...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

FUS: Treće kišno veče posebno šarmantno

05.09.2015.

Program O radija treće večeri počeo je u mobilnom studiju u kojem je ispod stolova tekla reka – pljusak je bio neverovatan! No organizatori su najavili da će sva festivalska dešavanja biti održana, samo što će satnica biti pomerena za momenat kada kiša bude prestala.

.

Ovo je svakako podiglo raspoloženje u redakciji O radija, pa smo se brzo premestili u naše prostorije u zgradi Radio Novog Sada i nastavili da ćaskamo sa našim gostima i izvođačima. Među prvima nam je u goste došao naš kolega Dušan Majkić, koji je sa nama podelio kako to izgleda pratiti program kao televizijski voditelj. Majkić nam je rekao da je ekipa RTV uspela na vreme da završi poslednje live uključenje sa festivala, a program je sva tri dana išao sa Trga slobode.

"Pokušali smo da ljudima koji nisu mogli da dođu predstavimo festival sa lica mesta i da im približimo atmosferu. Na ovom projektu je radio veliki broj ljudi, tehničara, producenata, voitelja, novinara, ali je ekipa uigrana i sve je prošlo kako treba", kazao je Majkić.

Jedna od najzanimljivijih učesnica Festivala uličnih svirača je svakako Tamara Kezz koja je sa nama podelila da je jako želela da nastupa upravo na njemu sa svojim solo projektom. "Nastupala sam već jednom ovde sa bendom Zaa i tada mi se svidela cela priča festivala. Jako sa želela da nastupam i kao Kezz, pa se radujem što sam tu", rekla je Tamara.

Ona je poručila da je muzička scena u Srbiji živnula i da je važno da svim mladima koji se trude bude pružena što bolja podrška. "Ima puno mladih bendova koji bez obzira na situaciju i na poteškoće rade sami svoju produkciju i pesme i spotove. Velika je stvar što postoji ta želja da se ipak radi muzika i da ljudi rade ono što vole", rakla je Tamara.

Podelila je sa nama da je nedavno nastupala na Best Hercegovina festivalu, gde je veliku podršku dobila od benda Zoster. "Tamo sam ostala dan duže i svirala dva dana za redom. Osvojila sam i nagradu, odnosno snimanje pesme i spota u Mostaru. To će mi biti veliki podstrek za dalji rad", rekla je Tamara i dodala da trenutno radi na tom novom materijalu, da je počela da vežba sa bendom na pet ili šest novih pesama.

bina jpg

Ono na čega smo hteli da vam skrenemo posebnu pažnju je i bend VIS Limunada (VIS – vokalno instrumentalni sastav). Miki iz VIS Limunade rekao je da su za FUS spremili malo "mediterana da razbiju kišne oblake". "Sviramo šlagere, numere sa rivijera i tih letnjih festivala, pa dodamo malo rock and rolla i beat-a. U svakom slučaju uvek to bude jedno plesno veče sa nama", rekao je Miki.

Kako nam je objasnio, bend se ugleda na vreme u staroj Jugoslaviji kada su kompozitori i aranžeri sarađivali sa vrhunskim muzičarima na kreiranju autorskih prepeva poznatih pesama, koje su u tom momentu bile hitovi. "Mi to pokušavamo da oživimo, taj način rada kada su postojali u okviru radija i televizije celi timovi koji su to radili sa puno žara i entuzijazma. To je bilo vreme otvaranja Jugoslavije prema svetu u tom momentu", rekao nam je Miki.

Bend ima i svoje autorske pesme i vredno radi sa idejom da staro vreme, kada je nastala omladinska kultura kao bunt na strahote Drugog svetskog rata, iskoriste da kreiraju pozitivan kulturološki momenat. "Pokušavamo to da revitalizujemo ili da se oslonimo na to vreme da bi kreirali isti pozitivan osećaj danas, da bi se okrenuli nečemu novom i pozitivnom", rekao je Miki za O radio.

inabsentias jpg

Dakle, poslednje veče festivala donelo je sa sobom poseban šarm, ne samo zbog šljapkanja po barama, već i zbog tog osećaja da ne želimo da dopustimo kiši da pokvari jedan ovako divan kulturni događaj.

Na O radio bini nastupio je ulični svirač Nikola di Bari sa pratnjom, zrenjaninski bend In Absentias, a pre velikih zvezda Đarme i Metkova, tačno u 22 sata biće tu i jedno iznenađenje, koje smo najavljivali svih ovih dana! 

Vidimo se na O radio bini i negde u masi na Festivalu uličnih svirača!

M.L. 

Možda te još zanima:

.

Arsenal 2019: Treće veče ujedinjenih žanrova

Prošlo je dovoljno godina pa da se kragujevački Arsenal fest jasno iskristališe u očima i ušima publike željne kvalitetnog programa.…

.

Arsenal žanrova

Završno veče jednog od najvećih domaćih festivala, koji je lociran u srcu Šumadije, tradicionalno se predstavilo u punom svetlu. Vreme…

.

Sea Dance: Savršenstvo zvano Roisin

Treće večeri Sea Dance festivala najveću pažnju publike, ali i medija zaokupila je Roisin Murphy, koja je na festival došla…

.

Manu Chao i John Newman večeras na Tvrđavi

Britanski pevač i muzičar John Newman nastupiće kao najveća zvezda treće večeri Exit festivala, a njegova pesma "Love me Again"…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. oktobra

Početak oktobra u Novom Sadu obeležiće brojni muzički nastupi, a tu su još stand up večeri, promocije knjiga i drugi…

.

Šta se sve događa u gradu, a da nije Exit?

Exit festival je već godinama simbol slobode, kulture, muzike i dobrog provoda. Ono što povezuje sve njegove posetioce je tolerancija…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo