...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Muzika

Album nedelje: The Coral - Move Through The Dawn

14.08.2018.

Letnja melanholija na engleski način!

.

Može se slobodno reći da su The Coral možda najmanji – najveći bend na svetu. Nastali su 1996. u malom engleskom gradu Hojlejku, a i do danas su poznati po instant hitu "Dreaming Of You". Ipak, momci godinama uporno rade i sviraju, a pre nekoliko dana pojavio se njihov novi, deveti album "Move Through The Dawn". Klasičnu svirku karakterišu perfektne melodije akustičnih gitara i aromatičnost retro pop škole, uz dobar osećaj muzičara sa ostrva da stvore odgovarajući ugođaj.

Prvi singl sa novog albuma nosi metaforični naziv "Sweet Release"

The Coral su osnovali uz gitarista i pevač James Skelly i njegov mlađi brat, bubnjar Ian Skelly. Tu su još basista Paul Duffy, klavijaturista Nick Power i gitarista Lee Southall. Krajem devedesetih ovaj bend je odigrao vrlo važnu ulogu u gitarskom preporodu britanskih bendova. 

Spot za pesmu "Eyes Like Pearls"

Muzika ovog sastava je, uz jasan prizvuk modernih alternativnih izleta, dobrim delom inspirisana psihodeličnim rokom šezdesetih godina, a neretko je prate i elementi kantrija i akustičnog minimalizma. Njihov album prvenac koji nosi isto ime kao i sam bend - The Coral, 2002. godine doneo im je nominaciju za Mercury Music Prize i uvršten je na listu najboljih albuma te godine. Prepoznatljive melodije čine ih miljenicima profilisanih radijskih stanica. Ukoliko se iko (a ima ih dosta) zapitao ko su The Coral, prepoznaće ih "na prvu" kada krenu neke od hit pesama poput 'Don't Think You're the First' ili 'Dreaming Of You'. 

 

Najveći hit u karijeri "Dreaming Of You"

Prošlo je dve godine od prethodnog izdanja (The Curse Of Love) a novi album ekipa je snimila Par Stret studiju u Liverpulu. Album donosi 11 kompozicija, a singl koji je najavio celu priču bila je pesma "Sweet Release". Vreme je da i vi otkrijete jedan pravi letnji bend koji možda nema toliko hitova na top listama, ali je njihov kvalitet neosporiv. Melanholija, vino i gitare... Za ostalo se sami snađite!

U nastavku pogledajte video za pesmu "After The Fair"

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo