...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Muzika

Album nedelje: The Raconteurs - Help Us Stranger

17.07.2019.

Gitarska posada kapetana Džeka!

.

Nakon 11-godišnjeg pauze, drugi album "drugog" benda Džeka Vajta pluta u bestežinskom stanju, donoseći iskreno rokenrol blaženstvo kojeg se sećamo još sa početka njihove karijere. Činjenica da je Vajtova gitara opet u glavnoj ulozi, daje nam brzu dozu adrenallina koju nikako da ponude neka nova imena sa rok scene. Ova super ekipa odražava snagu svog zajedništva kroz kompetentne kompozicije i njihove čvrste konstrukcije. To znači da su napravili rok zapis koji se savršeno uklapa u sekvence nekakvog starog, dobrog vesterna. Ili filma o piratima. Slika je čista, jasna (i glasna) i slušaoca ne može da ostavi u mestu.

Album je bio najavljen spotom za pesmu "Sunday Driver"

Lagana improvizacija, u kombinaciji sa retro rifovima, daje spontanost samom albumu, ali se zvučna slika ne podudara sa preteranošću koju smo mogli da zapazimo na Vajtovom poslednjem solo albumu "Boarding House Reach" iz prošle godine. Zapravo, ta ploča je pucala od pretencioznosti i forme, doke se ovde stvar sagledava dosta jasnije (i glasnije). Pored pomenutog kapetana, tu su i Brendan Benson, Džek Lorens i Patrik Keler. 

Spot za kompoziciju "Help Me Stranger"

Najsjajniji momenti albuma su obojeni nekom vrstom lenjog, sivog prezira. Tu su standardni pokušaji da se pesma prizove abecedom bluza i tako evocira otuđenje. Tada se krv pumpa direktno u motor (srce), sa kojim možemo da krstarimo američkim bespućima. Mnogi fanovi su se složili da su nove pesme uspele samo zato što su pre nekoliko decenija uspele mnogo veće od njih. Ali, ako volite jedan žanr koji se namerno oslanja sa zaostavštinu sedamdesetih godina prošlog veka, onda će vam ovaj album biti draga uspomena sa mora, recimo. Jeste, ima tu i "bitlsovskih" harmonija, ponavljanja rifova, ali formula madosti ostaje ista. Piše se Rokenrol.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Now That You're Gone"

Dušan Majkić

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo