...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

FUS: Raspoložene ulice Novog Sada

03.09.2015.

Prvo veče Festivala uličnih svirača se uveliko zahuktalo kada je u mobilni studio O radija počela da pristiže raznorazna ekipa, izvođači i gosti. Voditeljke Alma i Jelena imale su predivan zadatak – da razgovaraju sa već sjajno raspoloženim i nasmejanim ljudima.

.

Morali smo prvo da proverimo kako se drže organizatori, jer nije ni malo lako organizovati ovako kompleksan događaj. Portparolka festivala Mirjana Spremo rekla je za O radio da je prezadovoljna jer je grad već u ranim popodnevnim časovima bio uveliko pun i provod je počeo. "Veliko je zadovoljsvo videti ovako veliku i lepu binu RTV i O radija na našem festivalu", poželela nam je dobrodošlicu Mirjana.

Kako nam je rekla, postoji mogućnost da će vreme izneveriti ove godine, ali da to nikako neće pokvariti doživljaj, jer su organizatori misli na sve. "Ako se vreme pokvari to znaci samo da će termini nekih nastupa biti promenjeni. No, verujemo da to neće biti velike izmene, jer ipak je ovo kraj leta i možemo očekivati samo neke kratke pljuskove", poručila nam je Mijana.

Iz veoma bogatog programa ona je izdvojila i jedan poseban događaj, a to je fetivalski karaoke obračun. "Ima više od 20 prijavljenih, i to ne pojedinaca, već ekipa. Moj favorit je tim koji se bori za ta da klupa, koja je nagrada za pobednike, bude postavljena u kampusu Novosadskog univerziteta. Svi oni se bore da nešto lepo uradimo za našu zajednicu, pa ako to bude kampus, ja ću biti veoma srećna", rakla je Mirjana.

mirjana

Kako je kazala, organizacioni tim festivala već danima vredno radi, pa su nastupi počeli na vreme, već u šest sati popodne, a prvi je nastupio BadaBimBum bend. "Iako nisam imala prilike da mnogo šetam po festivalu, ono što sam videla i što je na mene ostavilo snažan utisak je veličina dve bine na centru Novog Sada, na kojima će biti održan Musical Clash između Let tri i Atheista. Bine su ogromne i zauzele su više prostora nego što smo planirali, ali to samo povećava tenziju pred pravi spektakl", rekla je Mirjana.

Let tri i Atheist Rap muzički okršaj zaista je posebno velika atrakcija na ovogodišnjem festivalu. Pre samog nastupa u našem mobilnom studiju gostovali su Dr. Pop i Radule iz Atheista i najavili pravu bitku. "Mi smo ovi sa bine bliže Gradskoj kući. Let tri i mi zapravo sviramo stvari od The Clash, samo što mi sviramo prvi, a oni drugi, a onda će publika glasati i doci će Vlada Džet da proglasi pobednika", našalio se Pop.

atheist

U svakom slučaju, koncept nastupa je takav da će Let tri svirati malo svoje pesme, pa Atheist Rap malo svoje, pa će onda jedni drugima da zadaju zadatke. "Mi smo imali mogućnst da izaberemo šta hoćemo i zadamo im, ali smo sve lepo dogovorili, da ne bi bilo da neku pesmu nisu dugo svirali. Bili smo zajedno na Šabačkom letnjem festivalu da udarimo temelj tom dogovoru, mislim da je i u nekim novinama izašla fotka sa tog dogovaranja, ako bude tako kao na fotki…", ispričao nam je kroz smeh Pop.

Bend koji je koji otvorio festival je BadaBimBum. Sandro iz benda rekao je da su utisci o Novom Sadu izuzetni, a da su prvi put ovde. Ovaj bend ima dva potpuno različita nastupa, jedan je Bandita, a drugi Wanna Go. "To su dva različita šou programa, različiti kostimi, različite muzike i potpuno drugačiji nastupi. To je muzika za slušanje, ali i za gledanje", rekao nam je Sandro.

badabim

Bend je predvodio festivalsku povorku otvaranja sa 11 muzičara, koji su svirali isključivo saksofone i udaraljke, nastupa više puta tokom programa, a publika će moći da kupi i njihov CD na ulicama Novog Sada. Sandro nam je rekao da je bend već imao prilike da čuje muziku iz Srbije. "Dosta smo slušali mziku iz Srbije, malo smo su se i ugledali na neke vaše bendove, ali smo sve to filtrirali na svoj italijanski način", rekao nam je Sandro.

A na O radio stage-u prvi je nastupio Ljubomir Vranić i odmah nakon svirke došao u naš studio da podeli utiske. On je ulični svirač i prvi put je nastupio na velikoj bini pred većom publikom. "Bilo je treme na početku, a kasnije je bio sve super kada sam se malo navikao. Mnogo je drugačije nego nastup na ulici, sebe sam lepše čuo i mnogo više ljudi je stalo oko mene, pa je osećaj bio lep", rekao nam je Ljubomir.

On već dve godine svira na ulici i prepun je raznoraznih anegdota. "Prvi put sam svirao jer sam zeleo da idem na Exit. Bilo je sve skupo, pa smo odlučili da pokušamo nesto da zaradimo na ulici. Uspeli smo da prikupimo pare i tada mi se to svidelo, a osim novca obožavam i komentare koji mi dižu samopuozdanje", kazao je Ljubomir i dodao da najbolje na njega reaguju stariji sugrađani koji uvek imaju neki lep komentar.

ljubomir

Dodao je da planira jednog dana da snimi svoj solo album. “Hvala vam što ste mi dopustili da nastupim na vašoj bini, puno mi znači i ulepšali ste mi godinu i život generalno”, rekao je Ljubomir, a mi se nadamo da će nastup pomoći u daljoj karijeri.

Sve nastupe sa naše bine možete slušati LIVE na našem streamu, a pratite i naše društvene mreže, jer tu je mnogo fotografija, utisaka i zabave.

M.L.

 

Možda te još zanima:

.

Petru Klaiću godišnja nagrada NDNV za analitičko novinarstvo

Novinar O radija Petar Klaić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo, jer, kako je…

.

Dobre vesti!!!

Generalni direktor Radio televizije Vojvodine Goran Karadžić saopštio je redakciji Oradija da naša energija ne može da se zanemari i da možemo…

.

Neizvesna budućnost Oradija

Prethodnih dana sve vas, kao i redakciju Oradija, neprijatno je iznenadila vest objavljena u drugim medijima da će platforma oradio.rs…

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

.

Oradio ponovo dobio odlične ocene za izveštavanje o mladima

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu 2022", koje između ostalog analizira i sadržaj omladinskih…

.

Bas i stega: I dalje "Na istom putu“

Retko se dešava da novosadska publika verno prati određeni bend i njihove nastupe, bez obzira na vremenske prilike. Uglavnom se…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo