...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika

Album nedelje: Thom Yorke - Anima

29.07.2019.

Glava bez radija!

.

Pevač Tom Jork (Radiohead), objavio je treći solo albumu pod nazivom "Anima". Ovo izdanje sadrži devet pesma, čiji je autor Jork, a među kojima se nalaze singlovi "I’m A Very Rude Person", "Twist" i "Not The News", kao i neke kompozicije koje je Jork već predstavio publici na svojim koncertima. 

Treći Tomov solo album je zapravo prvi koji je u celosti kompletiran potpuno bez njegovog matičnog benda. Ako bi se tražio lajtmotiv samog izdanja, to bi onda bilo neko metaforično lebdenje kroz nelagodan prostor između društvenog nemira i unutrašnjeg monologa.

Kompozicija "Not The News"

U više navrata Jork je istakao kako je "Anima" proizvod onoga što bi on opisao kao produženi period anksioznosti, a album zvuči kao da je pun utvarnih frekvencija i proganjajućeg impulsa. Za prave fanove to i nije veliko iznenađenje. Njegov solo materijal uvek je zvučao zabrinuto, ponekad na njegovu štetu. Tamo gde je "Eraser" (njegov prvi solo album) u velikoj meri uspeo da usmeri tenzije ka post-milenijumskom raspoloženju obojenom neverovatno mračnim elektronskim apstrakcijama, drugo izdanje (Tomorrov's Modern Bokes) predstavilo se kroz osećaj klaustrofobije, teskobe, mrzovolje i duhovne slabosti. Nasuprot svemu tome tome, zvuk "Anime" je mesnat, pun krvi, često pomalo opasan. Ipak, Jorkova melanholija je prisutna kao večiti lajtmotiv.

"Traffic" - kompozicija koja otvara novi album

Kritičari su se ponekad žalili, razumljivo i skoro uvek ispravno, da se u Jorkovom solo radu oseća nepotpunost. Kao frontmen i okosnica jednog od najdinamičnijih i najznačajnijih rok bendova na svetu, Tom je morao da radi dvostruko teže da ubedi slušaoce u to da su njegove kasne noći pred laptopom jednako vredne njihove pažnje. Isto tako, ANIMA dokazuje koliko su on i producentski mag Najdžel Goldrič (OK Computer) bili sposobni sami da izbruse ovo izdanje.

Izdanje prati i kratki film proslavljenog reditelja Pola Tomasa Andersona

Iz pesme u pesmu, Jork dokazuje važnost ogoljenom pristupu samih aranžmana. Neverovatno je koliko može da se napravi iz tako malog izvora zvuka, a najbolje pesme ovde dobijaju na snazi od samo jedne ili dve sintetizatorske zakrpe, par grama elektronskih zvukova bubnjeva (uglavnom samo izgrebanog belog tv šuma) i povremenih udarnih ritmova. U prvom planu je obrađeni i slojevit glas, ali samo onoliko koliko je potrebno. Preko pomenutih sintetičkih harmonija, njihov stvaraoc razmišlja o duhovima prošlog života, senkama onoga što bi moglo biti u slučaju da se sve ponovo dogodi. Tom Jork neprestano razmišlja, uključujući svoj mozak u alarmantno stanje pripravnosti. Čak i kada spava, on se pita zašto sanja određe stvari. Gomila strofa na kraju se spaja u lični krešendo, koji se pred vama otvara kao vešto sklopljena slagalica.

U nastavku pogledajte intervju sa Tomom Jorkom gde on objašnjava proces rada na novom albumu.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo