...
TRENUTNO14:00 - 15:00Y2K

Muzika

Album nedelje: Suede - The Blue Hour

24.09.2018.

Nova koža stare melanholije!

.

Britpop pioniri Suede, objavili su novi album "The Blue Hour" i to je njihovo osmo studijsko izdanje koje nasleđuje ploču "Night Thoughts" iz 2016. godine. Prvi video uradili su za odličnu baladu "The Invisibles". Suede su nastali 1989. u Londonu, a ponovo su se okupili 2010. godine, da bi 2013. godine objavili odličan povratnički album "Bloodsports". 

Spot za pesmu "The Invisibles"

Novo poglavlje u njihovoj karijeri producirao je Alan Molder, dok je frontmen benda, Bret Anderson (Brett Anderson) izjavio da je njegov sin inspiracija za novi album: "Moj sin je moja muza ovih dana, pišem za njega. On je bio inspiracija za knjigu 'Coal Black Mornings' koju sam nedavno napisao. On je bio moja inspiracija za prethodna dva albuma i ovo je samo nastavak. Uvek sam pisao iz drugačije perspektive. Mnogo toga je o strahovima iz detinjstva i veoma je neprijatan na različite načine. Mislim da Suede treba da budu neprijatani, to je smisao benda kakav je naš. Kad god pokušamo da budemo prijatni, to ne radi kako treba. Mi smo stanovnici Suedeworlda i to nije veoma lepo mesto. Smešteno je u ruralnim krajevima, daleko od autoputa, okruženo malim stazama i gomilom smeća sa muvama koje lete oko njega. Okruženo je velikom žičanom ogradom sa mrtvim jazavcem koji truli na zemlji pokraj nje."

Spot za pesmu "Don’t Be Afraid If Nobody Loves You"

Dobro je poznato da su ovi momci bili među predvodnicima pravca nazvanog "Britpop", od devedesetih naovamo i taj su status samo potvrdili novim albumom. Taj mali žanrovski zaokret pre nekoliko godina značio je pre svega savremeniji zvuk, čak sa uticajima post-panka. Ali Suede su zadržali svoj poznati šmek i majstorski osećaj za pravljenje hitova, samo su ga suptilno transformisali u modernije ruho.

suede2 jpg

Trideset godina u istoj koži: Suede

Može se reći kako je "The Blue Hour" pomalo mračan i otuđen album melanholičnog tempa, ali na to smo već navikli u diskografiji ovog benda. Prožet je tematikom mladosti, prolaznosti, buntovništva i odnosa, između ostalog. Bret Anderson i njegovo pisanje sazrevaju sa svakim novim albumom. Na ovom je primetna preokupacija budućnošću, individualnošću koja je sagledana iz vizure zrelosti koja nije otišla u inertnost i apatiju, nego je još uvek sveža i inspirativna. Bret i Suede kao da ne stare, samo na vreme menjaju svoju muzičku kožu.

U nastavku pogledajte novi spot za pesmu pod imenom "Life is Golden" koji je snimljen u napuštenom ukrajinskom gradu Pripjat.


Spisak pesama:

  1. As One
  2. Wastelands
  3. Mistress
  4. Beyond the Outskirts
  5. Chalk Circles
  6. Cold Hands
  7. Life Is Golden
  8. Roadkill
  9. Tides
  10. Don’t Be Afraid If Nobody Loves You
  11. Dear Bird
  12. All the Wild Places
  13. The Invisibles
  14. Flytipping


  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo