...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Muzika

Album nedelje: Sleaford Mods - Eton Alive

19.03.2019.

Semplovi radničke klase!

.

Elektropank duo Sleaford Mods objavio je novo studijsko izdanje "Eton Alive" za kultnu izdavačku kuću Rough Trade Records. Džejson Vilijamson i Endrju Fern su muzički bardovi novije britanske muzičke scene. Njihovi nastupi su spoj minimalne ikonografije i razbijačke energije koja dolazi direktno sa ulice. Bez šminke i pompe, ovaj fajterski duo isporučuje istinu u kojoj stvari nisu idilične već je sve neuredno, puno egoizma i nedostatka bilo kakvog životnog ukusa. Naravno, sve je to, prema njihovim rečima, jedna ogoljena slika života na "ostrvu". Dakle, vreme je za još jednu pobunu protiv sistema. Tu uskaču ovi momci.

 

Spot za pesmu "Kebab Spider"

Sleaford Mods. Kada su se ovi momci konačno probili 2013. godine ("Austerity Dogs"), Velika Britanija je bila u režimu političke strogoće, ekonomskoj filozofiji koju je primjenjivala vlada na čelu s konzervativcima i koja je, čini se, dala direktnu inspiraciju novim rodonačelnicima bitova iz Notingema. Uskoro se uzdrmao i veliki broj slušalaca i tada "Modsi" postaju veoma bitan kult.

"Sve vodeće stvari sa izdanja pune su nasilnih tendencija koje se ispoljavaju samo kroz maštu. Ljudi su bespomoćni u rukama političkog čudovišta i sav bes, napetost i frustracija manifestiraju se kroz iluzije u kojima napadamo jedni druge oružjima medija, depresije i paranoje", kažu članovi ovog nesvakidašnjeg benda. Oni zapravo podsećaju na likove iz crtanog serijala "Pinky And The Brain". Dakle, jedan je tu da smišlja bitove i prikladnu atmosferu, a drugi je tu da u stilu strastvenog navijača (huligana) izbacuje gomilu teških reči in your face

Zaigrajte u fajt klubu: Pesma "O.B.C.T."

Da li je uspeh promenio ove višegodišnje gubitnike? Malo, možda. Ali, ono što ostaje posle njihovih pesama je esencijalni moral koji se odvija kroz muziku Sleaford Mods, refleksivno spajanje sa potlačenim dušama u potpalublju. Tu je vatra, tu su veliki motori koji pokreću na akciju!

sm345 jpg

Oni smeju da vas pogledaju u oči: Džejson i Endrju

Istina se daleko čuje, tako da Sleaford Mods ostaju doslovno jedinstveni u ovim veoma, politički turbulentnim i muzički veoma siromašnim vremenima. Oni na neki nači jesu aktivisti bez šminke i zastave. Svaki bit je tačka na mapi geopolitičke realnosti, vir koji će vas lako uvući u atmosferu konstantnog pada u državno-sankcionisanu okrutnost i maloumni autoritarizam. Zvuči poznato?! Samo napred i još glasnije! 

Za kraj pogledajte kako Sealford Mods zvuče uživo.

 
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo