...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Muzika

Alternativom se baviš ako imaš materijalnu bazu

25.08.2021.

Zero Two je niški bend koji se opisuje kao drum 'n' bass, metal, DJ and guitar. Sve u svemu, kako oni kažu, brainburner. Čine ga Luka Radulović – gitara, Đorđe Mihajlović –MC i Miroslav Petković –DJ sa kojim smo pričali o ovom neobičnom triju, aktivizmu kroz muziku, pandemiji i budućim planovima.

.

Kako je nastao bend ZeroTwo s obzirom na to da svi dolazite iz različitih žanrova, a u vašem slučaju to, očigledno, funkcioniše?

Luka i ja se znamo iz grada dugo, bili smo na nekoj svirci gde sam ja radio kao DJ, a on je tu bio sa nekim drugim bendom. Vraćali smo se zajedno iz Leskovca za Niš i tu se pokrenula priča oko toga kako bi bilo dobro da se spoje zvukovi, muzika i to što radimo i kako toga zapravo i nema toliko. Sasvim spontano smo sve probali, ja sam imao neke svoje matrice, on je doneo gitaru i napravili smo jedan apsolutno digitalni zvuk. Godinama smo se razvijali, usavršavali i našli neki svoj lični, jedinstveni pečat. Ideja je da kada nas neko čuje, to bude prepoznatljivo, da kažu to baš zvuči kao ZeroTwo.

Kroz neke vaše pesme se bavite i temama koje su aktivističke i koje su inspirisane različitim istorijskim periodima. Jedna od njih je i kompozicija koja je inspirisana događajima sa kraja Drugog svetskog rata. O čemu se tu radi?

To ima veliku istorijsku pozadinu zato što je to jedini otvoreni sukob Amerikanaca i Rusa koji se desio igrom slučaja baš na nebu iznad Niša. Pesma se zove Air Battle Over Niš i baš smo razmišljali kako da je nazovemo. Skontali smo da baš zvuči aerodinamično, sa motivima te borbe američkih i ruskih borbenih aviona  i tako je nastala. Bavimo se takvim temama, ali ne kroz neke buntovne parole, već kroz muziku i ritmove i ostale elemenate koji zvuče katarzično.

Nastupali ste na dosta festivala, osvojili ste mnogo nagrada na njima. Koliko je bilo teško ne nastupati tokom pandemije i kako to izgleda sada kada se vraćate na festivalske bine?

Vrlo kreativno. Taj period smo iskoristili da učvrstimo taj neki naš stil, da definišemo naš zvuk. Baš smo se i družili u tom periodu i nastupali u tim nekim karantinskim uslovima. Tako da je dosta novih stvari nastalo u tom periodu. Nismo bili dokoni. A sada evo imamo nagomilane energije i buduće nastupe doživaljavamo kao oslobađanje te energije, kreativno i umno.

Ti si i sociolog, te me zanima kako iz tvog ugla izgleda baviti se danas alternativnom muzikom u Srbiji?

Pa to je sjajno ako imate materijalnu bazu, da vam ovo bude samo nadogradnja. Inače je užasno. Ja imam materijalnu bazu, pa mogu da eksperimentišem, mogu da se igram, tako da mi je sve ovo uživanje i beg od  svakodnevice.

Šta možemo da očekujemo od vas u narednom periodu?
Svašta nešto. Nove spotove i nove nastupe. Imamo još neke stvari koje zvuče jako zanimljivo. Do kraja godine planiramo da završimo još jedan ili dva spota i uživamo u još nekoliko svirki naravno.  

J. Božić

Foto: privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nove Brazde za novu scenu

Treće izdanje underground festivala "Make Vojvodina Emo Again" u organizaciji Rebuild kolektiva, biće održano 3. februara u Crnoj Kući. Uz…

.

Rihter: Ostvarenje ideja i snimanje u sledećoj godini

Predstavljanje novih, sopstvenih ideja nikada nije lak posao, pogotovo u našoj zemlji, gde se mladima samo deklarativno daje mogućnost da…

.

Funk Shui: Verbalno hvatanje sentimenta, svetline i slike u trenutku dešavanja

Predstavnik regionalne scene na Festivalu uličnih svirača bio je i bend Funk Shui iz Severne Makedonije. Funk Shui čine Luka…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo