...
TRENUTNO19:00 - 21:00Popodne na O radiju

Muzika / Festivali

Festivalsko leto tek počinje

17.08.2018.

Na polovini smo avgusta, veliki broj festivala u regionu je već prošao, ali ne izgleda kao da se festivalska sezona bliži kraju. Dokaz su mnogobrojni festivali koje ćemo moći da posetimo do kraja meseca i početkom narednog. Ukoliko ostajete u Novom Sadu, a nemate ideju kako biste kvalitetno mogli da provedete vreme, O radio je napravio mini selekciju festivala koji su pred nama.

.

Festival koji nas očekuje već ovog vikenda održava se u Sremskim Karlovcima. "Karlovci Film Festival" prvi put se održava od 17. do 19. avgusta na sremskokarlovačkom kompleksu "Vidikovac". Jedan od organizatora, Stefan Dimić kaže da je povod za ovakav festival pokušaj da Karlovci nakon devetnaest godina vrate bioskop i ponovo dobijanje statusa filmskog grada.

"Tokom tri dana festivala moći ćete da vidite neka od novih filmskih ostvarenja. Otvaranje festivala je 17. avgustau 20 časova. Prvo ćemo gledati nemi žurnal iz 1920. godine koji nam je ustupila jugoslovenska kinoteka. To je žurnal Novi Sad-Sremski Karlovci, na neki način pomažemo Novom Sadu da se zajedno pripremimo za 2021. godinu kada dobija titulu Evropske prestonice kulture. Gledaćemo i 'Lajanje na zvezde', od čije je premijere prošlo dvadeset godina, zatim su tu i 'Ederlezi rising', 'Osnove ubijanja' i 'Rekvijem za gospođu J'. Naravno, tu su i žurke nakon projekcija", najavljuje Stefan.

ulicni jpg

Festivala uličnih svirača - Gradić fest, biće održan od 30. avgusta do 1. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Celokupan program će sadržati domaće i strane izvođače, filmske projekcije, izložbe, pozorišne predstave i performanse koji će biti izvedeni na ulicama Gradića, kaže portparolka festivala Lea Kotlica.

"Bend Svemirko, Sara Renar, Ana Ćurčin i Sana Garić glavna su imena domaće selekcije, dok iz strane imamo fanstastičan francuski bend The Wackids koji sviraju najveće hitove na dečijim instrumentima. Osim toga ugostićemo i Reflektor teatar iz Beograda koji će nam izvesti dve hit predstave, 'Muškarčine' i 'Smrt fašizmu'", navodi Lea.

takt jpg

Takt festival ove godine traje dva dana, 25. i 26. avgusta u Kulturnom centru Lab i kako kažu organizatori biće najbolji do sada, sa najjačim programom. Milica Greda iz organizacije festivala objašnjava da je suština festivala takmičarski deo u kome se takmiče neafirmisani mladi kantautorski bendovi.

"Biće mnogo različitih mladih muzičara i samim tim, veoma zanimljivo. Otvoreni poziv trajao je dva meseca i ove godine se prijavio rekordan broj takmičara iz raznih zemalja regiona, iz Srbije naravno najviše. Program je šarolik, imamo dobre učesnike različitih žanrovskih opredeljenja, ali prevlađuje rok zvuk. Mi forsiramo priču da se peva na maternjem jeziku, iako je dozvoljeno pevanje i na drugim. U revijalnom delu prgrama prikazaćemo dva fantastična filma, 'Šarlatan magnifik' i 'Limunovo drvo'", najavljuje Milica.

pianocity jpg

Festival Piano City biće održan po drugi put u Novom Sadu, od 7. do 9. septembra. Učestvovaće više od 150 pijanista iz deset zemalja, među kojima su profesionalni muzičari, ali i studenti, učenici i amateri entuzijasti. Kako je najavila Jasna Radošević iz organizacije ovog festivala, na programu će biti zastupljeni različiti muzički žanrovi.

"Što se koncertnih scena tiče, imamo ih ukupno devetnaest, spisak možete da pogledate na zvaničnom sajtu i Fejsbuk stranici festivala. Za svečano otvaranje smo pripremili spektakl, u pitanju je japanska pijanistkinja Momo Kodama i to je jedini koncert koji će se plaćati, dok je 87 koncerata besplatno. Koncerti će biti u Sinagogi, Gradskoj kući, Spensu, Dunavskom parku. Muzeju Vojvodine, Rektoratu Univerziteta, likovnom salonu Kulturnog centra", kaže Jasna.

Organizatori svih ovih festivala očekuju da će bogat i uglavnom besplatan program privući publiku sa raznih strana. Ono što sigurno znamo je da će i Oradio biti tamo.

Tonski prilog poslušajte u plejeru.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Počeo OPENS Distrikt

Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili.…

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Wrong fest od 19. do 21. jula u Pančevu

Prvi Wrong fest biće održan od 19. do 21. jula u Pančevu. Festival će na tri bine okupiti neke od…

.

Kulturni festivali tokom čitavog leta

Muzičkih festivala nam nikad nije dosta, ali se dešava i da nam je potreban odmor od njih. Ukoliko želite da…

.

Nema depre, ima još festivala

Psiholozi kažu da postprazanična i postfestivalska depresija ne postoje. Subjektivni osećaj posetilaca festivala potpuno je drugačiji. Ne možemo sprečiti vašu…

.

Organizuj se lakše uz Exit aplikaciju

Gubljenje po tvrđavi i gužva sinonimi su za Exit festival. Postoji međutim vrlo jednostavan način da ovaj haos izbegnete.

  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Dnevna soba
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo