi je slušalo koncert i mislim da se desila neka interakcija pozitivna. Bio sam u još nekim gradovima u poslednje vreme i to me iznenadilo, nisam znao da se sve to toliko sluša", kazao je za O radio Kralj Čačka.

nandoemaila jpg 

Rekao je da je posetio i RTV binu, i da mu se svidelo što je mogao da čuje bend Lira Vega, a da je čuo i jedan bend koji je zvučao sjajno, ali nije mogao da se seti imena. Šteta, taman smo hteli da uputimo pohvalu, no zaista na našoj bin je sinoć ponovo bila potpuna ludnica. Najveću žurku napravili su Samostalni referenti, a tokom nastupa Empaty Soul Project i NS buskers publika je ostala uprkos kiši. 

U studiju pored bine gostovali su nam svi izvođači, koji su sa nama podelili utiske, razmišljanja i planove za budućnost. Žurka je trajala do nešto pre ponoći, a publika je nakon svirke saletela Samostalne refernte da se fotografišu. Imali su pravi fan base.

Festivalska Karaoke bitka na maloj bini u Zmaj Jovinoj ulici trajala je više od dva sata. Ovo amatersko pevačko takmičenje pratila je i navijački i pevački dobro raspoložena publika. Na kraju je žiri u sastavu Ana Perišic, Slavko Matić i Aleksandar Savanović – odlučio da pobednik takmičenja bude predstavnik novosadskog naselja Detelinara. On je za svoj kvart osvojio zanimljivu, neobičnu klupu, delo umetnika Stefana Stanojevića

mybuddymoose jpg

Sa italijanske scene uličnih zabavljača na Festivalu su juče bili zastupljeni i marching duvači iz sastava BadaBimBumBand i plesačica Lisa Pellegrini, a na bini u Katoličkoj porti nastupio je beogradski harmonikaš Miško Plavi i Riječani My Buddy Moose, koji su po ko zna koji put oduševili novosadske poklonike amerikane i garažnog rokenrola. Razgovore sa njima možete čitati na našem sajtu! Prema rečima našeg reportera u publici su se tokom njihovog nastupa okupili lideri mnogih poznatih novosadskih sastava – Muve, Modern Quartet, Plavi ptičić (prepeličić), Škripa str.

Glavne zvezde poslednje večeri FUS-a biće američki sastav Phat Cat Swinger, beogradski džezeri Belgrade Dixieland Orchestra i VIS Limunada, mladi beogradski bend koji izvodi stare šlagere i retro pop i rok. 

Na bini O radija očekuje nas luda noć, nastupaju Nikola di Bari, In Absetias iz Zrenjanina i kao glavne zvezde Đarma i metkovi. Ono što smo ostavili za poslednji dan je jedno veliko iznenađenje oko kojeg smo se mnogo potrudili, izdvojili svoje vreme i pozitivnu energiju, kako bi smo vam pružili najbolji festivalski ugođaj! Obvezno svratite do naše bine oko 22 sata i pogledajte šta to O radio priprema za vas, a samo mali nagoveštaj nalazi se u teaseru na kraju teksta! Sledi program naše bine za festivalsku subotu!

M.L. i J.Ž.

 

RTV bina – subota 

16:00 Radio Novi Sad Prvi program

16:30 Vanya Con Trios / pop, akustika

17:30 Lorna Wing / alternativni, progresivni rok

18:30 Xanax / elektro rok

 

19:00 O radio

19:30 "Zvuk ulice": Nikola di Bari orkestar / tambura i gitara

21:00 "#UživOradio": In Absentias / alternativni rok

22:00 Velika slova: Đarma i metkovi / rokenrol

Final teaser

Možda te još zanima:

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Festival svetske muzike stiže u Fabriku

Festival svetske muzike (world music) Pocket Globe održaže se od 9. do 11. novembra u SKC Fabrici. Drugo izdanje festivala…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo